Skip to content

Kansainväliset
kirjailijavieraat
2021

Paikan päälle Helsingin Kirjamessuille saapuvat mm. Camilla Läckberg, Paolo Giordano, José Rodrigues dos Santos, Denise Rudberg, Gustaf Skördeman ja Sergei Lukjanenko. Etäyhteyden välityksellä messuille osallistuvat mm. Paula Hawkins, Louise Penny, Philip Lymbery, Christy Lefteri, Irene Vallejo, Ocean Vuong ja Jeremy Dronfield. Muutamat kansainvälisten vieraiden haastattelut on tehty etukäteen, ja ne ovat nähtävissä messuilla ja verkko-ohjelmassa tallenteena. Näitä ovat esimerkiksi Joël Dicker, Matt Haig ja Heine Bakkeid.

Paikalla Messukeskuksessa:

ISO-BRITANNIA

Luke Harding on toimittaja, kirjailija ja Guardian-lehden palkittu kirjeenvaihtaja. Hän on työskennellyt Delhissä, Berliinissä ja Moskovassa sekä raportoinut sotatoimista Afganistanissa, Irakissa, Libyassa ja Syyriassa. Vuosina 2007–2011 hän toimi Guardianin Moskovan toimiston johtajana. Kreml karkotti hänet maasta ensimmäisenä tapauksena sitten kylmän sodan. Vuonna 2014 hän voitti arvostetun James Cameron -palkinnon. Hardindin uusin teos on Venäjän vakoojaverkosto (Into).
Esiintyminen >>

ITALIA

Paolo Giordano on kansainvälisesti tunnettu italialainen kirjailija ja teoreettisen fysiikan tohtori. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa esikoisromaanistaan Alkulukujen yksinäisyys, joka oli kansainvälinen menestys ja josta tehtiin myös elokuva.
Esiintyminen >>

KAZAKSTAN

Nykyään päätoiminen kirjailija Sergei Lukjanenko (s. 1968) on alun perin ammatiltaan psykiatri. Hän on saanut lähes 50 kirjallisuuspalkintoa ja hänen teoksiaan on käännetty mm. saksaksi, englanniksi, ruotsiksi, tsekiksi, puolaksi, ukrainaksi sekä useille Kaukoidän kielille.
Esiintyminen >>

PORTUGALI

Toimittaja, bestseller-kirjailija José Rodrigues dos Santos (s. 1964 Mosambikissa) on julkaissut 22 romaania ja hänen teoksiaan on käännetty 20 kielelle. Kirjat ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä kaikissa ilmestymismaissaan, ja tähän mennessä niitä on myyty 3 miljoonaa kappaletta. Hänelle on myönnetty useita kirjallisuuspalkintoja.
José Rodrigues dos Santos opetti 25 vuotta journalismia Lissabonin yliopistossa. Nykyisin hän toimii portugalilaisen RTP-kanavan uutisankkurina. Televisiotyö on vienyt hänet konfliktialueille ympäri maailman, mm. Angolaan, Itä-Timoriin, Etelä-Afrikkaan, Irakiin, Bosniaan, Serbiaan ja Libanoniin. Näistä reportaaseistaan hän on saanut useita journalismipalkintoja.
Esiintyminen >>

RUOTSI

Olof Ehrenkrona on ruotsalainen diplomaatti ja kirjailija.
Esiintyminen >>

Otto Gabrielsson on ruotsalainen kirjailija, jonka esikoinen oli Vildhavre – sista brevet till pappa ja uusin teos on Motbörjare (Schidts & Söderströms).
Esiintymiset >>

Mikael Kurkiala on kulttuuriantropologi ja tutkija.
Esiintymiset >>

Camilla Läckberg (s. 1974) on yksi maailman menestyneimmistä kirjailijoista. Läckbergin teoksia on käännetty 43 kielelle ja julkaistu yli 60 maassa. Supersuositun Fjällbäcka-sarjan jälkeen Läckbergin seuraava romaani vie lukijat Tukholmaan tapaamaan naista nimeltä Faye.
Esiintymiset >>

Dan Rosenholm on paitsi puutarhatoimittaja ja valokuvaaja, myös maanmittari ja geoinformatiikan tohtori. Hän harjoittaa puutarhasuunnittelua, kirjoittaa puutarha-artikkeleita useisiin alan lehtiin ja pitää puutarhakursseja Ruotsissa ja Ahvenanmaalla.
Esiintyminen >>

Denise Rudberg (s. 1971) on yksi Ruotsin menestyneimmistä kirjailijoista. Eleganttia jännitystä tarjoavaa Marianne Jidhoff -sarjaa on myyty yli neljä miljoona kappaletta ja sarjan kymmenes osa oli marraskuussa 2020 Ruotsin myydyin kirja. Jidhoff-sarjasta on ilmestynyt suomeksi jo seitsemän ensimmäistä osaa.
Rudbergin uusi historiallinen romaanisarja Liittolaiset kertoo nuorten naisten tärkeästä roolista toisen maailmansodan aikaan koodinpurkajina ja myös suomalaisilla on roolinsa. Sarjan ensimmäinen osa Salainen koodi nousi myös Ruotsissa heti myyntilistojen kärkeen. Molemmista kirjasarjoista on tekeillä tv-sarjat. Uusin teos on Vaarallinen yhteys, joka perustuu tositapahtumiin.
Esiintyminen >>

Ingmar Simonsson on valokuvaaja ja kirjoittaa puutarhakirjoja.
Esiintyminen >>

Gustaf Skördeman (s. 1965) on tukholmalainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja. Geiger on hänen esikoisromaaninsa. Se aloittaa Sara Nowak -dekkarisarjan (Minerva).
Esiintyminen >>

Sofia Torell on Mikko Mallikkaan (Alfons Åberg) luojan Gunilla Bergströmin siskontytär.
Esiintyminen >>

VIRO

Indrek Hargla (s. 1970) on virolaisen dekkari- ja fantasiakirjallisuuden suurimpia nimiä. Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi on apteekkari Melchiorista kertovan historiallisen dekkarisarjan seitsemäs osa. Rikkaan mielikuvituksensa vuoksi ihailtu kirjailija on saanut kotimaassaan useita kirjallisuuspalkintoja, ja myös Suomen Dekkariseura ry on myöntänyt hänelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan. Kirjasarjaan pohjautuvan elokuvatrilogian ensimmäinen osa ilmestyy syksyllä 2021.
Esiintyminen >>

Mukana etäyhteydellä:

ESPANJA

Irene Vallejo on romaanikirjailija, jonka ensimmäinen tietokirja Papyrus on ainutlaatuisen mukaansatempaava ja palkittu myyntimenestys. Kirjaa on vuoden 2020 lopulla painettu Espanjassa lähes 100 000 kappaletta ja sen käännösoikeudet on myyty noin 30 maahan.
Esiintyminen >>

ISO-BRITANNIA

Walesilaissyntyinen Jeremy Dronfield on kirjailija, historioitsija ja entinen arkeologi. Hän on kirjoittanut romaaneja, tietokirjoja ja elämäkertoja. Poika joka seurasi isäänsä Auschwitziin oli Sunday Times- ja Amazon-bestseller -listojen kärkisijalla ja se on käännetty viidelletoista kielelle.
Esiintyminen >>

Brittiläinen Paula Hawkins työskenteli 15 vuotta toimittajana ennen kuin alkoi kirjoittaa fiktiota. Hän asuu Lontoossa. Nainen junassa oli hänen ensimmäinen trillerinsä. Uusin teos on psykologinen trilleri Kuin kytevä tuli (Otava).
Esiintyminen >>

Christy Lefteri on iso-britannialainen kirjailija ja kyproslaisten pakolaisten lapsi. Lefteri työskenteli vuosina 2016-2017 Unescon vapaaehtoisena pakolaiskeskuksessa Kreikassa, missä hän tapasi ja auttoi satoja pakolaisia, joista monia hän myös haastatteli. Näiden ihmisten kokemuksia hän halusi kuvata Aleppon mehiläistarhurissa (S&S).
Esiintyminen >>

Philip Lymbery on kansainvälisen tuotantoeläinten hyvinvointia ajavan Compassion in World Farming -järjestön (CIWF) toiminnanjohtaja ja vieraileva professori Winchesterin yliopistossa. Hänen ja Isabel Oakeshottin kirjoittama teos Farmageddon – Halvan lihan todellinen hinta (Into 2018) valittiin The Timesin Writers’ Books of the Year -listalle vuonna 2014, ja Mail on Sunday on kutsunut teosta vakuuttavaksi ”suunnanmuuttajaksi”. Lymberyllä on ollut tärkeä rooli monissa merkittävissä eläinsuojelu-uudistuksissa. Häntä pidetään yhtenä elintarvikealan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, ja hän on tehnyt CIWF:n johdossa yhteistyötä yli 800 elintarvikeyrityksen kanssa eri puolilla maailmaa, mikä on parantanut miljardien tuotantoeläinten asemaa joka vuosi.
Esiintyminen >>

Mhairi McFarlane on maailmanlaajuista suosiota saavuttanut brittiläinen kirjalija, joka tunnetaan chick-lit-teoksistaan. McFarlane syntyi Falkirkissä Skotlannissa 1976. Hän opiskeli kirjallisuustiedettä Manchesterin yliopistossa ja toimi journalisina Nottinghamissa ennen kirjailijaksi ryhtymistään. McFarlane julkaisi ensimmäisen romaaninsa Sinuun minä jäin (eng. You Had Me At Hello) vuonna 2012 (HarperCollinsNordic).
Esiintyminen >>

KANADA

Louise Penny (s. 1958) on kanadalainen menestyskirjailija, jonka Three Pines -dekkarisarja on käännetty yli 25 kielelle ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Sarjan dekkarit ovat niittäneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ensimmäisestä osasta lähtien. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Penny työskenteli toimittajana radiossa eri puolilla Kanadaa. Nykyisin hän asuu pienessä kylässä Montrealin eteläpuolella.
Esiintyminen >>

RANSKA

Christophe Deloire on Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön pääsihteeri.
Esiintyminen >>

YHDYSVALLAT

Vietnamilais-amerikkalaisen, palkitun runoilijan Ocean Vuongin esikoisromaani Lyhyt maallinen loistomme (S&S) on riipaisevan intiimi kuvaus ensirakkaudesta, mieheksi kasvamisesta ja oman äänen löytämisestä. Vuong kirjoittaa ihmisistä, jotka ovat kahden eri maailman välissä, ja kysyy, kuinka voimme parantaa ja pelastaa toisemme hylkäämättä totuutta itsestämme. Vuong on saanut teoksestaan lukuisia palkintoehdokkuuksia ja kunniamainintoja sekä miltei yksimielisen ylistävän vastaanoton kriitikoilta.
Esiintyminen >>

Haastattelu esitetään tallenteena:

AUSTRALIA

Charlotte McConaghy asuu Australian Sydneyssa. Hän on opiskellut elokuvakäsikirjoittamista ja kirjoittanut muun muassa useita nuortenkirjoja. Viimeinen muuttolintu (WSOY) on hänen ensimmäinen romaaninsa aikuisille. McConaghy rakastaa luontoa ja vahvojen naisten tarinoita.
Esiintyminen >>

ISO-BRITANNIA

Abigail Dean on brittiläinen kirjailija ja Googlen asianajaja. Tyttö A (Aula & Co) on Deanin esikoisteos. Gracien perhe sai inspiraationsa amerikkalaisen Turpinin suurperheen tragediasta. Dean keskittyy käsittelemään Gracien perheen lasten selviytymistä lapsuutensa kiirastulesta median tarkkailun alaisena, sekä monimutkaisia sisaruussuhteita, jotka sekä satuttavat että kantavat.
Esiintyminen >>

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa Griffiths työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan (Tammi) syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa.
Esiintyminen >>

Matt Haig on tämän hetken suosituimpia brittiläisiä kirjailijoita. Haig on kirjailijana erittäin tuottelias ja monipuolinen. Hän kirjoittaa tietokirjoja ja sekä lapsille että aikuisille suunnattuja romaaneja. Haig on saanut kirjoistaan lukuisia palkintoja ja niitä on käännetty yli 40 kielelle.
Esiintyminen >>

NORJA

Heine Bakkeid (s. 1974) on varttunut Pohjois-Norjassa, jonka jylhistä seuduista ja tummista sävyistä hän ammentaa myös kirjoitustyössään. Meren aaveet on aiemmin nuorille kirjoittaneen Bakkeidin ylistetty debyytti rikoskirjailijana. Jo Nesbøn veroinen lahjakkuus on pantu laajalti merkille ja hänen tuotantoaan on julkaistu jo yli 15 maassa.
Esiintyminen >>

RUOTSI

Björn Lindeblad työskenteli 80-luvulla talouspäällikkonä, mutta ei viihtynyt työssään ja päätti vaihtaa alaa. Hän toimii muun muassa esikoulun opettajana, kriisipuhelinpäivystäjänä ja YK:n ekonomina Intiassa. Siellä hän kiinnostui meditaatiosta ja buddhalaisuudesta, ja kiinnostus johti hänet Koillis-Thaimaahan Wat Pah Nanachatin metsäluostariin. Vaikka Björn, munkkinimeltään Natthiko, nautti luostarin ympäristöstä ja yhteisöllisyydestä, 17 vuoden jälkeen hän päätti palata kotimaahansa. Paluu Ruotsiin ei ollut helppo. Eksyksissä, työttömänä ja rahattomana Björn masentui syvästi. Lähipiirin ja kaiken oppimansa avulla hän kuitenkin hiljalleen toipui ja on nykyisin rakastettu meditaatio-opettaja, luennoitsija ja talouselämän asiantuntija. Vuonna 2018 Björn sai kuulla sairastavansa parantumatonta, nopeasti etenevää ALS-tautia. Saatan olla väärässä (Aula&Co) on hänen esikoisteoksensa.
Esiintyminen >>

SVEITSI

Joël Dicker (s. 1985) on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. Nuori sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjalla Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jota myytiin vuoden sisällä Ranskassa lähes miljoona kappaletta. Kirja on sittemmin myyty yli 30 maahan.
Esiintyminen >>