Skip to content

Kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä?

”En tunne yhtään (siis yhtään) kolmekymppistä naista, joka ei olisi ollut joko burnoutissa tai lähellä sitä”, Eeva Kolu kirjoittaa. ”Uupumuksesta on tullut sukupolvikokemus, ja enemmänkin – kokonaisen sukupolven hallitseva olotila.”

Toimittaja-bloggaaja Eeva Kolun ilmiöksi noussut kirja Korkeintaan vähän väsynyt – Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä kuvaa tarkasti 2000-luvun burnout-kulttuuria. Kirjassaan Kolu pohtii, mikä kaikki meitä oikein uuvuttaa. Syiksi nousevat suorituskeskeisyys, paine olla jatkuvasti onnellinen ja kehittää itseään, naisiin kohdistuvat ristiriitaiset odotukset, tunteiden tukahduttaminen ja sitä seuraava piiloaggressiivisuus, häpeä, esillä, mitattavissa ja saavutettavissa oleminen, kiire hyveenä, elämän monimutkaisuus ja pärjäämisen eetos.

Kirja pureutuu aikamme ongelmiin, mutta esittää myös joukon ratkaisuja:

Älä tavoittele onnellisuutta

Mitä jos tavoittelisit onnellisuuden sijaan hyvää elämää? Hyvä elämä on ennen kaikkea autenttista elämää, ja siihen sisältyy sen hyväksyminen, että joskus on huonompiakin kausia.

Muista ilo ja huumori

Suorittaminen tappaa ilon. Sen vanavedessä häipyy nauru ja vitsailu. Elämään tulee tilaa ilolle, kun hyväksyy myös surun ja luopuu siitä ajatuksesta, että kaiken tekemisen pitäisi aina olla hyödyllistä tai tavoitteellista.

Suhtaudu itseesi myötätuntoisemmin

Myötätuntoa on vaikea antaa muille ennen kuin sitä osaa antaa itselleen. Aina ei tarvitse olla reipas. Jotkut tilanteet tuntuvat oikeasti vaikeilta, ja niiden äärelle saa pysähtyä.

Ota vastaan apua

Vaikka makaisi kuumeessa kotona, tuntuu avun vastaanottaminen usein toisten turhalta kuormittamiselta. Avuntarjouksesta kieltäytyminen vie kuitenkin läheiseltä mahdollisuuden tehdä jotakin merkityksellistä. Auttaminen nimittäin tuntuu hyvältä.

Anna joidenkin asioiden vain tapahtua

Joskus vasta uupumus opettaa vetämään omat rajat. Opettele päästämään irti, elämä voi myös vain tapahtua. Kaikkiin viesteihin ei ole pakko vastata, tai niitä ei ole pakko edes lukea. Paras tapa saada lisää aikaa on lakata kiirehtimästä.

 

Eeva Kolu on Helsingissä asuva kolmekymppinen kirjoittaja. Hän on tehnyt 12-vuotisen uran bloggaajana, toimittajana ja copywriterinä. Kirjoittajana hän haluaa sanoittaa yhteisiä inhimillisiä kokemuksia, tunnelmia ja tunteita. Kolun kirja on herättänyt valtavaa kiinnostusta, ja 10.8. ilmestyneestä teoksesta on otettu jo neljä painosta.