Skip to content

Lastenalue hurmaa jokaisen!

Helsingin Kirjamessut tarjoaa neljä päivää elämyksiä ja hauskaa tekemistä lapsille samalla lisäten lasten kiinnostusta lukemista ja kirjoja kohtaan.

Helsingin Kirjamessut 2023 tarjoaa lapsille urbaanin retken!

Helsingin Kirjamessujen rakastetulla lastenalueella on kaksi ohjelmalavaa: Kumpula (musiikkia, visailua ja muita esityksiä) ja Toukola (työpajoja ja askartelua). Lavojen ohjelma on tehty lapsille – siellä luetaan kirjoja, vinkataan lukemista ja käsitellään aiheita lasten näkökulmasta. Tekemistä lastenalueelta löytyy niin työpajoissa, musiikkileikkeinä kuin askartelupisteinäkin. Mukana ohjelmassa mm. Yle Mix, HS Lasten Uutiset, Tatu ja Patu, Apo Apponen, Supermarsu ja Mikko Mallikas! Messuilla pääsee halimaan myös Pikku Kakkosesta tuttua Albi Lumiukkoa ja tapaamaan vaikuttajat Mandimai sekä Joona Hellman. 

Millaista olisi olla uutistenlukija?

Tänä vuonna lastenalue on vaihtanut paikkaa ja sijaitsee hallissa 7. Lasten alueella tekeminen ei lopu kesken! HS Lasten Uutisten kanssa päästään askartelemaan oma uutisaukeama, harjoittelemaan uutistenlukijan työtä ja tapaamaan Lasten uutisten toimittajia. Uutisia lapsille tarjoaa Yle Mix, jonka toimittajat Kiia Keskikylä ja Pyry Vaismaa kertovat, miten uutisista ja ilmiöistä syntyy kouluikäisten fanittamia videoita Yle Areenaan, YouTubeen ja TikTokiin.

Stoori-lastenkirjastoauton lukukoira kannustaa lukemaan!

Stoori-lastenkirjastoautossa päästään vuorostaan lukemaan, lainaamaan tai ihan vain oleskelemaan. Pisteellä on päivittäin tavattavissa myös lukukoira, joka kuuntelee ja kannustaa lapsia lukemaan. Lukukoira on tavattavissa torstaina klo 10-17, perjantaina klo 10-15 ja 17-19, lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina klo 10-14

Lastenkirjastoauton toteutuksesta vastaa Helsingin kaupunginkirjasto

Vieraile Kirjakioskissa ja Muru Baby kahvilassa

Lastenalueen Kirjakioskissa on myynnissä laaja valikoima lastenkirjoja. Muru Baby kahvilassa on myynnissä messuvieraille suolaisia ja makeita välipaloja ja herkkuja.


Kirjastoauto, Kuva Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki

Tee taidetta Tarinastudiossa

Kollektiivinen taideteos ja työpaja Tarinastudio juhlistaa lasten ja nuorten mielikuvituksen voimaa ja tarinoiden syntyä yhdessä luoduista aineksista nyt jo toisen kerran. Tänä vuonna seikkaillaan yhdessä kaupungin kätköissä. Hyvä kaupunki kaipaa uusia sääntöjä ja liikennemerkkejä, jotka huomioivat kaikki asukkaat siilistä vaariin.

Työpajassa päästään piirtämään omia hahmoja, sanailemaan ystävällisiä kehotuksia ja sääntöjä sekä suunnittelemaan osia kaupunkiaiheisiin yhteisteoksiin. Lasten luomukset pääsevät näyttävästi esiin leikkisään reaaliaikaiseen projisointiin sekä seinäteokseen. Kuvista ja sanoista syntyy elävä, ainutlaatuinen ja yllätyksellinen tarina.

Osa kuvituksista ja sanataiteesta on toteutettu ennakkotehtävänä pääkaupunkiseudun kouluissa. Tarinastudio on muotoilijoiden Arja Rantala ja Laura Pokela toteuttama kollektiivinen taideteos ja työpaja. Sen toteuttaa Luova kollektiivi Maketti. Tarinastudio on auki päivittäin klo 10-15

Osallistu Tarinastudioon tekemällä etukäteen kuvitus- ja kirjoitustehtävät ohjeiden mukaan. Tuo teoksesi Tarinastudioon Kirjamessujen aikana osaksi yhteistä taideteosta. Koululaistehtävä on suunnattu 3–6-luokkalaisille.

 

Ohje opettajalle Koululaistehtävä

 

Lähde retkelle!

Tervetuloa elämykselliselle retkireitille, joka toivottaa lapset tervetulleiksi tutustumaan lastenkirjallisuuteen.

Nappaa kierroksen kartta talteen lastenalueelta!

Tutustu lastenalueen karttaan

Kustannus-Mäkelän kanssa jumpataan muistia ja väritetään

Kustannus-Mäkelän osastolla 6e50 päästään pelaamaan hauskaa muistipeliä ja värittämään itselleen oma kirjanmerkki. Lauantaina osastolla vierailee Pikku-Kakkosesta tuttu Pikkuli.

Storytel vie seikkailulle kaupunkiin!

Storytelin osasto 6e90 kutsuu vuorostaan lapset seikkailemaan kaupungissa – ajamaan metrolla, kuuntelemaan äänikirjoja, rakentamaan kerrostaloa ja pelaamaan. Aikuiset voivat levähtää metroaseman kahvilassa, jossa on tavattavissa päivystäviä kirjailijoita.

Teos tutustuttaa koulumaailmaan!

Teoksen osastolla 6c70 päästään tutustumaan ekaluokkalaiseksi kasvaneen Apo Apposen ja kirjailija Juhani Känkäsen seurassa koulumaailmaan – musaan, kuvikseen ja kässään.

Arteljee pistää taiteilemaan!

Arteljeen osastolla 6h88 taiteillaan maalitusseilla yhteisötaideseinään, suunnitellaan taidepäiväkirjaa ja askarrellaan kirjanmerkkejä.

Mikko Mallikas -askartelunurkkauksessa luodaan mestariteosta

Mikko Mallikas -askartelunurkkauksessa osastolla 6p31 tehdään värikkäitä kollaaseja ja osallistutaan mestariteoksen luomiseen.

Liput ennakkoon edullisemmin – alle 7-vuotiaat veloituksetta

Helsingin Kirjamessuille myydään perhelippuja, joilla pääsee messuille kaksi aikuista ja enintään kolme 7-17-vuotiasta lasta. Torstaina ja perjantaina pääsee messuille vain kassoilla myynnissä olevalla koululaislipulla, joka maksaa 8€. Messuille voi tulla vain päiväksi tai sitten ostaa kokoaikalipun neljäksi päiväksi. Kokoaikalippuja myydään sekä aikuisille että lapsille.

Liput ovat edullisempia, mitä aikaisemmin ne ostaa. Verkkokaupasta ostettuna liput ovat tapahtuman aikanakin edullisempia, kuin kassalta ostetut liput.

Helsingin Messukeskuksessa on lastenhoitohuone Ylägallerian käytävän varrella. Lastenhoitohuoneesta löytyy wc-tila myös perheen pienimmille, vaipanvaihtotila ja mikroaaltouuni. Vaipanvaihtoon soveltuvia tasoja löytyy lähes jokaisesta Messukeskuksen wc-tilasta. Lastenrattaita voi lainata messukäynnin ajaksi, mutta niitä on rajoitetusti. Vapaat lastenrattaat löytyvä sisäänkäynneiltä. Lastenalueen vieressä on tuttuun tapaan vaunuparkki.

Helsingin Kirjamessut on avoinna torstaista lauantaihin 26.-28.10.2023 klo 10-20 ja sunnuntaina 29.10.2023 klo 10-18 Helsingin Messukeskuksessa.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on Levymessut ja Postimerkkimessut, Viini & Ruoka -tapahtuma sekä erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.