Siirry sisältöön

Ronja Salmen Sivu kerrallaan -lukuhaaste

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi kannustaa kaikkia lukemaan. Jos kirjaan tarttuminen on vaikeaa ja lukemiselle ei tunnu löytyvän aikaa, tartu Ronjan Sivu kerrallaan -lukuhaasteeseen. Kerro haasteesta myös niille, jotka eivät vielä ole löytäneet tarinoiden maailmaa!

Sivu kerrallaan

Olen jakanut lukupäiväkirjaani Instaan muutaman vuoden ajan. Sinä aikana olen saanut satoja viestejä, joissa tätä tapaa kiitellään. Lukupäiväkirja on innostanut lukemaan niitä, jotka eivät ole lukeneet ja elvyttänyt lukuintoa niillä, jotka ovat kadottaneet arjestaan lukemisen tavan.

Toisaalta lukemistani myös säännöllisesti ihmetellään. Miten löydän aikaa lukemiselle, miten jaksan lukea? Eikö ole vaikea keskittyä? Olisiko minulla mitään vinkkiä lukemisen aloittamiseen?

Uskon, että lukemisessa on pitkälti kyse tavasta. Jos arjessa ja elämässä ei ole tapaa lukea, on suuri kynnys sitten joskus lomalla tai muussa tilanteessa tarttua kirjaan. Kaikille lukemisesta kiinnostuneille olenkin nyt luonut matalan kynnyksen lukuhaasteen, jonka ideana on saada kokemus arjesta, jossa lukeminen on läsnä. Voit ryhtyä haasteeseen omasta uteliaisuudestasi, tai vaikkapa tutkiaksesi sitä, miten lukeminen vaikuttaa mielialaan, keskittymiseen ja unenlaatuun.

Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan!

– Ronja

Viikko 1 Viikko 2 Viikko 3 Viikko 4
Usein kysyttä haasteesta

Viikko 1

1. päivä = 1 sivu
Haaste alkaa! Tästä aloituksesta selviää jokainen. Haasteen puitteissa voit tänään lukea yhden sivun. Jos mielesi tekee lukea heti enemmän, älä pidättele itseäsi. Voit vähentää lukemasi ylimääräiset sivut viimeisen viikon luku-urakasta, tai jatkaa haastetta sellaisenaan ilman muutoksia.

2. päivä = 2 sivua

3. päivä = 4 sivua

4. päivä = 8 sivua

5. päivä = 10 sivua
Viides haastepäivä ja lukeminen vaatii jo keskittymistä. Ota tavaksi siirtää puhelimesi kävelymatkan päähän itsestäsi, kun luet. Näin et harhaudu selaamaan puhelinta kesken lukemisen, vaan joudut harkitsemaan sen käteen ottamista nousemalla ylös. Jos haluat taltioida lukemistasi, ota kuva tilanteesta ja sijoita sitten puhelin etäälle itsestäsi.

6. päivä = 10 sivua

7. päivä = 15 sivua
Onneksi olkoon, olet lukenut 50 sivua viikossa! Tässä vaiheessa sinulla on jonkinlainen käsitys kirjasta, jota luet. Jos se tuntuu tuskaisen epäsopivalta, voit vaihtaa kirjaa. Ei ole väärin jättää kirjaa kesken. Jatka haastetta uuden kirjan kanssa, jos päädyt vaihtamaan.

Viikko 2

8. päivä = 10 sivua

9. päivä = 10 sivua

10. päivä = 10 sivua
Olet nyt hyvässä lukutahdissa. Oletko huomannut jokapäiväisen lukemisen vaikuttavan mielialaasi? Kerro kokemuksesi Instassa käyttämässä tunnistetta #sivukerrallaan.

11. päivä = 15 sivua
Onko lukeminen haasteesta huolimatta hankalaa? Jos väsyt, päätäsi särkee tai rivit hyppivät, saatat tarvita lukulasit. Milloin näkösi on viimeksi tarkastettu?

12. päivä = 15 sivua
Olet lukenut jo 110 sivua haasteen aikana!

13. päivä = 20 sivua

14. päivä = 20 sivua
150 sivua takana. Luit tämän viikon aikana sata sivua. Jos lukisit joka päivä yhtä paljon kuin luit tänään, saisit vuodessa luettua 7200 sivua. Jos kaikki kirjat olisivat 350 sivuisia, saisit luettua 20 kirjaa vuodessa.

Viikko 3

15. päivä = 10 sivua
Olet haasteen puolivälissä. Kokeile missä vaiheessa päivää lukeminen sujuu parhaiten. Aloita kolmas haasteviikko lukemalla osa sivuista jo aamulla. Entä oletko huomannut iltalukemisen vaikuttavan uneesi?

16. päivä = 10 sivua

17. päivä = 10 sivua

18. päivä = 15 sivua

19. päivä = 15 sivua
Joitakin ihmisiä musiikki auttaa keskittymään lukemiseen. Voit kokeilla miten musiikki vaikuttaa omaan lukemiseesi lukemalla osan sivuista musiikin kanssa.

20. päivä = 20 sivua

21. päivä = 20 sivua
250 sivua kirjallisuutta plakkarissa. Jos kirjasi ei jatku tätä pidemmälle, voit jatkaa haasteen loppuun uudella kirjalla. Jos pidit lukemastasi, kenelle vinkkaisit kirjasta?

Viikko 4

22. päivä = 10 sivua
Olet lukenut viimeiset viikot 10-20 sivua päivässä. Mikä sivumäärä tuntuu itsellesi sopivalta? Millä sivumäärällä lukemista olisi helppo jatkaa haasteen jälkeenkin?

23. päivä = 10 sivua

24. päivä = 10 sivua
Lukuhaaste lähenee loppuaan. Mitä ajatuksia se on sinussa herättänyt? Jaa ajatuksesi Instassa tunnisteella #sivukerrallaan

25. päivä = 15 sivua

26. päivä = 15 sivua

27. päivä = 20 sivua
Nyt ollaan jo lähellä. Ehkä kirjasikin jo on? Jos teoksessa on vielä paljon sivuja jäljellä, voit lukea sen loppuun haasteen jälkeen viimeisen viikon aikataululla, tai omalla aikataulullasi.

28. päivä = 20 sivua
Haasteen viimeinen päivä. Onneksi olkoon! Luit 350 sivua haasteen aikana. Ihanaa, että lähdit mukaan haasteeseen!

Usein kysyttyä haasteesta

Miten haaste toimii?

Lukemalla! Jokaiselle haastepäivälle on merkattu sivumäärä, joka haastepäivänä tulee lukea. Voit esimerkiksi ennen lukemista sijoittaa kirjanmerkin päivän haastemäärän verran eteenpäin. Tiedät lukeneesi haasteen verran, kun kirjanmerkki tulee vastaan.

Mitä tarvitsen haasteeseen?

Kirjan. Valitse kirja, joka itseäsi kiinnostaa. Syy valinnalle voi olla kirjan aihe, kirjailija, genre tai pelkkä kansikuva. Kirjan pituudella ei ole väliä. Haaste on tehty noin 350 sivuiselle kirjalle, mutta jos kirjasi loppuu ennen haastetta, se ei haittaa. Voit jatkaa haasteen loppuun uudella kirjalla tai lopettaa haasteen, jos kirjasi loppuu viikolla neljä. Jos et saa kirjaasi valmiiksi haasteen aikana, voit lukea kirjan loppuun toistamalla aikaisempien haasteviikkojen aikataulua tai omalla vapaavalintaisella aikataulullasi.

Mitä jos haluan lukea enemmän kuin annetut sivumäärät?

Sehän on hienoa! Lue ihmeessä. Haasteen tarkoituksena on innostaa lukemiseen, joten jos lukemisen imu löytyy, haaste toimii sinulle hienosti.

Jos haluat, voit miinustaa lukemasi ylimääräiset sivut haasteen viimeiseltä viikolta. Vaihtoehtoisesti voit vain nauttia kaupanpäälle tulevasta lukemisesta ja jatkaa haastetta eteenpäin ilman muutoksia.

Mitä jos valitsen tylsän kirjan haasteeseen? Voinko vaihtaa kirjaa?

Ensimmäisen viikon jälkeen olet lukenut 50 sivua. Se on hyvä kohta vaihtaa, jos kirja tuntuu edelleen tuskalliselta. Voit jatkaa haastetta eteenpäin uuden kirjan kanssa.

Voinko lukemisen sijaan kuunnella äänikirjaa?

Haasteen ideana on tsempata ja innostaa lukemaan. Äänikirjat ovat osa kirjallisuutta, mutta ne eivät ole lukemista sanan varsinaisessa merkityksessä. Tästä syystä tässä haasteessa ei kannusteta kirjan kuunteluun.