Kansainväliset kirjailijavieraat

Vaikka tämän vuoden teemamaa on Suomi, messuilla vierailee yli 40 kansainvälistä kirjailijavierasta. Lauantain tähtivieras on kirjailija Dan Brown. Sunnuntaina messuilla esittäytyy suurin osa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaista.

Dan Brown (WSOY), la klo 14 Sali 101
Dan Brown (USA, s. 1964) on maailman suosituimpia kirjailijoita. Hänen tunnetuin jännitysromaaninsa Da Vinci -koodi (2004) on käännetty yli 50 kielelle, ja sitä on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta. Tänä vuonna ilmestynyt Alku on takuuvarmaa Dan Brownia.

Dan Brown esiintyy messuilla ainoastaan kerran. Varmista paikkasi ainutlaatuiseen tilaisuuteen ilmoittautumalla ennakkoon. Jos et ole ilmoittautunut, voit kysyä vapaita paikkoja paikan päällä ennen tilaisuuden alkua.

Ilmoittaudu tilaisuuteen

Ruotsi

Filip Alexanderson (Like), la klo 16 Aino
(s. 1975) on tukholmalainen kirjailija ja näyttelijä. Alexandersonin ensimmäinen romaani on ruotsalaistrilleri Esikoinen (2017), jota seuraa jatko-osa Tulikaste. Esikoisen käännösoikeudet on myyty viiteen maahan, ja teoksesta on tekeillä kansainvälinen tv-sarja.

Arne Dahl (Into), pe klo 18 Mika Waltari
(s. 1963) on kirjailija, kriitikko ja toimittaja. Dahl on yksi arvostetuimmista rikoskirjailijoista Pohjoismaissa. Dahl lanseeraa tänä syksynä uuden Rajamaat-kirjasarjan. Kirjailijan kirjoja on tehty yli kolme miljoona kappaletta, ja niitä on käännetty 32 kielelle. Hänelle on myönnetty rikoskirjallisuuden palkintoja Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Bim Eriksson, su klo 14 Edith Södergran
on poliittinen väittelijä, taiteilija ja sarjakuvanpiirtäjä. Vuonna 2016 ilmestynyt teos Det kändes lugnt när mina känslor dog on omaelämäkerrallinen sarjakuvasarja. Teos on samaan aikaan sekä runollinen että provosoiva.

Lina Hagelbäck, la klo 14.30 Tottiscenen
(s. 1971) on ruotsalainen kirjailija ja kirjallisuuskriitikko. Hän debytoi lyyrisellä proosallaan Violencia (2013). Teos valittiin Boråsin lehden debytointipalkintoehdokkaaksi vuonna 2014.

Stig Hansén (Teos), pe klo 17.30 Edith Södergran, la klo 13 Edith Södergran
(s. 1954) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti. Hänen runsas tuotantonsa sisältää novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Hänet tunnetaan erityisesti elämäkertateoksistaan ja reportaasikirjoistaan. Hansénin dialogikirja Birgitta Ulfsson – mikä ettei? kartoittaa rakastetun näyttelijän lapsuutta, komean uran vaiheita ja elämää mm. Lasse Pöystin ja Tove Janssonin kanssa.

Eija Hetekivi-Olsson (S&S), la klo 13.30 Aino, su klo 16.30 Edith Södergran
(s. 1973) on syntynyt Göteborgissa ja hänen vanhempansa on suomalaisia. Romaani Tämä ei ole lasten maa sai vuoden 2012 Stig Sjödin -kirjallisuuspalkinnon ja vuoden 2013 Katapult-palkinnon. Romaani oli vuonna 2012 August-palkintoehdokas sekä Ruotsin radion romaanipalkintoehdokas 2013. Romaani Miira sai Aftonbladetin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016.

Else-Britt Kjellqvist, la klo 13.30 Tottiscenen
Tukholmalainen Else-Britt Kjellqvist on runoilija, kirjailija ja psykoanalyytikko. Hänen uusimpia teoksiaan ovat Över hav. Mitt livsnät (2017) ja I namn av kärlek: on ondska skam erotik konst mystik (2016).

 

Herman Lindqvist, la klo 12.30 Edith Södergran
(s. 1943) on ruotsalainen populaarihistoriaan keskittyvä kirjailija. Lindqvistin kirjoja ovat mm. Napoléon ja Ruotsin historia. Lindqvist tunnetaan myös historia-aiheisista tv-sarjoistaan. Lindqvist on Aftonbladetin kolumnisti ja on usein tuonut Ruotsin mediassa suomalaisuutta esiin positiivisessa valossa. Kirjamessuilla kirjailija esittelee teostaan Mannerheim – Marsken – Masken – Myten.

Bertil Nordenstam, pe klo 12.30 Edith Södergran
(s. 1936) on ruotsalainen kasvitieteilijä ja emeritusprofessori Ruotsin luonnonhistoriallisessa museossa. Hän on kirjoittanut kirjat The Genus Wurmbea (Colchicaceae) in the Cape Region ja A Monograph of the Genus Ornithoglossum (Liliaceae).

Ingmar Simonsson, la klo 19 Tottiscenen
on ruotsalainen kirjallisuuden moniosaaja, joka on kirjoittanut mm. monipuolista proosaa ja näytelmäkirjallisuutta.

Tomas Sjödin, to klo 16 Tottiscenen, to klo 17.30 Edith Södergran, pe klo 16 Edith Södergran
(s. 1959) on ruotsalainen kirjailija ja pastori.  Sjödinin kirjat ja kronikat erilaisissa lehdissä ovat usein elämäkerrallisia ja niiden painopiste on arjessa.

Pertti Spets, to klo 19 Tottiscenen
on matkustanut yli 50 maassa ja tavannut mielenkiintoisia ihmisiä 40 vuoden ajalta. Tornionlaaksossa syntynyt Pertti Spets pohti useita vuosikymmeniä, miten elää hengellistä elämää materialistisessa yhteiskunnassa. Hän kokosi ajatuksensa kirjaan nimeltä Mystiken frilägger den dolda verkligheten.

Peter Strömmer, la klo 15 Tottiscenen
(s. 1961) on ruotsalainen pappi, jonka sydäntä on lähellä opetus ja pedagogiikka. Hän on tutkinut Lutheria ja kirjoittanut kirjan I Luthers fotspår. Lisäksi hän on kirjoittanut artikkeleita ja pitänyt luentoja. Strömmer on yksi Martin Luther med egna ord -kirjan  toimittajista.

Ebba Witt-Brattström, to klo 15.30 Edith Södergran
(s. 1953) on ruotsalainen kirjallisuustutkija. Hän on toiminut vuodesta 2012 pohjoismaisen kirjallisuuden professorina Helsingin yliopistossa. Hän on ollut perustamassa ruotsalaista Feministinen aloite -puoluetta.

Elisabeth Åsbrink, to klo 16.30 Kirjakahvila, to klo 19.30 Edith Södergran
(s. 1965) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Åsbrink debytoi vuonna 2009 kirjallaan Smärtpunkten: Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexande, jolla hän oli tietokirjallisuuden August-palkintoehdokas. Kirjamessuilla esitellään Åsbrinkin kirja 1947.

Arne Dahl

Stig Hansen

Eija Hetekivi-Olsson

Norja

Samuel Bjørk (Otava), su klo 12 Mika Waltari
(s. 1969) oikealta nimeltään Frode Sander Øien, on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko. Bjørk on kirjoittanut viisi näytelmää ja kaksi arvostelumenestyksiksi noussutta romaania. Lisäksi hän on julkaissut kuusi musiikkialbumia. Kirjailijan suomennettuja teoksia ovat Minä matkustan yksin (2016) ja Yölintu (2017).

Geir Gulliksen (Siltala), su klo 15.30 Mika Waltari
(s. 1963) on kirjailija ja kustantaja, joka työskentelee Oktober-kustantamossa mm. Karl-Ove Knausgårdin editorina. Gulliksen debytoi vuonna 1986 ja on kirjoittanut runoja, esseitä, näytelmiä, lastenkirjoja ja romaaneja. Gulliksenin uusin romaani Kertomus eräästä avioliitosta kertoo rakkaudesta, mustasukkaisuudesta ja pettämisestä.

Vigdis Hjorth, su klo 14.30 Minna Canth
(s. 1959) on vuonna 2017 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas romaanillaan Arv og miljø (2016). Arv og miljø on Hjorthin 20. romaani, joka käsittelee huomattavaa yhteiskunnallista ongelmaa – lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen mahdollisesti elinikäisiä haittavaikutuksia. Kirjailijasta on tullut esseillään, artikkeleillaan, lastenkirjoillaan ja romaaneillaan yksi Norjan nykykirjallisuuden vahvimmista nimistä.

Bjørn Ingvaldsen, su klo 11 Edith Södergran
(s. 1962) on norjalainen kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa humoristisia lasten- ja nuortenkirjoja. Vuonna 1995 hän debytoi novellikokoelmallaan Landskap med gul Lada ja vuonna 1998 hän debytoi lastenkirjailijana teoksellaan Stolpesko. Ingvaldsen on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokas romaanillaan Far din.

Anders N. Kvammen, su klo 11 Edith Södergran
(s. 1985) on sarjakuvaromaanillaan Ungdomsskolen (2016) vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokas. Anders N. Kvammen on jo vuosia tehnyt sarjakuvia verkkoon, mutta Ungdomsskolen on hänen ensimmäinen kirjansa. Teos sai vuoden 2016 parhaan lastenkirjan Brage-palkinnon.

Henrik Nor-Hansen, su klo 14.30 Minna Canth
(s. 1967) on kirjailija, jonka huomiota herättänyt esikoisteos Krater på krater ilmestyi vuonna 1996. Nor-Hansen julkaisi viisi runokokoelmaa 2000-luvun ensikymmenellä. Kirjailija on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas teoksellaan Termin: en fremstilling av vold i Norge (2016), joka on Norjan nykykirjallisuuden omaleimaisimpia ja itsenäisimpiä.

Tanska

Jussi Adler-Olsen (Gummerus), la klo 14.30 Aleksis Kivi
(s. 1950) on tunnettu erityisesti rikosromaaneistaan. Osasto Q -sarja on saavuttanut suuren suosion mm. Tanskassa, Saksassa ja Englannissa. Tanskan ykkösdekkaristi on lisäksi työskennellyt kustannustoimittajana, näytelmäkirjailijana, kitaristina, säveltäjänä ja kääntäjänä.

Annette Herzog, su klo 11 Edith Södergran
(s.1960) on lastenkirjailija, tulkki ja kääntäjä. Herzog on julkaissut lukuisia lastenkirjoja tanskan ja saksan kielillä.

Hanne Kvist, su klo 13.30 Minna Canth
(s. 1961) on tanskalainen kirjailija, graafinen suunnittelija ja muotoilija, joka on tunnettu erityisesti lasten- ja nuortenkirjoistaan. Kvist on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokas teoksellaan Dyr med pels – og uden.

Lone Theils (Aula & Co), su klo 13.30 Mika Waltari
(s. 1971) on toimittaja ja kirjailija, joka työskenteli 15 vuotta tanskalaisen Politiken-lehden ulkomaankirjeenvaihtajana. Kohtalokas merimatka on Theilsin ensimmäinen romaani, joka aloittaa toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan. Theilsin uusin dekkari Runoilijan vaimo on viihdyttävä ja vaivattomasti etenevä teos, jossa Sand selvittää Iranista paenneen kuuluisan runoilijan kadonneen vaimon tapausta.

Meik Wiking (Readme), la klo 12.30 Rauha
Tanska mainitaan usein maailman onnellisimpina maana. Meik Wiking (s. 1978) on kööpenhaminalaisen Happiness Reserach Instituten johtaja, joka on tutkinut vuosia tanskalaista elämäntapaa. Wikingin kirja HYGGE – Hyvän elämän kirja avaa tien tanskalaisen elämäntavan, hyggeilyn, maailmaan.

Islanti

Kristín Ragna Gunnarsdóttir, su klo 13.30 Minna Canth
Kristín Ragna Gunnarsdóttir on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja kirjailija, joka on saanut tunnustusta ja palkintoja sekä kirjoistaan että kuvataiteestaan. Hänelle on myönnetty kahdesti Dimmalimm-palkinto hänen pohjoismaista mytologiaa käsittelevistä kuvituksistaan. Gunnarsdóttir on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokas teoksellaan Úlfur og Edda: Dýrgripurin.

Hafsteinn Hafsteinsson, su klo 13 Minna Canth
(s. 1972) Hafsteinn Hafsteinsson on vastikään valmistunut kuvittajaksi Alankomaiden Willem de Kooning Academiesta. Hänen taidettaan on ollut esillä erilaisissa näyttelyissä, mutta Enginn sá hundinn on hänen ensimmäinen kirjansa. Teos on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokas.

Guðmundur Andri Thorsson, su klo 14.30 Minna Canth
(s. 1957) on kirjoittanut seitsemän romaania ja hänen viimeisin teoksensa on haikukokoelma. Lisäksi hän on kirjoittanut kirjallisuusesseitä ja toimittanut kirjallisuusalan TMM-aikakausilehteä. Hänet tunnetaan ennen kaikkea yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevistä lehtiartikkeleistaan. Thorsson on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas teoksellaan Og svo tjöllum við okkur í rallið: bókin um Thor (2015).

Linda Vilhjálmsdóttir, su klo 14 Minna Canth
(s. 1958) vakiinnutti paikkansa Islannin johtavien runoilijoiden joukossa ensimmäisellä runokokoelmallaan Bláþráður (1990). Hän vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas poliittisella ja feministisellä runoteoksellaan Frelsi (2015). Vilhjálmsdóttirin runoja on julkaistu englannin- ja saksankielisissä kokoelmissa ja aikakauslehdissä, ja hän on esiintynyt runofestivaaleilla sekä Islannissa että ulkomailla.

Färsaaret

Rakel Helmsdal, su klo 11 Edith Södergran
(s. 1966) on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokas nuortenromaanillaan Hon, sum róði eftir ælaboganum (2014). Helmsdal on julkaissut myös aikuisten näytelmiä ja novelleja sekä kirjoja kaikenikäisille lapsille.

Sissal Kampmann, su klo 14 Minna Canth
(s. 1974) on vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana runokokoelmallaan Sunnudagsland (2016). Vakavan ja melankolisen kirjan nimi viittaa syrjäseudun tappavan tylsiin sunnuntaipäiviin. Kampmann debytoi vuonna 2011 runokokoelmalla Ravnar á ljóðleysum flogi – yrkingar úr uppgongdini, joka sai parhaan esikoisen Klaus Rifbjerg -palkinnon. Sen jälkeen ilmestyneet runokokoelmat ovat sinetöineet Kampmannin aseman yhtenä färsaarelaisen lyriikan vahvoista uusista äänistä.

 

Saamen kieli

Kirste Paltto, su klo 13.30 Minna Canth
(s. 1947) on saamelainen kirjailija, joka kirjoittaa pääasiassa pohjoissaameksi. Kirste Paltto on ensimmäinen teoksensa saameksi julkaissut naiskirjailija. Hänen kirjojaan on käännetty muun muassa suomeksi, saksaksi, norjaksi, englanniksi ja inarinsaameksi. Hän on teoksellaan Luohtojávrri oainnáhusat vuoden 2017 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokas.

Samuel Bjørk

Jussi Adler-Olsen

Kathrin Schmidt

Saksa

Ulrike Draesner, pe klo 16.30 Olohuone, pe klo 17 Aino
(s. 1962) on yksi merkittävimmistä saksankielisistä nykykirjailijoista. Hänen tuotantoonsa kuuluu runoja, proosaa, esseitä ja kuunnelmia. Berliinissä asuva Draesner on voittanut lukuisia palkintoja erityisesti runoillaan ja romaaneillaan.

Kathrin Schmidt, pe klo 17 Aino, la klo 17.30 Kullervo
(s. 1958) on saksalainen kirjailija, joka on tunnettu runoista ja romaaneistaan. Schmidtin neljäs romaani Du stirbst nicht palkittiin arvostetulla Deutscher Buchpreis -palkinnolla vuonna 2009.

 

Itävalta

Michael Stavaric, to klo 12 Mika Waltari
(s. 1972) on itävalta-tsekkiläinen kirjailija, kääntäjä ja professori, joka on voittanut useita palkintoja, kuten Adelbert von Chamisso -palkinnon ja Itävallan valtionpalkinnon lasten- ja nuortenkirjallisuudelle. Hänen teoksiaan ovat mm. Milli Hasenfuss (2016) ja Als der Elsternkönig sein Weiss verlor (2017).

 

Englanti

Luke Harding (Into), la klo 13.30 Eino Leino
(s.1968) on Guardianin palkittu ulkomaankirjeenvaihtaja. Hän on raportoinut Delhistä, Berliinistä ja Moskovasta ja tehnyt juttuja Afganistanin, Irakin ja Libyan sodista. Hardingin syyskuussa 2017 ilmestyvä kirja Vaiennettu tuo ilmi Venäjän ja lännen ongelmallisen suhteen sekä Venäjän salaisia toimenpiteitä toisinajattelijoita kohtaan.

Joel Willans (Gummerus), la klo 12 Katri Vala
(s. 1972) Englannissa syntynyt kirjailija tuli Suomeen rakkauden perässä ja huomasi rakastuneensa koko maahan. Hän on Britanniassa palkittu kirjailija, yksi digimarkkinointiyritys InkTankin perustajista ja suosittujen Very Finnish Problems ja Very Brexit Problems-Facebooksivujen isä. Willansin teos 101 Very Finnish Problems – The Foreigner’s Guide to Surviving in Finland (2017) on kokoelma lyhyitä humoristisia esseitä.

USA

Scott Turow, su klo 11 Mika Waltari
(s. 1949) on yhdysvaltalainen kirjailija ja asianajaja. Turow on kirjoittanut muun muassa kahdeksan romaania, joita on käännetty yli 20 kielelle ja myyty yli 25 kappaletta. Hänen kirjojensa pohjalta on tehty elokuvia, joista tunnetuin on Kunnes toisin todistetaan. Turown uutuusteos Todistaja vie lukijan Bosnian sodan jälkimaininkeihin.

 

Venäjä

Elena Tshizhova, su klo 17 Aino
on Pietarin PEN-klubin puheenjohtaja ja palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty monelle kielelle. Hänen viimeisin teoksensa kertoo kontrafaktuaalisen tarinan, jossa Saksa ei hävinnytkään sotaa, vaan perusti fasistisen valtion Neuvostoliiton rinnalle.

 

Viro

Tõnu Õnnepalu, to klo 13 Mika Waltari
(s. 1962) on virolainen kirjailija, kääntäjä ja runoilija, joka on julkaissut teoksia myös salanimillä Emil Tode ja Anton Nigov. Õnnepalu julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa vuonna 1985. Hän saavutti maailmanlaajuista kuuluisuutta vuonna 1993 esikoisromaanillaan Enkelten siemen, joka käännettiin 14 kielelle. Õnnepalun uusin teos Paratiisi on meditatiivinen kertomus Hiidenmaalaisen pienen kyläyhteisön elämästä ja erityisesti sen parinkymmenen vuoden takaisista muutosten vuosista.

Ilmar Taska (WSOY), to klo 15 Kullervo
(s. 1953) on Virossa tunnettu elokuvan ja teatterin maailmasta. Vuonna 2011 Taska julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa Paremp ku elu josta tuli arvostelumenestys. Pobeda 1946 on hänen ensimmäinen romaaninsa, joka ammentaa Viron traagista lähihistoriaa.

Lisää Viro-aiheista ohjelmaa

Kuvat: Sara Arnald (Arne Dahl), Niklas Sandström (Stig Hansen), Ola Kjelbye (Eija Hetekivi-Olsson), Harald Oren, Otava (Samuel Björk), Bjarke Johansen (Jussi Adler-Olsen), Gunter Gluecklich (Kathrin Schmidt)