Siirry sisältöön
Miten perustaa lukupiiri

Miten perustaa oma lukupiiri?

Näillä vinkeillä järjestät oman lukupiirin

1. Tavoitteet

Selvitä, mitä haluat saavuttaa lukupiirilläsi ja määrittele tavoitteet. Onko tarkoituksena tutkia tiettyä kirjallisuuden genreä, käsitellä tiettyjä teemoja tai yksinkertaisesti nauttia hyvistä kirjoista yhdessä? Selkeät tavoitteet auttavat houkuttelemaan oikeanlaista osallistujajoukkoa.

LABEL

Lorem ipsum dolor sit amet

Morbi tempus iaculis urna id volutpat lacus. Accumsan tortor posuere ac ut consequat semper. Dictumst quisque sagittis purus sit amet. Nullam ac tortor vitae purus. Dui sapien eget mi proin.

2. Osallistujien kutsuminen

Kutsu ystäviä, perheenjäseniä, työkavereita tai muita kiinnostuneita henkilöitä mukaan lukupiiriisi. Voit lähettää sähköpostikutsun, luoda Facebook-ryhmän tai käyttää muita sosiaalisen median alustoja kutsujen lähettämiseen. Ryhmän ideaali koko on viidestä kymmeneen osallistujaa, jolloin keskusteluihin saadaan erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia.

3. Aikataulu ja tapaamisten tiheys

Päätä, kuinka usein haluat kokoontua lukupiirin kanssa. Voit valita kuukausittaisen, kahden kuukauden välein tapahtuvan tai muun säännöllisen aikataulun. Varmista, että valitsemasi aikataulu sopii kaikille osallistujille. Yhden tapaamisen kesto voi olla noin 1,5-2 tuntia.

4. Kirjojen valitseminen

Päättäkää yhdessä, kuinka kirjat valitaan. Kirja kannattaa valita yhdessä osallistujien kesken ja valinnassa tulisi huomioida eri genrejä, teemoja sekä kirjailijoita. Voitte laatia listan ehdotuksista ja äänestää seuraavasta lukukohteesta. Tämä varmistaa, että kaikki osallistujat saavat äänensä kuuluviin ja että kaikki ovat kiinnostuneita lukemaan valittua kirjaa.

5. Tilojen järjestäminen

Valitse sopiva tila lukupiirin tapaamisia varten. Se voi olla kotona, kirjastossa, kahvilassa tai jossain muussa yhteisötilassa. Varmista, että tila on riittävän mukava ja tarjoaa sopivasti tilaa kaikille osallistujille. Jos lukupiiri järjestetään kotona, voi lukupiirin emäntä tai isäntä halutessaan tehdä tarjoiluja tilaisuuteen, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

6. Keskustelu

Keskustelu on lukupiirin ydin. Lukupiirin voi aloittaa esittelemällä kirjailijan ja hänen tuotantonsa lyhyesti. Tämän jälkeen jokainen kertoo vuorollaan ajatuksiaan ja ensitunnelmiaan kirjasta. Keskustelun aiheita voivat olla esimerkiksi hahmojen toiminta, kirjan viesti ja kielelliset valinnat.

Ajatukset johtavat usein keskusteluun ja kirjasta löytyy aivan uudenlaisia näkökulmia. Jokaisen ajatukset ovat arvokkaita ja oikeita. Lukupiirissä ei päädytä mihinkään yhteiseen mielipiteeseen kirjasta vaan kaikkien näkemyksiä ja kokemuksia kuunnellaan.

Pidä huolta siitä, että jokainen osallistuja saa äänensä kuuluviin ja voi jakaa ajatuksiaan ja näkemyksiään kirjoista. Voit käyttää keskustelun herättämiseksi kysymyksiä tai aiheita, jotka auttavat syventämään ymmärrystä kirjasta. Lukupiirin vetäjän tehtävänä on viedä keskustelua eteenpäin ja varmistaa, että kaikki pääsevät osallistumaan.

Tärkeintä on rento ja vapaamuotoinen tunnelma, eikä osallistujilta odoteta syvällistä kirjallisuustietoa!

7. Pidä kiinni suunnitelmasta

Tärkeintä on pitää kiinni lukupiirin suunnitellusta aikataulusta ja sitoutua osallistumaan sovittuihin tapaamisiin.