Siirry sisältöön
Kirjamessujen villasukat

Kirjamessujen villasukat

Neulo itsellesi Helsingin Kirjamessut 2024 -villasukat!

Helsingin Kirjamessut 2024 -sukissa loistavat 24 isompaa tähteä ja monta pienempää. Saatatpa nähdä myös tähdenlennon – muista silloin toivoa jotakin tulevaisuudelle!

Artesaani Miia Mäki-Ikola (​Z​ero Waste Auntie Miieli®) on loihtinut upeat Helsingin Kirjamessujen villasukat, joiden inspiraationa on toiminut kirjamessujen tämän vuoden teema Tulevaisuus. Tulevaisuus-teema näkyy sukissa sinivalkoisen värityksen lisäksi myös tähtikuviossa.

Näissä sukissa loistavat 24 isompaa tähteä ja monta pienempää. Lisäksi kuviossa näkyy tähdenlento, joka saattaa vilahtaa jopa ilman lähempää tarkastelua hetken häivähdyksenä, aivan kuten oikeat tähdenlennot taivaalla.

Tartu siis kudinpuikkoihin ja neulo itsellesi upeat kirjamessujen villasukat. Villasukkamalli on yksinkertainen, joten sen pystyy pienemmälläkin harjoittelulla neulomaan. Puikot viuhumaan, vaikkapa äänikirjaa samalla kuunnellen!

PSST! Piipahda kirjamessuilla suunnittelijan osastolla (Miieli 6k81) neulomasi sukat jalassa – luvassa yllätys!

Ohjetiedot

Koko: Naisten koko 38/39, pituus muunneltavissa

Lankamenekki: Novita Seitsemän Veljestä 200 g lobelia (136), pääväri 100 g valkoinen (011), kuvioväri

Puikot: Sukkapuikot nro 3½ tai käsialan mukaan. Voit myös neuloa joustinneuleosat ½ numeroa pienemmillä puikoilla saadaksesi joustimesta napakan.

Suunnittelija: Miia Mäki-Ikola

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: *2o, 2n*, toista *-* Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein

Kuvion ohje: Neulo vasemman sukan kuvio oikealta vasemmalle ja oikean sukan kuvio vasemmalta oikealle.

Tiheys: 21 s = 10 cm

Neulontaohje

1. Luo päävärillä 60 s ja jaa ne neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä.

2. Neulo päävärillä joustinneuletta suljettuna neuleena 5 cm.

3. Neulo joustimen jälkeen vielä päävärillä 1 krs oikein ja aloita sen jälkeen mallikuvio kaavion 1. kerrokselta. Huom! Neulo toinen sukka kuviota seuraten oikealta vasemmalle ja toinen sukka vasemmalta oikealle.

4. Kun kuvio päättyy, neulo päävärillä vielä 1 krs oikein ja kavenna samalla tasavälein 12 s (kavennuksen jälkeen 48 s). Tasaa puikoilla olevat silmukat siten, että jokaisella puikolla on 12 s.

5. Neulo päävärillä joustinneuletta 5 cm ennen kantapäätä. Myös tässä voit käyttää ½ numeroa pienempiä puikkoja! Neulo joustinneuleen viimeisellä kerroksella viimeinen eli IV puikko jo kaikki silmukat oikein.

6. Vahvistettu kantapää:


Neulo I puikon silmukat oikein IV puikolle (yht. 24 s).

Jätä muut silmukat odottamaan.

Käännä työ, nosta 1.s nurin ja neulo loput silmukat nurin.

1. (op) Käännä työ, *nosta (siirrä) 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* koko kerroksen ajan.
2. (np) Käännä työ ja nosta 1 n neulomatta, neulo muut silmukat nurin.

Toista näitä kahta krs:sta, kunnes kantalapun korkeus on 24 krs ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen.

Jatka samaa vahvennettua neuletta. Aloita kantapohjan kavennukset: Neulo oikean puolen silmukat vahvennettua neuletta, kunnes jäljellä on 9 s.

Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) tai ssk-kavennus ja käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 9 s.

Neulo seuraavat 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Neulo 1 s neulomatta ja neulo vahvennettua neuletta, kunnes jäljellä on 8 s.

Tee jälleen yliveto- tai ssk-kavennus ja käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 8 s.

Neulo 2 n yhteen ja käännä työ.

Jatka samalla tavalla näitä kahta kerrosta, kunnes sivusilmukat loppuvat. Huomaa, että keskisilmukoiden määrä pysyy koko ajan samana (8 s).

7. Jaa jäljellä olevat silmukat kahdelle puikolle tasan; 4s molemmilla puikoilla.  Siirrä lanka I ja IV puikon väliin neulomalla 4 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

8. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 12 + 1 s vapaalle puikolle ja neulo ne kiertäen oikein. Neulo II ja III puikon kaikki silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 + 1 s toiselle puikolle ja neulo ne kiertäen oikein ja neulo samalla vielä kantalapun loput 4 s oikein IV puikolle. Työssä on nyt 58 s (17-12-12-17). Tee kiilakavennukset neulomalla I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tekemällä IV puikon alussa joko yliveto- tai ssk-kavennus. Jatka näitä kavennuksia joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on 12 s.

9. Kun jokaisella puikolla on 12 s, jatka sileää neuletta suljettuna neuleena.

10. Kun sukan pituus kantapäästä mitattuna on 20 cm tai kun pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennus.

11. Tee leveä nauhakavennus:
Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o.
Neulo II ja IV puikon alussa 1 o ja yliveto- tai ssk-kavennus.
Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes jäljellä on 9 s/puikko. Tämän jälkeen tee kavennukset joka krs. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

12. Päättele langanpätkät, höyrytä sukat kevyesti ja tule ne jalassa piipahtamaan sukkien suunnittelijan osastolla (osasto 6k81, Arabia-lavan vieressä), niin saat yllätyksen!