Kaj Korkea-aho -

Lukeva mies on seksikäs

Tunnustan olevani siinä mielessä kirjafetisisti. Paksu romaani kädessä korostaa miehekkyyttä kuin upea parta tai hyvin istuva puku ja kiinnittää ainakin minun katseeni saman tien. Sosiaalinen media vahvistaa, etten ole perversioni kanssa yksin. Instagram-tili @HotDudesReading julkaisee New Yorkin metrossa lukevista miehistä salaa napsittuja kuvia kiihkeine kuvateksteineen. Tilillä on yli 860 000 seuraajaa. Etkö ehtinyt hankkiutua kesäkuntoon? Ei hätää – ota kirja rannalle mukaan, niin vedät monen silmissä vertoja kenelle tahansa parikymppiselle, testosteronia tihkuvalle crossfittaajalle.

Seksikkäät lukevat miehet käyvät kuitenkin yhä harvinaisemmiksi. Lukeminen on vähentynyt kaikissa länsimaissa, ja vaikka Suomi kuuluukin lukemisen ja lukemisen ymmärtämisen osalta edelleen maailman eliittiin, olemme maailmantilastoissa ykkösenä myös tyttöjen ja poikien lukuharrastuksen välisissä eroissa. Kyseessä on tikittävä tasa-arvo- ja kansanterveyspommi, sillä tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että lukeminen on yhteydessä sekä ammatilliseen että henkilökohtaiseen menestymiseen. Lukeminen on crossfit-treeniä aivoille, mutta lukeminen ei pelkästään tee ihmisestä fiksumpaa ja nopeaälyisempää, vaan se myös parantaa empatiakykyä ja auttaa ymmärtämään maailmaa sekä omaa itseään. Kirjoja ja lehtiä lukemalla pärjää paremmin, olipa kyse laskemisesta tai sosiaalisista suhteista. Lukemattomuus voi lisätä suomalaispoikien syrjäytymisriskiä, ja tähän on suhtauduttava vakavasti.

Tarvitaan miespuolisia lukijaesikuvia, lisää seksikkäitä lukevia miehiä. Lisää lukevia isiä, opettajia ja urheilijoita, valmentajia, jotka ottavat lukemisen mukaan koko joukkueen harjoitusohjelmaan (mikä onkin erinomainen idea: tutkimusten mukaan lukeminen vaikuttaa positiivisesti fyysiseen suoritus- ja koordinaatiokykyyn). Tarvitsemme innovatiivisia strategioita. Vastahakoisimmallekin lukijalle löytyy jotain kiinnostavaa. Jos poika pitää metallimusiikista, hänelle voi näyttää kappaleiden sanoituksia tai muusikoiden haastatteluja tai elämäkertoja. Jos jääkiekko kiinnostaa, voi aloittaa lehtien urheilusivuilta ja urheiluaiheisista nuortenkirjoista. Kaikki konstit ovat sallittuja tiellä yksinkertaisista vaativampiin teksteihin. Sarjakuvalehdistä ja kuvakirjoista voidaan siirtyä vähitellen seikkailu- ja harrastekirjoihin ja edelleen tietokirjoihin, novelleihin ja romaaneihin.

Toivottavasti lukemisharrastuksen notkahdus jää pelkäksi trendiksi niin, että voimme 30 vuoden kuluttua muistella vuosisadan alkua ja ihmetellä, miten vähän ihmiset lukivat ennen vuoden 2017 suurta murrosta. Lukemiseen sisäänrakennetun seksikkyyden ansiosta en ole kuitenkaan huolissani. Treenatut kropat ovat sosiaalisessa mediassa jo kärsimässä inflaation, ja vähitellen joukosta erottumiseen tarvitaan muutakin kuin lihaksia. Snapchatin ja Instagramin aikakaudella on aivan mahdollista, että olemme vain täsmälleen oikein ajoitetun lukijaesikuvan päässä poikien kirjallisesta herätyksestä. Seksikkyys ja sen ilmentymät kulkevat sykleinä, mutta eivät yleensä katoa kokonaan.

Kaj Korkea-aho