Skip to content

Kansainväliset
kirjailijavieraat
2022

Helsingin Kirjamessuille saapuu tänä vuonna noin kolmekymmentä kansainvälistä kirjailijavierasta 10 eri maasta.

Messujen kansainvälisten vierailujen tähtihetki on sunnuntaina klo 16.00, kun Senaatintorille nousevat kirjailija Juha Itkosen haastatteluun Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon finalistit kaikista Pohjoismaista. 

Katso alta täydellinen lista kansainvälisistä vieraista. Esiintymisajat löydät ohjelmasta hakemalla esiintyjän nimeä muodossa Sukunimi Etunimi.

Ohjelma

AUSTRALIA

Heather Morris

Kirjailija ja käsikirjoittaja Heather Morris on kirjoittanut kolme koskettavaa romaania holokaustiselviytyjistä. Sekä Auschwitzin tatuoija että Cilkan tarina ovat saavuttaneet huikean menestyksen sekä kansainvälisesti että Suomessa.

Teos: Kolme sisarta (Aula & co)

GRÖNLANTI

Jessie Kleemann

Jessie Kleenmann on grönlantilainen artisti ja kirjailija.

ISLANTI

Elísabet Jökulsdóttir

Elísabet Jökulsdóttir on islantilainen kirjailija, joka on julkaissut runoja, lyhytproosaa, novelleja, romaaneja ja näytelmiä.

ISO-BRITANNIA

Antony Beevor

Antony James Beevor (s. 14. joulukuuta 1946) on brittiläinen historioitsija ja kirjailija. Hän on kirjoittanut lukuisia elämäkertoja ja teoksia toisesta maailmansodasta ja Espanjan sisällissodasta. Beevorin tunnetuimmat julkaisut ovat Stalingrad ja Berliini 1945.

Teos: Venäjän vallankumous ja sisällissota (WSOY)

 

Peter Frankopan

Oxfordilainen historioitsija Peter Frankopan (s. 1971) on tutkinut Bysantin historiaa ja luennoinut maailman arvostetuimmissa yliopistoissa Cambridgestä Harvardiin. Hänen maailmanlaajuinen myynti- ja arvostelumenestyksensä Silkkitiet on ollut bestseller myös Suomessa.

Teos: Uudet Silkkitiet (Atena)

 

David Hackston

David Hackston on brittiläinen suomen- ja ruotsinkielen kääntäjä, joka asuu Helsingissä ja toimii freelance-kääntäjänä.

Teos: Paneelikeskustelu feministisen kirjallisuuden kääntämisestä (SKTL ja FIli)

 

Donna David

Donna David on lastenkirjailija.

 

Sebastian Musielak

Sebastian Musielak on puolalainen kääntäjä, joka puolantaa kirjallisuutta englannista ja suomesta.

NORJA

Lasse L Matberg

Stavangerissa asuva Lasse Matberg (s. 1985) tulee perheestä, jossa käsityöt ovat olleet tärkeitä sukupolvien ajan. Etenkin äiti ja isoäiti neuloivat usein lämpimiä vaatteita koko perheelle. Matberg on työskennellyt urheilu-upseerina Norjan armeijassa. Hän on osallistunut useisiin tosi-tv-ohjelmiin ja voittanut Italian Tanssii tähtien kanssa -kilpailun vuonna 2019 ja Norjan Farmi -kilpailun vuonna 2021. Matbergilla on Instagramissa ja Facebookissa yhteensä yli miljoona seuraajaa.

Teos: Viikinkineuleet (Sitruuna Kustannus)

 

Mary Ailonieida Sombán Mari

Mary Ailonieida Sombán Mari on saamelainen kirjailija, runoilija ja kuvataiteilija

RUOTSI

Li Bennich-Björkman

Li Bennich-Björkman on ruotsalainen valtiotieteilijä ja professori.

Teos: Bakom och bortom järnridån (Appel Förlag)

 

Erik Engelv

Ruotsalaisen kirjailijan Erik Engelvin keväällä ilmestynyt teos Minä en ole kuollut on avoin ja rohkea tarinan siitä, kuinka perhe hylkäsi Erikin hänen kertoessaan olevansa homoseksuaali. Perhe julisti Erikin kuolleeksi, sillä Jehovan todistajille jumala tulee aina ensin, jopa ennen omia lapsia.

Teos: Minä en ole kuollut (Storytel)

 

Jonas Eklöf

Jonas Eklöf on Ruotsin suurimman kirjallisuuslehden päätoimittaja.

 

Anders Jacobsson ja Sören Olsson

Ruotsalaiset serkukset Anders Jacobsson (s. 1963) ja Sören Olsson (s. 1964) ovat Pohjoismaiden suosituimpia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Kukapa ei tuntisi ratkiriemukasta likkojenhurmaajaa Lassea tai päättömästi koheltavaa, rakkaushuoliaan tuskittelevaa Bertiä!

Teos: Bertin epätoivokirja (Avain)

 

Anna Jansson

Anna Jansson (s. 1958) on yksi Ruotsin suosituimmista dekkaristeista, ja pelkästään hänen kotimaassaan hänen kirjojansa on myyty yli 5 miljoonaa kappaletta. Janssonin romaaneja on käännetty 16 kielelle, ja hänen Maria Wern -hahmostaan on tehty tv-sarja.

Teos: (Gummerus)

 

Erik Jonsson

Erik Jonsson on ruotsalainen kirjallisuudentutkija.

Teos: Jag är inte medlem i nåt jävla samhälle (Trombone)

 

Lars Kepler

Lars Kepler on kirjailijanimi, jota käyttää ruotsalainen aviopari Alexander Ahndoril (s. 20. tammikuuta 1967 Upplands Väsby) ja Alexandra Coelho Ahndoril (s. 2. maaliskuuta 1966 Helsingborg). Suosittu Joona Linna -sarja on lunastanut paikkansa pohjoismaisen kirjallisuuden eturivissä. Kansainväliseksi ilmiöksi noussut sarja on myynyt maailmalla 12 miljoonaa kappaletta ja sitä on käännetty 40 kielelle.

Teos: Hämähäkki (Tammi)

 

Herman Lindqvist

Herman Lindqvist on ruotsalainen populaarihistoriaan keskittyvä kirjailija.

Teos: Oscar II – konungsligast av kungar (Bonnier)

 

Denise Rudberg

Tukholmassa asuva Denise Rudberg (s. 1971) on yksi Ruotsin menestyneimmistä kirjailijoista. Eleganttia jännitystä tarjoavaa Marianne Jidhoff -sarjaa on myyty yli neljä miljoona kappaletta ja sarjan kymmenes osa oli marraskuussa 2020 Ruotsin myydyin kirja.

Teos: Vieras joukossa ja Kahdeksan askelta pimeässä (Into Kustannus)

 

Ingmar Simonsson

Ingmar Simonsson on valokuvaaja ja kirjoittaa puutarhakirjoja.

Teos: Ögonblickets oändlighet (Themis)

 

Viveca Sten

Viveca Stenin dekkareita on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta ja käännösoikeuksia ostettu 40 maahan. Kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkidekkarien joukossa jo vuosia.

Teos: Laakson varjo (WSOY)

 

Patrik Steorn

Patrik Steorn on ruotsalainen taidehistorioitsija.

Teos: Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa (Apple Förlag)

 

Liv Strömquist

Liv Strömquist (s. 3. helmikuuta 1978) on ruotsalainen sarjakuvapiirtäjä, taiteilija ja radiotoimittaja. Useat hänen julkaisemistaan sarjakuvista ovat voittaneet palkintoja, niitä on käännetty lukuisille kielille ja dramatisoitu näyttämöille.

Teos: Peilisalissa (Sammakko)

 

Sofia Torell

Sofia Torell on Mikko Mallikkaan (Alfons Åberg) luojan Gunilla Bergströmin siskontytär.

Teos: Hurra för Alfons Åberg, 50 år! (Bok-Makaren)

 

Ebba Witt-Brattström

Ebba Witt-Brattström on ruotsalainen kirjallisuudentutkija. Hän on toiminut vuodesta 2012 lähtien pohjoismaisen kirjallisuuden professorina Helsingin yliopistossa. Hän on ollut perustamassa ruotsalaista Feministinen aloite -puoluetta.

Teos: Alla dessa avsked (Schildts & Söderströms)

SENEGAL

Mohamed Mbougar Sarr

Mohamed Mbougar Sarr (s. 20. kesäkuuta 1990 Dakar) on senegalilainen kirjailija. Hän voitti vuoden 2021 Goncourt-palkinnon romaanillaan La plus secrète mémoire des hommes.

Teos: Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus)

VENÄJÄ

Kira Jarmysh

Kira Jarmysh on Aleksei Navalnyin tiedottaja.

Teos: Naisten selli nro 3 (Aula & co)

 

Mikhail Durnenkov

Mikhail Durnenkov on moskovalainen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Hän alkoi kirjoittaa teatterille vuonna 2000 ja hän ammattilaisuransa alkoi 2003. Hän kuuluu nykyvenäläiseen näytelmäkirjailijoiden New Drama -ryhmään. Durnenkov on löytänyt turvapaikan Helsingistä ”Artist at Risk” -asukkaana.

 

Artemi Troitski

Artemi Troitski on venäläinen toisinajattelija ja poliittinen aktivisti. Hänet tunnetaan myös venäläisen rockin puolestapuhuja. Troitski työskentelee toimittajana ja luennoi eri maiden yliopistoissa venäläisestä yhteiskunnasta, kulttuurista ja journalismista.

VIRO

Valdur Mikita

Valdur Mikita (s. 1970) on etelävirolainen kirjailija ja semiootikko. Hän on kirjoittanut useita Virossa suuren suosion saavuttaneita, kaunokirjallisesti ansiokkaita esseekokoelmia, joissa käsitellään esimerkiksi identiteettiä, luontosuhdetta ja animistista maailmankatsomusta.

Teos: Lingvistinen metsä (Sammakko)

 

Tõnu Õnnepalu

Tõnu Õnnepalu on tämän hetken merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia virolaisia kirjailijoita. Maailmanmaineeseen hän nousi romaanillaan Piiririik (suom. Enkelten siemen 1994), joka on käännetty 25 kielelle. Õnnepalulta on suomennettu yhdeksän kirjaa. Hän on kääntänyt viroksi muiden muassa Charles Baudelairen, Albert Camus’n, François Mauriacin ja Marcel Proustin teoksia.

Teos: Valheiden katalogi ja Englantilainen puutarha (Kirjokansi)

 

Mart Sander

Martin Laurent ”Mart” Sander (s. 10. elokuuta 1967 Tallinna, Viron SNT, Neuvostoliitto) on virolainen muusikko, ohjaaja, kirjailija ja televisiojuontaja.

Teos: Ilolinnut ja naisten sota (WSOY)

 

Leelo Tungal

Leelo Tungal (s. 22. kesäkuuta 1947) on virolainen kirjailija (runoilija, prosaisti, kääntäjä ja libretisti).

Teos: Toveri lapsi (Storytel)

YHDYSVALLAT

Lauren Groff

Lauren Groff on amerikkalainen, useita kertoja palkittu menestyskirjailija, joka inspiroitui 1100-luvulla eläneen runoilijan ja mystikon Marie de Francen melko tuntemattomasta elämäntarinasta. Groff asuu perheineen Floridassa.

Teos: Matrix/Mestarinna (S&S)

 

Lola Rogers

Lola Rogers on yhdysvaltalainen kääntäjä, joka kääntää suomesta englantiin.

 

Nury Turkel

Nury Turkel (s. 1970) on lakimies ja toimii tällä hetkellä USA:n kongressin komiteassa, jonka vastuualueena on kansainvälinen uskonnonvapaus (US Comission on International Religious Freedom).

Teos: Ei pakotietä – Uiguurin tarina (Bazar)