Skip to content

Kirjamessujen teemamaa 2019:
Ranska

Tutustu kirjamessujen koko ohjelmaan

Osta liput

Vuoden 2019 Helsingin Kirjamessujen teemamaa  Ranska  on tuhansien keskustelujen maa. Messuilla esitellään tänä vuonna niin ranskalaista kirjallisuutta kuin kulttuuriakin. Ranska on näkyvästi esillä syksyn kirjasadossa: toistakymmentä suomennosta ja yhtä monta Ranskaa käsittelevää romaania ja esseetä julkaistaan Suomessa. Näistä kirjoista piirtyy monipuolinen kuva maasta, jossa keskustellaan avoimesti maailmanlaajuisista teemoista.

Kirjailijavieras

Kirjamessuille saapuu ranskalainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Eric Vuillard, joka on kirjoittanut tänä vuonna suomennetun teoksen Päiväkäsky.

Päiväkäsky on tosi ja viiltävän tarkka kuvaus natsi-Saksan kulisseista. Kirja muistuttaa silmien ummistamisen ja myöntymisen vaaroista sekä siitä, että pahin ei ole väistämätöntä. Teos voitti Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Goncourtin vuonna 2017 ja sitä on myyty satojatuhansia kappaleita.

 

Kirjallisuudesta ja kirjoista

Kirjamessuilla puhutaan luonnollisesti niin kirjoista, kirjoittamisesta kuin kirjallisuudesta ylipäänsä. Ohjelmassa kysytään onko Ranska kirjallisuuden ystävien paratiisi? Kirja avaimena toiseen kulttuuriin -paneelikeskustelussa ranskalaiset ja suomalaiset asiantuntijat keskustelevat siitä, miten kirjallisuus auttaa ymmärtämään eri kulttuureja. Kuulemme myös kirjailijan elämästä Ranskassa. Ranska-Suomi-sarjakuvapaneelissa valotetaan Suomen menestystä Ranskassa.

Ranskan politiikka ja yhteiskunta

Tapahtuman aikana etsitään syitä Ranskassa viime aikoina nähtyihin protesteihin, pohditaan ovatko vapaus, veljeys ja tasa-arvo vielä elossa  sekä kohdistetaan katseet maan muuttuvaan vasemmistoon. Euroopan suunta -keskustelussa mietityttää pystyykö edes Ranska sitoutumaan yhteiseen Eurooppaan.

Ranska on lähtökohtana myös, kun puhutaan  kulttuurikritiikin merkityksestä taiteen ja yleisön kohtaamisen jäsentäjänä. Lisäksi keskustellaan esimerkiksi hengellisyyden näyttäytymisestä nykypäivän Ranskassa.

Matkalla ja elokuvissa

Näyttelijä Sari Havas tutustuttaa meidät Rivieraan ja taidefilosofi sekä matka-asiantuntija Liisa Väisänen esittelee Ranskaa vähän laajemmin. Katja Kallion mukana pääsemme elokuvien maailmaan.

Lasten ja koululaisten alueen Toukola-lavalla kuullaan myös satuja ja tarinoita ranskaksi.

Ranska eri vuosisadoilla

Rose-Marie Peak ja Riikka-Maria Rosenberg­ vievät kuulijat aikamatkalle 1600-luvun vaikutusvaltaisten pariisittarien arkeen ja juhlaan. Milja Kauniston uutuuskirja Tulenpunainen kabaree on 1900-luvun Pariisissa kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljillä. Kirjamessuilla selvitetään mitä naistaiteilijat 1900-luvun alussa hakivat Pariisista.

Eturivin ranskalaistoimittaja Mona Cholletin kirja Naisia vai noitia toimii innoituksena Milja Kauniston ja toimitusjohtaja Anna Baijarsin keskustelussa naisen asemasta. Mestarikääntäjät Einari Aaltonen, Antti Nylén ja Janne Salo keskustelevat ranskalaisen kirjallisuuden monumentaalisista kirjailijoista ja kääntämistään mestariteoksista

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo teoksessaan Varjo – Jeanne d’Arcin lyhyt, toiveikas elämä Ranskan kansallissankarin ja historian tunnetuimman naissoturin, Jeanne d’Arcin elämäntarinan   yhdistäen saumattomasti historiallista tietoa ja lumoavaa fiktiota.

Katso koko tapahtuman ohjelma Osta liput!