Skip to content

Antikvariaatti, antikka, divari –  rakkaalla lapsella on monta nimeä. Helsingin Kirjamessuilla uutuuskirjojen lisäksi houkutuksia tarjoilevat antikvariaatit. Suosittu Antikvariaattialue esittelee samalla kertaa noin noin 50 yrityksen valikoimat. Messukäynnille kannattaa varata reilusti aikaa– myös antikvariaattirn tarjontaan tutustumista varten.

Katso mukana olevat antikvariaatit

Science Fiction -näyttely

Antikvariaattialueen näyttely esittelee suomalaistaa Science Fiction -kirjallisuutta.

Science Fiction, eli tieteiskirjallisuus, määritellään spekulatiivisksi fictioksi, joka perinteisesti käsitteli tulevaisuuteen sijoittuvia tapahtumia tai kuvitteellisia maailmoja. Aihepiireinä saattoivat olla niin tekniikan mahdollistamat avaruusmatkat, kuin toisaalta maan ulkopuolisten sivilisaatoiden (usein vihamieliset) kohtaamiset. Sittemmin science fiction -kirjallisuudessa on usein käsitelty kriittisesti tulevaisuuden apokalyptisia tai dystooppisia uhkakuvia. Vaikka ensimmäiset suomenkieliset tieteiskirjat julkaistiin jo 1800-luvulla, alkoi genren voittokulku varsinaisesti vasta 1970-luvulla. Nykyään alaan liittyvää kirjallisuutta julkaistaan vuosittain huomattava määrä, josta on pitkälti kiittäminen aktiivisia pienkustantamoja.

Kirjamessujen näyttelyssä painopiste on varhaisimmissa julkaisuissa, minkä lisäksi alan klassikot ovat itseoikeutetusti esillä. Koska kirjojen ulkoasussa julkaisuajankohta kertoo paljon oman aikansa visuaalisesta kulttuurista – nykykatsonnossa usein hieman koomisestikin – tarjoaa näyttely nostalgisen aikamatkan tulevaisuuskäsitysten historiaan.

Näyttelyn on tuottanut Suomen Antikvariaattiyhdistys yhteistyössä keräilijä Pekka Möllärin kanssa, jonka kokoelmasta näyttelyn kohteet ovat.

Vanhat kirjat – Divariin vai roskikseen?

Onko perintöraamatulla muistoarvon lisäksi rahallista arvoa? Onko lapsuuteni aapinen tai kesämökillä lojuvat vanhat Aku Ankat arvokkaita? Pitääkö kotikirjasto vakuuttaa? Voiko huonokuntoisia kirjoja kunnostaa? Millä kirjoilla on kysyntää? Mitkä kirjat voi huoletta kantaa paperinkeräykseen?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa vastauksen Helsingin kirjamessuilla, missä Suomen Antikvariaattiyhdistys järjestää yhteistyössä bibliofiilien seuran kanssa kirja-arviointia lauantaina ja sunnuntaina klo 12–15. Messukävijät voivat tuoda veloituksetta omia kirjojaan arvioitaviksi, tai kysyä muista vanhoihin kirjoihin ja sarjakuviin liittyvistä asioista.

Perinteikäs tapahtuma

Antikvaarisilla Kirjamessuilla on jo lähes kolmenkymmenen vuoden perinne. Pienelle keräilijäpiirille suunnatusta hieman yli tuhannen kävijän tapahtumasta on kasvanut suuri kokonaisuus ja merkittävä osa Helsingin Kirjamessuja.

Yhä hektisempi mediamaailma ja kustantajien varastonhallinnan tehostuminen ovat johtaneet siihen, että uuden kirjan käyttöikä lyhenee jatkuvasti. Kun kirjakaupat keskittyvät myymään samana vuonna ilmestyneitä uutuuksia, tarjoaa antikvariaatti kaiken julkaistun kirjallisuuden. Käytännössä tietyn vanhemman kirjan löytäminen saattaa vaatia aikaa ja työtä, mutta lähes kaikki kirjat löytyvät antikvariaateista.

Osta liput - Saat ne ennakkoon edullisemmin!