Skip to content

Kirja-alan edistämispalkinto Helsingin Kirjamessuilla

Helsingin Kirjamessuilla 2023 jaettiin toista kertaa kirja-alan edistämispalkinto, joka palkitsee tai avustaa kustannusalan saavutuksia, kirja-alaan liittyviä innovaatioita, kehittämishankkeita tai kaupallista menestystä.

Suomen Messusäätiön rahoittaman 13 000 euron palkinnon tavoitteena on tukea kirja-alan kaupallista menestystä.

 

Kirja-alan täytyy nyt ja tulevaisuudessa tavoittaa entistä tehokkaammin muun muassa nuoria ja nuoria aikuisia, ja saada heidät kiinnostumaan kirjallisuudesta. Avainasemassa tässä ovat lukemisen, kustannusalan ja kirjakaupan uudet innovaatiot.

Lukemisen edistäminen on tärkeää koko suomalaiselle yhteiskunnalle, kulttuurille, kansalliselle sivistykselle sekä lukuisille kustannusalan yrityksille ja muille toimijoille.  Innovaatiopalkinto voidaan antaa bisnesteolle tai kehittämishankkeelle. Sillä voidaan palkita tai avustaa kaupallista menestystä, uutta kustannus- ja kirja-alan teknologiaa tai markkinointikonseptia, joka tukee alaa ja lisää kiinnostusta kirjallisuutta kohtaan. Innovaatio voi liittyä kansainvälisyyden kasvattamiseen kustannusalalla, kestävään kehitykseen tai muihin alan prosesseihin. Suomen Messusäätiön Kirja-alan edistämispalkinto jaetaan vuosittain Helsingin Kirjamessujen yhteydessä.

 

Vuoden 2023 palkinto jaettiin Vinhan kirjakaupalle Helsingin Kirjamessuilla 26.10.

Vinhan kirjakauppa ui vastavirtaan ja näyttää, että tapahtumiin ja palveluihin panostamalla saa luotua uudenlaista ja herätettyä henkiin perinteistä kirjakauppakulttuuria. Vinhan kirjakauppa ei ole vain kirjakauppa vaan myös tapahtumakeskus ja residenssi. Se säteilee kirjan ilosanomaa paitsi lähiympäristöönsä myös koko Pirkanmaalle ja valtakunnallisestikin. Kirjakauppa toimii esimerkillisenä lukemisen edistäjänä ja lisää paitsi kirjojen, myös näiden tekijöiden arvostusta ja tunnettuutta.

Vinhan kirjakauppa tavoittaa myös nuoret aikuiset: esimerkiksi kirjasomessa Vinhasta on puhuttu ja postattu vilkkaasti pitkin vuotta, kirjakauppaan on tehty yhteisiä retkiä ja suunniteltu toistuvia Vinha-käyntejä. Vaikka Vinhassa on monenlaista toimintaa ja oheismyyntiä, kaiken keskiössä ovat kirjat. Kirjoja on vuoden aikana myyty niin paljon, että varastot ovat välillä olleet huveta kesken kaiken – suurin osa Vinhan tuotoista tuleekin nimenomaan kirjojen myynnistä. Vinha sijaitsee fyysisesti Ruovedellä, mutta siitä on tullut vuodessa kokoaan suurempi ja laajempi: se on kaikkien yhteinen kirjakauppa.

Vuonna 2023 Pasi Vainio ja Mikko Vartiainen jatkoivat lopetusuhan alla ollutta Vinhan kirjakauppaa ja uudistivat sen toiminnan.

Palkinnon saajan valinnut raati

  • Noora Alanne, johtaja, Media-alan tutkimussäätiö
  • Karo Hämäläinen, kirjailija, taloustoimittaja ja Parnasso-lehden vastaava tuottaja
  • Laura Karlsson, toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
  • Sakari Laiho, toimitusjohtaja, Suomen Kustannusyhdistys
  • Tanja Pasila, liiketoimintapäällikkö, Helsingin Messukeskus
  • Henriika Tulivirta, kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 26. – 29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on Levymessut ja Postimerkkimessut, Viini & Ruoka -tapahtuma sekä erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.

Lisätietoja:
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
www.helsinginkirjamessut.fi #kirjamessut