Skip to content

Viron juhlavuosi näkyy ja kuuluu

Viro100 -juhlavuonna myös Kirjamessuilla esillä on erityisen laajasti virolainen kirjallisuus, taide, identiteetti, historia ja yhteiskunta.

  • Vuoden 1918 erilaisesta merkityksestä Suomessa ja Virossa keskustelevat historiantutkijat Seppo Zetterberg ja Toomas Hiio sekä kirjailija Sirpa Kähkönen.
  • Sananvapauden tilaa Suomen ja Viron PENin 90-vuotisella taipaleella analysoivat Venla Hiidensalon johdolla yhteiskunnalliset vaikuttajat ja kirjailijat Maimu Berg, Kätlin Kaldmaa ja Sofi Oksanen.
  • Menneisyys ja nykypäivä ovat kiehtovalla tavalla läsnä Kai Aareleidin Korttitalo-romaanissa (S&S, suom. Outi Hytönen).
  • Viron parhaan proosateoksen ja Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon voittaneesta romaanista, Gogolin disko (Savukeidas, suom. Sanna Immanen) kirjailija Paavo Matsinin kanssa keskustelee Katja Kettu.
  • Andrus Kivirähkin Kun Musti muni mummon (WSOY, suom. Heli Laaksonen) alunperin lapsille kirjoitettuihin hyväntahtoista huumoria pursuaviin tarinoihin jäävät koukkuun myös aikuiset.

Virolaisuus, vironsuomalaisuus ja vironvenäläisyys

Juhlavuonna on syytä tutkia niin virolaisuutta, vironsuomalaisuutta kuin vironvenäläisyyttä.

  • Suomalaisetkin tunnistavat itsensä Valdur Mikitan pohdinnoista virolaisesta ja suomalais-ugrilaista kansanluonteesta, josta hän kirjoittaa teoksessaan Kantarellin kuuntelun taito (Sammakko, suom. Anniina Ljokkoi). Ville Hytösen kokoelma Eesti on my mind (Sammakko) kuvaa viisi vuotta Tallinnassa asuneen suomalaiskirjailijan silmin Viroa, sen asukkaita, kulinarismia ja kulttuuria.
  • Palkitun Andrei Ivanovin Kourallinen tomua -romaanin (Aviador, suom. Jukka Mallinen) minäkertoja puolestaan käsittelee ulkopuolisuuden tunnetta alati muuttuvassa kotimaassaan.
  • Vuoden tärkeisiin suomennoksiin kuuluu myös virolaisten oman Gallen-Kallelan eli Helsingissä ja Ahvenamaallakin maalanneen taiteilija Konrad Mägin elämäkerta (Eero Epner, kustantamo Sperare, suom Jouko Vanhanen).

Ohjelman ohella Virolla on oma osasto, jossa on esillä Virossa ilmestyneitä uutuuskirjoja.

Osta liput!