Antikvariaatti saattaa yllättää

Helsingin Kirjamessuilla voit tutustua paitsi uutuuskirjoihin myös suositun antikvariaatti -alueen tarjontaan. Antikvaarisilla Kirjamessuilla pääset sukeltamaan samalla kertaa noin 50 yrityksen valikoimiin ja tekemään todellisia kirjalöytöjä.

Antikvariaatti -alueella tuhannet ja tuhannet kirjat odottavat uusia, hyviä koteja. Antikvaarisiin Kirjamessuihin tutustumiseen kannattaa varata aikaa, sillä valikoiman runsaus saattaa aidosti yllättää.

Kirja-arviointia ja neuvontaa

Onko perintöraamatulla muistoarvon lisäksi rahallista arvoa? Onko lapsuuteni aapinen arvokas? Entä kesämökillä lojuvat vanhat Aku Ankat? Pitääkö kotikirjasto vakuuttaa? Voiko huonokuntoisia kirjoja kunnostaa? Millä kirjoilla on kysyntää? Mitkä kirjat voi huoletta kantaa paperinkeräykseen?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa vastauksen messuilla Suomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolla 6n58. Messukävijät voivat tuoda veloituksetta omia kirjojaan arvioitaviksi tai kysyä muista vanhoihin kirjoihin ja sarjakuviin liittyvistä asioista. Kysymyksiin vastaavat Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin ja sihteeri Berndt Wikgren. Arviointipiste on avoinna lauantaina ja sunnuntaina 28.‒29.10. klo 12‒14.

Perinteikäs tapahtuma

Antikvaarisilla Kirjamessuilla on jo lähes kolmenkymmenen vuoden perinne. Pienelle keräilijäpiirille suunnatusta hieman yli tuhannen kävijän tapahtumasta on kasvanut suuri kokonaisuus ja merkittävä osa Helsingin Kirjamessuja.

Yhä hektisempi mediamaailma ja kustantajien varastonhallinnan tehostuminen ovat johtaneet siihen, että uuden kirjan käyttöikä lyhenee jatkuvasti. Kun kirjakaupat keskittyvät myymään samana vuonna ilmestyneitä uutuuksia, tarjoaa antikvariaatti kaiken julkaistun kirjallisuuden. Käytännössä tietyn vanhemman kirjan löytäminen saattaa vaatia aikaa ja työtä, mutta lähes kaikki kirjat löytyvät antikvariaateista.

Maalauskannet kukoistivat aikakauslehdissä

Antikvariaatti -alueella Suomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolla nähdään tänä vuonna myös Maalauskansien aikakausi -näyttely, jonka Kari Elkelä on koonnut omista kokoelmistaan. Näyttely esittelee 20 suomalaista taiteilijaa, jotka ovat tehneet upeaa kansitaidetta ja komeita kuvituksia aikakauslehtiin.

Kuvittajilta tilattuja maalauskansia käytettiin aikakauslehdissä erityisesti 1920—1960-luvuilla. Omana aikanaan kansikuvittajia ja heidän töitään ei erityisemmin arvostettu, mutta nyt jälkikäteen ne luovat nostalgisen kuvan menneestä ajasta. Vanhojen lehtien äärellä voi myös iloita siitä, että tuohon aikaan kansia ei vielä täytetty lehden juttuja mainostavilla otsikoilla.

Muistoja herättävää taidetta ovat muun muassa Martta Wendelinin maalaisromanttiset kannet Kotilieteen sekä lasten joululehdet, joita Wendelinin ohella kuvittivat Rudolf Koivu ja Maija Karma. Muista töistään tuttuja aikakauslehtien kansikuvittajia ovat Kari Suomalainen ja Erkki Tanttu.