Antikvaarisen alueen näyttely – Teemana suomalainen elokuva

Kotimaisen elokuvan yli satavuotinen historia on tuottanut elokuvien lisäksi melkoisen määrän painettua materiaalia kuten elokuvalehtiä, kirjoja, nuotteja, käsiohjelmia, julisteita ja postikortteja. Elokuvaan liittyvät painotuotteet huokuvat historiaa ja nostalgiaa ajalta, jolloin Helsingissäkin oli elokuvateattereita joka kaupunginosassa.

Suomen Antikvariaattiyhdistyksen tuottamassa näyttelyssä (osasto 6p54) esitellään kotimaiseen elokuvaan liittyviä painotuotteita. Näyttelyn on koostanut kokoelmastaan Juha Seitajärvi.

”Onnistuin löytämään jo 1980-luvulla innostustani syventämään vanhoja elokuvalehtiä, kirjoja ja muuta suomalaiseen elokuvaan liittyvää aineistoa. Ostin lukioikäisenä ensimmäiset Elokuva-Aitan vuosikertani. Myöhemmin olen löytänyt vastaavia lukemattomista antikvariaateista ympäri Suomea. Keräilykohteisiini ovat kuuluneet sellaiset näytelmät ja romaanit, joista on tehty Suomessa elokuva. Niiden juonikaaria ja henkilögallerioita olen sitten verrannut toisiinsa.

Kokoelma 1800-luvulta tähän päivään

Näytelmät ja romaanit ulottuvat 1800-luvulta tähän päivään. Näyttelyssä on mukana 2000-luvun menestyselokuvia, viimeisimmästä päästä filmikansilla somistetut pokkarit Ikitie ja Yösyöttö. Lastenkirjoistakin on paljon filmipainoksia, mm. Ella ja kaverit -sarjasta. Mukana on lisäksi Aku Ankka -sarjakuvaversio Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvasta.

KAVI:n Elonet-verkkotietokannassa on suomalaisen elokuvan tiedonkeruu (www.elonet.fi/tiedonkeruu), jossa etsitään Suomen kansallisfilmografiaa täydentäviä kuvauspaikka-, elokuvantekijä- ja näyttelijätunnistuksia.

Kirjamessujen näyttelyssä yleisöä varten on tunnistuskuvien kansio, johon toivotaan täydennyksiä messukävijöiltä.

Osta liput!