Kaj Korkea-aho -

Män som läser böcker är sexiga

På det sättet är jag bokfetischist. En tjock roman i händerna på en karl intensifierar manligheten som ett snyggt skägg eller en välsittande kostym och drar genast min blick till sig. Sociala medier bekräftar att jag inte är ensam om min perversion. Instagramkontot @HotDudesReading publicerar bilder på män som läser i New Yorks tunnelbana, tagna i smyg och försedda med upphetsade bildtexter. Kontot har över 860 000 följare. Missade du beach 2016? Ingen fara. Ta med dig en bok till stranden och i mångas ögon kan du mäta dig med vilka testosteronstinna crossfitande 20-åringar som helst.

De sexiga männen som läser blir dock alltmer sällsynta. I hela västvärlden läses det allt mindre, och även om Finland fortfarande hör till världseliten när det handlar om läsning och läsförståelse, toppar vi också världsstatistiken när det handlar om skillnaden mellan flickors och pojkars läsning. Det här är en tickande jämställdhets- och folkhälsobomb, eftersom undersökningar entydigt visar en koppling mellan läsning och framgång på såväl det professionella som personliga planet. Läsning är crossfit för hjärnan men en läsande människa blir inte bara smartare och mer snabbtänkt, utan också mer empatisk och får en större förståelse för världen och sig själv. De som läser böcker och tidningar blir faktiskt bättre på det mesta, vare sig det handlar om att räkna eller hantera sina sociala relationer. Vi bör se allvarligt på de icke-läsande finländska pojkarnas förhöjda risk för att bli utslagna.

Det behövs manliga läsarförebilder, fler sexiga män som läser. Fler pappor, lärare och idrottare som läser, tränare som infogar läsning i träningsschemat för hela idrottslaget (vilket enligt undersökningar om läsningens positiva inverkan på fysiska prestationer och koordination är en alldeles utmärkt idé). Vi behöver innovativa strategier. Det finns något som intresserar även den mest motsträvige läsaren. Ifall pojken gillar heavy metal, visa honom låttexter, intervjuer, en musikbiografi. Är det ishockey som gäller, börja med sportsidorna och ungdomsböcker med idrottstema. På vägen från enkla till mer avancerade texter är alla trick tillåtna. Via serietidningar och grafiska romaner rör man sig gradvis mot äventyrsböcker och hobbyböcker och vidare mot faktaböcker, noveller och romaner.

Förhoppningsvis är den sviktande trenden för läsning bara just en trend. Så att vi om trettio år ser tillbaka på tiden i början av seklet och förundrar oss över hur lite som lästes strax innan det stora uppsvinget 2017. Läsandets inneboende sexighet gör att jag ändå inte är orolig. Det håller på att gå inflation på vältränade kroppar på sociala medier och småningom behövs något annat än muskler för att sticka ut i massan. I Snapchats och Instagrams tidevarv är det fullt möjligt att vi bara är en läsarförebild med exakt rätt status och position ifrån en litterär pojkväckelse utan like. Det som är sexigt kanske skiftar och kommer och går i cykler, men brukar inte försvinna.

Kaj Korkea-aho