Skip to content

Ohjelmavinkit

Helsingin Kirjamessut 26.–29.10.2023

Yhdeksänsadan ohjelmanumeron ja yli tuhannen esiintyjän joukosta voi olla työlästä löytää juuri ne itselle sopivimmat. Kokosimme avuksesi ohjelmavinkkejä päivän ja teeman mukaan!

Koko ohjelman löydät täältä.

Vinkit teeman mukaan

Vinkit päivän mukaan

Kansainvälisiä tähtiä

30 kansainvälistä kirjailijatähteä yhdestätoista maasta: Helsingin Kirjamessuille saapuu suosikkeja USA:sta Italiaan ja Ukrainasta Iso Britanniaan.

 

Alex Schulman: Kiirehdi rakkaani

La 28.10 15.00–15.30, Senaatintori-lava

Kun isä on kuollut, aikuinen poika vetäytyy kesämökille. Hänen mieleensä alkaa nousta muistoja: Alex pitää isälle seuraa, kun tämä putsaa kalaverkkoja. Alex istuu isän vieressä, kun tätä haastatellaan. Alex salakuljettaa isälle rapuja ja viskiä hoitokotiin. Kirja kertoo isän ja pojan rakastavasta suhteesta sekä isän vanhenemisesta ja kuolemasta.

 

Mihail Šiškin: Sota vai rauha

La 28.10. klo 16.00–16.30, Senaatintori-lava

Mihail Šiškin osasi ennustaa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jo vuonna 2019. Tässä kirjassa arvostettu emigranttikirjailija käy kiinni hänelle toistuvasti esitettyihin kysymyksiin. Mihin Venäjä oikein on matkalla?

 

Miten afganistanilaisten elämä muuttui, kun Taliban nousi valtaan 2021?

La 28.10. 17.00–17.30, Senaatintori-lava

Kabulin kirjakauppias -bestsellerin kirjoittanut Åsne Seierstad palasi Afganistaniin 20 vuoden jälkeen. Nyt hän kertoo, miten kolme afganistanilaisen elämät muuttuivat 2021. Naisten oikeuksia ajanut Jamila joutuu pakenemaan. Jo lapsena Talibanin harjoitusleirille karannut Bashir kuuluu voittajiin. Ariana joutuu luopumaan lakiopinnoistaan ja yrittää välttää pakkoavioliiton. Haastattelijana kansanedustaja Nasima Razmyar.

Esiintyjät: Nasima Razmyar, Åsne Seierstad

 

Annie Lyonsin menestysromaani Pommisuojan lukupiiri

La 28.10 17.30–18.00, Töölönlahti-lava

Pommisuojan lukupiiri on kansainvälinen menestysromaani kirjoista ja ystävyydestä, jota edes sota ei pysty sammuttamaan

Lontoo 1938. Hitlerin pommikoneet levittävät varjonsa myös Lontoon ylle. Ilmahälytyksistä ja pommisuojaan juoksemisesta tulee arkipäivää, mutta pienen kirjakaupan pitäjät saavat idean pommisuojan uumenissa kokoontuvasta lukupiiristä. Nalle Puh ja Humiseva harju tulevat tutuiksi lukupiiriläisille samalla kun maailma ympärillä palaa.
Yksi pommi muuttaa kuitenkin kaiken, eivätkä lukupiiriläiset pysty enää sulkemaan muuta maailmaa ulkopuolelleen. Surun ja menetysten keskellä ystävyyden ja tarinoiden voima osoittautuu kuitenkin sotaakin väkevämmäksi.

 

Hernan Diaz: Luotto

Su 29.10. 14.00–14.30, Senaatintori-lava

Pulitzer-palkittu rahaa ja totuutta mestarillisesti käsittelevä Luotto kertoo vuoden 1929 suuresta pörssiromahduksesta. Nerokkaasti kirjoitettu romaani tarkastelee perhettä, vaurautta, kunnianhimoa ja kapitalismia toisiinsa lomittuvien ja kirjallisuuden eri tyylejä edustavien tarinoiden avulla. Haastattelija: Ville Blåfield

 

Tutustu kaikkiin kansainvälisiin kirjailijavieraisiin täällä

Valtakeskustelujen kirjailijoita

Valta puhuttaa Helsingin Kirjamessuilla: tänä vuonna kysymme messujen ohjelmateemana, miten kirjallisuus käsittelee, purkaa ja käyttää valtaa. Vuoden ohjelmateemaa lähestytään neljän valtakeskustelun sarjassa, jonka Helsingin Kirjamessut tuottaa yhdessä Helsingin Sanomien kanssa. Valtakeskustelut käydään jokaisena messupäivänä klo 12 Senaatintori-lavalla ja HS.fi:ssä. Valtakeskustelujen moderaattoreina toimivat Helsingin Sanomien Salla Vuorikoski ja Helsingin Kirjamessujen Ville Blåfield.

 

Identiteetit: Keiden äänet kuuluvat suomalaisessa kirjallisuudessa?

To 26.10. 12.00–12.30, Senaationtori-lava

Tässä keskustelussa kysymme, keiden äänet suomalaisessa kirjallisuudessa kuuluvat, ja keiden tarinoita Suomessa kerrotaan?

Keskustelemassa: Laura Lindstedt, Maimouna Matikainen-Soreau, Pajtim Statovci, Téri Zambrano.

 

Presidenttiehdokkaat: Miten kirjallisuus on rakentanut polkuani valtaan?

Pe 27.10. 12.00–13.00, Senaatintori-lava

Tässä keskustelussa kysymme, mitä kirjallisuus on opettanut presidenttiehdokkaille vallasta ja johtamisesta?

Keskustelemassa: Mika Aaltola, Li Andersson, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb. 

 

Kustantajat, kirjailijat, kriitikot: Kuka käyttää valtaa kirjallisuudessa?

La 28.10. 12.00–12.30, Senaatintori-lava

Tässä keskustelussa kysytään, kuka käyttää valtaa Suomen kirjallisella kentällä. Kuka päättää, kenen tarinoita kerrotaan ja luetaan?

Keskustelemassa: Saara Turunen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Ville Hytönen, Vesa Rantama.

 

Demokratia: Pysyykö kirjallisuus mukana kansanvallan myrskyssä?

Su 29.10 12.00–12.30, Senaatintori-lava

Tässä keskustelussa kysytään, pysyykö kaunokirjallisuus mukana demokratian kriisissä?

Keskustelemassa: Silvia Hosseini, Veikka Lahtinen, Kirsi Piha, Pontus Purokuru.

 

Valtakeskustelujen moderaattoreina toimivat Helsingin Sanomien Salla Vuorikoski ja Helsingin Kirjamessujen Ville Blåfield.

Kotimaisia tähtikirjailijoita

Kirjamessuilla on yli 1 000 esiintyjää. Tässä muutamia poimintoja kotimaisista tähtikirjailijoista!

 

Leena Lehtolainen: Pimeän risteys

To 26.10. 15.30–16.00, Senaatintori-lava

16. Maria Kallio! Espoota piinaa merkkivaatteita ja puhelimia ryöstelevä nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntyyliä ja roadman-kulttuuria. Kun yksi jengin jäsenistä surmaa toisen nuoren, Maria Kallio saa selvältä näyttävän jutun tutkittavakseen.

 

Juha Itkonen: Teoriani perheestä

To 26.10. 17.00–17.30, Senaatintori-lava

Teoriani perheestä vie lukijan Itkosen lapsuudenperheen yhteisistä hetkistä 1970- ja 80-lukujen Hämeenlinnassa 2000-luvulle, keskelle nelilapsisen helsinkiläisperheen täyttä elämää. Kirkkaista muistikuvista sekä kevyistä ja painavista hetkistä kutoutuva kertomus näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumisen 1970-luvulta tähän päivään. Se ylistää jokapäiväisiä ihmeitä ja tarjoaa vahvoja samaistumiskohtia kaikille perheissä eläville ja eläneille.
Haastattelija: Susanna Laari

 

Niko Hallikainen: Suuri märkä salaisuus

Pe 27.10. 17.30–18.00, Hakaniemi-lava

”Televisio on yöllä kirkas kuin taivas päivisin ja ihan samanvärinen.” Poika jää yksin kotiin laman jälkeisessä lähiössä. Hän ahmii yöt herkkuja, katsoo videoita ja yrittää muodostaa yhteyttä tuonpuoleiseen. Puberteetin tärisyttämä keho kantaa häiritseviä arvoituksia sisällään ostoskeskuksen läpi kouluun, missä poika saa kokea ihastumisen huumaavan draaman ja pakokauhun kiihtyvien luokkaerojen puristuksessa.

 

Satu Rämö: Rósa & Björk

Pe 27.10. 17.30–18.00, Senaatintori-lava

Rósa & Björk on toinen osa nordic bluelle uskollista Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa. Satu Rämö on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Sarjan avausosa on ollut yleisö- ja raatimenestys.
Haastattelija: Susanna Laari

 

Pirkko Saisio – Sopimaton

Pe 27.10. 18.00–18.30, Senaatintori-lava

Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio. Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Vaikka hän on ammentanut ylistettyihin romaaneihinsa omaa elämäänsä, on persoona taiteilijan takana jäänyt monille arvoitukseksi.
Haastattelija: Antti Majander

Esiintyjät: Heini Junkkaala, Antti Majander, Pirkko Saisio

 

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

La 28.10. 13.30–14.00, Senaatintori-lava

Loistavan kirjailijan rakkaudentunnustus kuolleelle äidille.
Haastattelija: Arla Kanerva

 

Kjell Westö: Molly & Henry

La 28.10. 15.30–16.00, Senaatintori-lava

Molly kiertää Ruotsia teatteriseurueen kanssa samaan aikaan, kun Suomi taistelee talvisodassa. Huoli läheisistä jäytää kunnianhimoista näyttelijää, samoin oma tulevaisuus: onko hänen tähtensä jo laskussa, ennen kuin ehti kunnolla noustakaan? Henry-sulhanen joutuu rintamakirjeenvaihtajana todistamaan sodan karmeuden. Kun koittaa hauras välirauha, Molly ja Henry joutuvat kohtaamaan uudelleen toisensa, menneisyyden aaveensa, kaiken mitä sota heissä särki.

 

Sofi Oksanen: Samaan virtaan – Putinin sota naisia vastaan

La 28.10. 17.30–18.00, Senaatintori-lava

Venäjä ei ole koskaan käynyt läpi imperialistista menneisyyttään. Sen sijaan Kreml on keskittynyt luomaan viholliskuvia ja pohjustanut niillä sodassa käyttämäänsä seksuaalista väkivaltaa ja ihmisoikeusrikoksien uhreiksi joutuvien epäinhimillistämistä. Tasa-arvokehitys on Putinin Venäjällä alennustilassa. Venäjä vaientaa naisia, käyttää raiskausta aseena ja nöyryyttää uhrejaan mediajulkisuudessa uhaten heitä uusilla raiskauksilla. Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen Ruotsin Akatemian konferenssissa.

 

Minna Rytisalo: Jenny Hill

Su 29.10. 11.00–11.30, Töölö-lava

Jenny Hill on vaikuttava romaani naiseudesta, keski-iästä, vaihdevuosista, vanhenemisesta ja siitä, millaista on elää naisena tässä maailmassa – ja vähän myös satujen prinsessoista ja Brigitte Macronista.

 

Tommi Kinnunen & Minna Rytisalo: Huokauksia luokasta

Su 29.10. 12.30–13.00, Hakaniemi-lava

Teos koostuu vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, jota kuitenkin varjostavat rakenteelliset haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat.

 

Antti Tuuri: Lintujen kesyttäjä

Su 29.10. 15.00–15.30, Senaatintori-lava

Taloon tulee mies, joka pyytää saada yösijaa ja kesyttää pihapiirissä pesivät pääskyset. Mies saa yösijan saunakamarista, jossa myös talon viisitoistavuotias poika nukkuu. Mies selittää pojalle lintujen kesyttämisen menetelmästään ja kesyttämisen tarkoituksesta. Epäilijöitä riittää, kesyttämiseen menee aikaa. Kyläläisiä käy naureskelemassa omenapuun alla liikkumatta istuvaa Lintujen kesyttäjää, joka kertoo etsivänsä yhteyttä pääskysten haltijahenkeen, emuun, joka jokaisella eläinlajilla on omansa.

Venäjä & Ukraina -kirjailijoita

Ukraina, Venäjä ja sota: Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheena monessa messujen keskustelussa, muun muassa:

 

Hyökkäys & Maa joka heräsi

Pe  27.10  11.00–11.30, Senaatintori-lava

The Guardianin kirjeenvaihtajana Ukrainassa työskennellyt bestseller-tietokirjailija Luke Harding analysoi Ukrainan sotaa kirjassaan Hyökkäys – Venäjän verinen sota ja Ukrainan selviytymistaistelu. Kirja sisältää ennen kuulemattomia tarinoita uutisotsikoiden takaa ja avaa Putinin sotastrategiaan johtaneet syyt.

Kalle Kniivilän Maa joka heräsi on kirja siitä, miksi ja miten Ukraina ei ole Venäjä. Siitä, miksi Ukrainassa vallanpitäjiä voi arvostella ja vaihtaa vaaleilla. Kirjaan on haastateltu ukrainalaisia syksyllä 2022. Kniivilä toimi lähetystöneuvoksena Ruotsin lähetystössä Kiovassa sen jälkeen, kun hänet oli karkotettu Moskovasta.

Hardingia ja Kniivilää haastattelee toimittaja, kirjailija Lauri Nurmi.

Esiintyjät: Luke Harding, Kalle Kniivilä, Lauri Nurmi

 

Venäjä sodan jälkeen

Pe 27.10. 13.30–14.00, Senaatintori-lava

Keskustelu avaa Eurooppa sodan jälkeen -keskustelusarjan. Svart Helsinki, Euroopan parlamentti, Eurooppalainen Suomi, WSOY

Esiintyjät: Heidi Hautala, Marjo Näkki, Mihail Šiškin

 

Sodan maantiede

Pe 27.10. 16.00–16.30, Suomenlinna-sali

Ylivoimaiset armeijat ovat monesti joutuneet vaikeuksiin epäsuotuisan ympäristön vuoksi. Maantieteelliset tekijät viidakoista vuoristoihin ovat vaikuttaneet sotatoimiin Krimin sodasta ja maailmansodista Syyriaan ja Irakiin sekä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Historioitsija Pasi Tuunainen kuljettaa teoksessaan Karjalan ja Kainuun metsistä Vietnamin tunneliverkostoihin. Haastattelijana Janne Hopsu.

 

Ukrainalainen sisu

Pe 27.10. 19.00–19.30, Senaatintori-lava

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 10 vuotta Venäjän aloittamasta hybridisodasta Ukrainaa vastaan, sekä kaksi vuotta täysimittaisen sodan alkamisesta. Mikä antaa ukrainalaisille voimaa selviytyä dramaattisista menetyksistä? Tätä pohtii Oleksandr Mykhed, jonka perhe oli todistamassa Buchan miehitystä äskettäin julkaistussa kirjassaan ”Language of War: Chronicles of the Invasion”. Yhdessä Sofi Oksasen kanssa, joka tutkii Venäjän tekemiä sotarikoksia, he keskustelevat siitä, mikä on ukrainalainen sisu. Ohjelma on englanninkielinen. Verkossa.

 

Maxim Fedorov: Minun Ukrainani

La 28.10. 12.30–13.00, Senaatintori-lava

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti Maxim Fedorovia, jonka äiti on ukrainalainen ja isä venäläinen. Toukokuussa 2022 Fedorov lähti Kiovaan Ylen toimittajaksi. Siitä lähtien hän on seurannut ukrainalaisten sota-ajan elämää lähietäisyydeltä. Ja nähnyt ukrainalaisten pelottomuuden ja lannistumattomuuden. Ukrainassa vietetty aika on ollut hänelle myös omien juurien etsimistä tilanteessa, jossa keskenään kamppailee kaksi maata, jotka edustavat kahta identiteetin osaa.

 

Juha Meriläinen: Putinin alttaripoika

La 28.10. 14.00–14.30, Kruunuhaka-lava

Kuvaus Venäjän hyökkäyssodan uskonnollisesta ja nationalistisesta taustasta. Venäjän hyökkäyssodan taustalla vaikuttaa uskonnolliseen nationalismiin pohjautuva maailmankuva. Se selittää Ukrainan merkitystä Venäjälle ja sen identiteetille. Kirja kuvaa, miksi uskonnolliset myytit ovat niin keskeisiä Putinin Venäjällä ja kuinka kirkon johtajista tuli maallisen vallan alttaripoikia.

 

Arja Alho ja Rosa Liksom: Mitä jää sotapuheen varjoon?

La 28.10.2023 15.00–15.30, Hakaniemi-lava

Sota Euroopassa on jättänyt varjoonsa paitsi monenkeskisen yhteistyön tarpeen ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuuden varmistamisessa mutta myös monia maailmalla konflikteihin ajavia syitä kuten ilmastonmuutos, köyhyys ja nationalismi. Rauhanliikkeen julkaisuna Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho nostaa esille sotapuheen jalkoihin jääneitä kysymyksiä kirjailija Rosa Liksomin kanssa unohtamatta oman maamme militarisoitumista.

 

Mihail Šiškin: Sota vai rauha

La 28.10. 16.00–16.30, Senaatintori-lava

Mihail Šiškin osasi ennustaa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jo vuonna 2019. Tässä kirjassa arvostettu emigranttikirjailija käy kiinni hänelle toistuvasti esitettyihin kysymyksiin. Mihin Venäjä oikein on matkalla?

 

Sofi Oksanen: Samaan virtaan – Putinin sota naisia vastaan

La 28.10. 17.30–18.00, Senaatintori-lava

Venäjä ei ole koskaan käynyt läpi imperialistista menneisyyttään. Sen sijaan Kreml on keskittynyt luomaan viholliskuvia ja pohjustanut niillä sodassa käyttämäänsä seksuaalista väkivaltaa ja ihmisoikeusrikoksien uhreiksi joutuvien epäinhimillistämistä. Tasa-arvokehitys on Putinin Venäjällä alennustilassa. Venäjä vaientaa naisia, käyttää raiskausta aseena ja nöyryyttää uhrejaan mediajulkisuudessa uhaten heitä uusilla raiskauksilla. Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen Ruotsin Akatemian konferenssissa.

 

Vad gör kriget med människan?

Su 29.10. 11.30–12.30, Fiskehamnen

Sofia Parland bokdebuterar om sin ryska identitet efter krigsutbrottet. Anna-Lena Laurén känner Ryssland och Ukraina som få. Krigsår har varit fond för flertalet av Kjell Westös böcker. Vad gör krig med dem som är i det, som måste förhålla sig till det, som försöker skriva om det? Dan Lolax intervjuar.

Esiintyjät: Anna-Lena Laurén, Sofia Parland, Kjell Westö

 

Suomen Kuvalehti: Ajankohtainen Venäjän idea

Su 29.10. 12.00–12.30, Kruununhaka-lava

Presidentti Mauno Koiviston vuonna 2001 ilmestynyt kirja Venäjän ajankohtaistui Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tänä syksynä siitä ilmestyy englanninkielinen käännös.

Katsommeko Venäjän historiaa vain läntisten lasien läpi? Voiko menneen perusteella ennakoida itänaapurimme toimintaa?

Koivistoa kirjahankkeessa avustanut toimittaja Antti Blåfield ja Venäjän historian myyttejä tutkinut professori Jukka Korpela sekä entinen Moskovan-suurlähettiläs ja nykyinen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala keskustelevat Suomen Kuvalehden päätoimittajan Matti Kalliokosken johdolla.

Esiintyjät: Antti Blåfield, Mikko Hautala, Matti Kalliokoski, Jukka Korpela

 

Kaja Kunnas ja Marjo Näkki: Itämeren turvatarkastus

Su 29.10. 14.30–15.00, Kruununhaka-lava

Reportaasikirja Itämeren alueen turvallisuustilanteen mullistumisesta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Pitkän linjan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa seuraavat toimittajat Kaja Kunnas ja Marjo Näkki kiersivät Itämeren rantavaltiot ja selvittävät, miten alueen asukkaiden elämä peruuttamattomasti muuttui, kun sota Euroopassa alkoi. Entä millaiset jäljet johtavat Hansaliitosta Natoon? Haastattelijana Pekka Haavisto.

 

Pieniä tarinoita

29.10. 15.30–16.00, Hakaniemi-lava

Tulevaisuus täyttyy toivolla. Koskettavia tarinoita Ukrainan hyväksi. Tohtori Jenni Haukion aloitteesta käynnistettiin UNICEFin kampanja Pieniä tarinoita. Osana kampanjaa joukko Ukrainasta Suomeen paenneita lapsia ja nuoria kirjoitti työpajassa omista tulevaisuuden unelmistaan. Suomennetut tarinat julkaistaan antologiassa, jossa on mukana uusilla toiveikkailla teksteillään myös 24 maamme eturivin lasten- ja nuortenkirjailijaa. Kirja syntyi yhteistyössä Otavan ja WSOY:n kanssa.

Esiintyjät: Otava, Tammi, Unicef, WSOY

Queer-teemoja

Queer-teemoja: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoita ja queer-teemoja on esillä Helsingin Kirjamessuilla erityisesti perjantaina 27.10. Teemoja käsitellään mm. näissä kirjoissa ja keskusteluissa:

 

Lukupiiri: Rasmus Aarikka – Homoromaani

To 26.10. 13.30–14.15, Lonna-sali

 

Miska Valos: Sisäsiisti

To 26.10. 16.00–16.30, Kallio-lava

Parikymppisen Miska Valoksen vahva esikoisromaani oman turvaverkon löytämisestä ja ympäröivään maailmaan sopeutumisesta. Transpojan näkökulmasta kerrottu teos tutkii miehen malleja, joita kaikkia leimaa hyväosaisuus – ja joissa yksilöt voivat pahoin.

 

Rasmus Arikka: Homoromaani

To 26.10. 17.00–17.30, Kallio-lava

Homoromaani on kaunistelematon kuvaus rakkauden etsimisestä ja väkivallasta sekä peloista ja häpeästä, jotka estävät päästämästä toista ihmistä lähelle. Arikka (s. 1994) viimeistelee dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen opintojaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

 

Dess Terentjeva: Freestyle

Pe 27.10. 11.30–12.00, Kallio-lava

Freestyle on palkitulla Ihana-romaanillaan valloittaneen Terentjevan odotettu uutuus. Katutanssin rytmeihin kirjoitettu säeromaani pohtii ystävyyden ja oman seksuaalisuuden etsimisen kysymyksiä.

 

Eino Nurmisto: Vuoden nuori taiteilija

Pe 27.10. 11.30–12.00, Töölönlahti-lava

Kiihkeä romaani unelmien kesästä, erilaisena kasvamisesta ja oman paikan hakemisen helvetillisestä vaikeudesta. Eino Nurmiston esikoisromaani kuvaa yhtä helteistä kesää, jolloin kaikki muuttuu kertojan elämässä. Samalla se kertoo, miltä tuntuu kasvaa erilaisena pikkupaikkakunnalla ja etsiä omaa paikkaansa isossa maailmassa.

 

Tom of Finland – kaikkien nahkaisten sankari!

Pe 27.10. 14.30–15.00, Esplanadi-lava

Tom of Finland – mies, joka puki maailman nahkaan – on palannut! Kirja esittelee kansallissankarimme Touko Laaksosen taiteilijana ja ihmisenä. Keskustelussa Homotutka-podcastin Antti Kauppinen, Kiasman johtaja Leevi Haapala ja kirjailija Harri Kalha.

Esiintyjät: Leevi Haapala, Harri Kalha

 

Tiina Tuppurainen: Elvi ja Ebba

Pe 27.10. 17.00–17.30, Kallio-lava

Elvi on elänyt neljännesvuosisadan ilman kumppania, aina siitä lähtien kun Ebba eräänä jouluna lähti hyvästejä jättämättä. Koronakeväänä naiset kohtaavat yllättäen kadulla, ja Ebba alkaa houkutella Elviä mukaan suunnitteilla olevaan kommuuniin. Mutta onko Elvi valmis muuttamaan Ebban kanssa jälleen saman katon alle?

 

Den queera staden

Pe 27.10. 17.00–17.30, Blåbärslandet

Städer har alltid spelat en viktig roll i queert berättande. Ett samtal om vems städer som får ta plats i litteraturen och vilka stadsskildringar vi inte får läsa om. Och vilken är Helsingfors roll i den queera litteraturen? Medverkande: Edith Hammar, serietecknare, Milla Leskinen, representant från Bögbibblan, en rikssvensk podcast om queer litteratur och genusvetaren Tanja Mikkonen.

Esiintyjät: Edith Hammar, Milla Leskinen, Tanja Mikkonen

 

Mira Eskelinen: Aavistus

Pe 27.10. 17.30–18.00, Esplanadi-lava

Mira Eskelinen on kirjoittanut kauniin ja kiihkeän kertomuksen onnellisesta transitiosta, omaksi itsekseen tulemisesta. Se haastaa perinteisen käsityksen transsukupuolisuudesta tragediana ja juhlii moninaisuutta.

 

Niko Hallikainen: Suuri märkä salaisuus

Pe 27.10. 17.30–18.00, Hakaniemi-lava

”Televisio on yöllä kirkas kuin taivas päivisin ja ihan samanvärinen.” Poika jää yksin kotiin laman jälkeisessä lähiössä. Hän ahmii yöt herkkuja, katsoo videoita ja yrittää muodostaa yhteyttä tuonpuoleiseen. Puberteetin tärisyttämä keho kantaa häiritseviä arvoituksia sisällään ostoskeskuksen läpi kouluun, missä poika saa kokea ihastumisen huumaavan draaman ja pakokauhun kiihtyvien luokkaerojen puristuksessa.

 

Helsingin Sanomat: Pirkko Saisio – Sopimaton

Pe 27.10. 18.00–18.30, Senaatintori-lava

Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio. Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Vaikka hän on ammentanut ylistettyihin romaaneihinsa omaa elämäänsä, on persoona taiteilijan takana jäänyt monille arvoitukseksi.

 

Markku Haussila: Kaikki kauniit kukat

Pe 27.10. 18.30–19.00, Töölönlahti-lava

Markku Haussilan autofiktiivisessä esikoisromaanissa kuvataan nuoren tanssimista rakastavan homopojan lapsuutta 90-luvulla. Aika oli brutaalia niin talouden kuin hyväksytyksi tulemisen kannalta. Onko mikään muuttunut? Essi Hellén esittää Haussilalle kymmenen kysymystä kirjan teemoista ja ottaa selvää, mikä on toisin vuonna 2023 – vai onko mikään?

 

Sport och queerhet i litteraturen

Pe 27.10. 18.30–19.00, Blåbärslandet

Martina Moliis-Mellberg samtalar med författarna Anna Hörnell och Leila Inanna Sultan om queera sportskildringar i litteraturen. Sommarens nummer av Astra hade tema Sport, och till det bidrog Hörnell och Sultan med texter som gestaltar queera läckage i sportens straighta rum. Hur skriver man fram ett begär som sipprar igenom såväl perfekta gymnastiska hopp som ishockeyhjälmars hårda galler?

Esiintyjät: Hörnell Anna, Inanna Sultan Leila

 

Queer-romantiikan monet muodot

Pe 27.10. 19.00–19.30, Kallio-lava

Rakkaus ja romantiikka rikkovat normeja niin tuoreessa novelliantologiassa, runokokoelmassa kuin fantasiaromaaneissa. Miten romantiikka taipuu eri muotoihin? Kuinka spekulatiivisen fiktion ja romantiikan genren yhdistäminen onnistuu? Entä mitä kaikkea queer pitää sisällään?

Keskustelemassa: Sydänten salonki -antologian toimittaja Edith Arkko, Sininen, valkoinen ja sateenkaari -runokokoelman julkaissut Artemis Kelosaari, Tytär hämärän, piika pimeän -fantasiaromaanin kirjoittanut J.S. Meresmaa sekä Royaumen aikakirjat -fantasiasarjaa kirjoittava Magdalena Hai.

Esiintyjät: Edith Arkko, Magdalena Hai, Artemis Kelosaari, J.S. Meresmaa

 

Lola

La 28.10. 14.00–14.30, Senaatintori-lava

Lola on avoin ja rehellinen elämäkerta historian ensimmäisestä julkisesti transnaisena esiintyneestä somalialaisesta, Lola Lorenzosta.

Lola syntyi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa 1990, mutta muutti pian sisällissodan alettua perheensä kanssa Suomeen. 7-vuotiaana hänet lähetettiin Somaliaan oppimaan äidinkieltään, uskontoa ja arabiaa. 11-vuotiaana Lola palasi Suomeen. Hän loi uraa somalialaisten luottomaskeeraajana, jota lennätettiin häihin ympäri maailmaa. Vuonna 2013 hän kertoi olevansa nainen. Väkevä teos kuvaa, mitä on kasvaa kulttuurien puristuksessa, kun ympärillä ei hyväksytä: perhe ja somalialaisyhteisö on hylännyt, suomalainen yhteiskunta syrjii. Kun Helsingistä löytyy pieni transyhteisö, saa Lola syyn jatkaa. Ballroom-kulttuurin esityksissä hän pääsee toteuttamaan itseään. Vaikka Lolan elämää ovat värittäneet rasismi, kiusaaminen, väkivalta ja hyväksikäyttö, hän jatkaa taistelua.

Lola Lorenzoa ja Baba Lybeckiä haastattelee Kelet Ali.

Esiintyjät: Kelet Ali, Lola Lorenzo, Barbara Lybeck

 

Uudet kuumat queer-romaanit

Su 29.10. 13.00–13.30, Kallio-lava

Mira Eskelisen esikoisteos Aavistus kertoo transitiosta ja ilon ja nautintojen löytämisestä normien ulkopuolelta. Anu Kaajan Rusetti käsittelee rakkautta taiteeseen ja ihmisiin, joiden sukupuolella ei ole merkitystä.

Esiintyjät: Mira Eskelinen, Anu Kaaja

 

Queera tidsresor

Su 29.10. 15.00–15.30, Fiskehamnen

Queera tidsresor, historiska tystnader och de flyktiga mötenas kulturhistoria – i panelsamtalet Den queera tiden samtalar vi om queera liv mätta i heteronormativ tid och vem som har makt över tiden.
Bjuggfält Makz, representant från Bögbibblan, en rikssvensk podcast med fokus på queer litteratur.
Hammar Edith, serieskapare
Paqvalén Rita, författare och historiker

Esiintyjät: Makz Bjuggfält, Edith Hammar, Rita Paqvalén

Tekoäly

Tekoäly ja kirjallisuus: Voiko tekoäly tulevaisuudessa korvata kirjailijan tai kääntäjän – ja miksi ei voi? Keskusteluja tekoälystä Helsingin Kirjamessuilla mm:

 

Tekoäly ja minä & Tekoäly 123 — Matkaopas tulevaisuuteen

To 26.10. 15.30–16.00, Hakaniemi-lava

Miten ihminen selviää tekoälyn aikakaudella? Avartava ja koukuttava kirja tekoälystä, aikamme tärkeimmästä teknologiasta, ja sen vaikutuksista työelämään, ihmisyyteen ja uuden oppimiseen.

Esiintyjät: Petteri Järvinen, Aleksi Kallio, Jukka Kolari

 

Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä – myös viestinnässä

Pe 27.10. 11.30–12.00, Vallisaari-lava

Tekoäly on viestinnälle sekä uhka että mahdollisuus. Tekoäly on parhaimmillaan ihmisen sparrikaveri ja vuorovaikutuksen apuri, mutta vaarallisimmillaan vaikuttavan disinformaation levityskone, koska uudet kielimallit tekevät tekoälyn tuottamasta kommunikaatiosta hyvin inhimillistä. Tutkiessaan Ukrainan viestintää kirjaansa varten Pinja Lehtman huomasi heidän viestinnässä sellaisia erikoispiirteitä, joista meillä kaikilla on varmasti opittavaa tekoäly huumassa.

 

TIEDETORI: Tietokirjojen ja tutkitun tiedon merkitys tekoälyn aikakaudella

Pe 27.10. 15.30–16.00, Kruununhaka-lava

Mikä on kirjailijan ja tutkijan rooli tekoälyn aikakaudella? Löytyykö kaikki tieto internetistä? Kirjoittaako tekoäly jatkossa tietokirjat? Keskustelemassa tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen, filosofi Maija-Riitta Ollila ja tekoälyprofessori Teemu Roos. Haastattelijana Lauri Järvilehto.

Esiintyjät: Lauri Järvilehto, Petteri Järvinen, Maija-Riitta Ollila, Teemu Roos

 

Tekoäly ja kirjallisuus

La 28.10. 13.00–13.45, Töölö-lava

Mitä tekoäly merkitsee kirjailijoiden työn kannalta ja miten se vaikuttaa kirjallisuuteen? Haastattelija Karo Hämäläinen, keskustelijoina kirjailijat Carita Forsgren ja Jussi Karjalainen sekä kääntäjä Kaisa Ranta.

 

Tekoäly ja kirjallisuuden tulevaisuus

La 28.10. 17.30–18.00, Kruununhaka-lava

Kustannusalan ammattilaiset ja ChatGPT-4 keskustelevat tekoälyn väistämättömästä vaikutuksesta kirjallisuuteen ja kustantamiseen. Miten kirjailijan työ muuttuu? Miten kirjoittaminen muuttuu? Miten tekoäly vaikuttaa kustantamiseen? Painokoneiden keksiminen ja tietokoneet ovat kaikki vaikuttaneet kirja-alaan, mutta nyt tekoäly on tekemässä suurempia mullistuksia, joita ei voi sivuuttaa. Tekoäly laatii kustannusohjelmia, kirjoittaa kirjoja ja lukee äänikirjoja. Kirjallisuus tulee muuttumaan.

Esiintyjät: ChatGPT-4, Aarne Mikko, Purokuru Pontus, Auvinen Suvi

Ilmastokriisi

Ilmastokriisi kirjoissa: ekokatastrofi, ilmastokriisi ja luontokato ovat aiheina useissa vuoden puheenaihekirjoissa ja messujen keskusteluissa, muun muassa:

 

Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta

To 26.10. 12.30–13.00, Suomenlinna-sali

Kiertotalous on paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme elää nykyistä parempaa elämää rajallisten resurssien maailmassa, väittää Pasi Nokelaisen kirja Maailmanloppu peruttu ja osoittaa havainnollisin ja konkreettisin esimerkein, kuinka kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kun tavaroita kulutetaan palveluna omistamisen sijaan. Haastattelijana Julia Thurén.

Esiintyjät: Pasi Nokelainen, Julia Thurén

 

Lukupiiri: Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje

To 26.10. 12.45–13.30, Lonna-sali

Tule keskustelemaan Ville-Juhani Sutisen ja muiden lukijoiden kanssa kirjasta Hajonneen maailman käyttöohje.

Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin? Hajonneen maailman käyttöohje on kriittinen mutta toiveikas matka sienimetsään, hylättyyn huvipuistoon ja lapsettomuusklinikalle, sieltä metsäpalojen Kaliforniaan, kelluviin konttitaloihin ja lopulta mayaraunioiden kautta Islannin laavakentille etsimään keinoja, joilla elämä voi jatkua.

Keskustelua vetää Johanna Paaso Into Kustannuksesta.

 

Maapallo potilaana

To 26.10. 15.00–15.30, Suomenlinna-sali

COVID-pandemia on opettanut meille, että terveys ja sairaus ovat globaaleja kysymyksiä ja tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä sekä yhteisiä pelisääntöjä tautien torjumiseksi ja terveyden edistämiseksi. Maapallon muuttuvat olosuhteet, luonnon hyvinvointi ja ihmisten ja eläinten terveys ovat kaikki monimutkaisesti riippuvaisia toisistaan. Haastattelija Tiina Raevaara.

Esiintyjät: Tiina Raevaara, Kari Raivio

 

Iida Turpeinen: Elolliset

To 26.10. 16.30–17.00, Kallio-lava

Elolliset on esikoisromaani, erään lajin muotokuva, seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.
Sukupuutto ja luontokato ovat romaanin keskeisiä teemoja; 1700- ja 1800-luvulta periytyvät asenteet värittävät yhä vahvasti sitä, miten hahmotamme suhteemme toisiin lajeihin ja miksi tietoisuus ihmisen aiheuttamasta sukupuutosta ei johda muutokseen.

 

Kerttu Kotakorpi: Minun luontoni

To 26.10. 16.30–17.00, Suomenlinna-sali

Kuvitettu tietokirja Minun luontoni on meteorologi Kerttu Kotakorven kirjallinen luontoretki, jossa hän yhdistää luontokuviaan ja omia kokemuksiaan viimeisimpään tietoon siitä, kuinka luontomme on suurten muutosten keskellä.

 

Katastrofin äärellä

Pe 27.10. 16.00–16.30, Töölö-lava

Keskustelussa kolme runoilijaa, jotka lähestyvät teoksissaan ympäristön ja tuhon kysymyksiä. Virpi Vairisen Antiluuppi kartoittaa tapoja elää katastrofien kynnyksellä ja pysyä ihmisenä, välineenään kiitelty ja nykyaikaa herkästi kuunteleva runokieli, jonka ilmaisurakenteissa risteilee jälkiä teknologian aiheuttamasta muutoksesta. Pontus Purokurun kääntökirja Haavamaa muodostaa kuvan ekologisen ja sosiaalisen tuhon vastaanottamisesta, kaipuusta maan yhteyteen ja epätoivon keskelläkin kajastavasta katarttisesta nautinnosta ja ilosta. Elli Lepän Hylänkö kertoo paikoista, joissa ihmiset eivät voi enää asua, niistä muista, jotka saapuvat asumaan, ja muutosprosesseista näiden tilojen ja toimijoiden välillä.
Nuoren Voiman Liitto, Poesia, Kosmos, Nysalor.

Esiintyjät: Pontus Purokuru, Virpi Vairinen

 

Viimeinen erämaa

Pe 27.10. 17.30–18.00, Kallio-lava

Menestyssarjan itsenäinen viides osa vie Lauri Nurmen painajaismaiseen eloonjäämistaisteluun keskelle valtamerta. Kirjailija Risto Isomäkeä haastattelee tutkimussukeltaja ja meribiologi Juha ”Roope” Flinkman.

Retkikunnan tavoitteena on tutkia valtameren pohjalla kulkevaa 60 000 kilometrin pituista merenalaista vuoristoa ja sen suurta hautavajoamaa, maapallon viimeistä suurta tuntematonta erämaata. Oudot tapaukset varjostavat kuitenkin suunnitelmia. Miksi uusnatsien omistama uzbekistanilainen kaivosyhtiö on kiinnostunut Norrstrand Groupin kehittämistä uudenlaisista sukelluspuvuista? Oliko miehistön jäsenen kuolema sittenkään onnettomuus?

Koukuttava ekologinen trilleri jatkaa kirjojen Litium 6, Jumalan pikkusormi, Haudattu uhka ja Atlantin kuningatar tarinaa ja liittyy myös Isomäen Con rit -romaanin maailmaan.

Esiintyjät: Roope Flinkman, Risto Isomäki

 

Ympäristökatastrofeja, ilmastopakolaisia ja toiveikkaita tulevaisuuden visioita

La 28.10. 14.30–15.00, Kallio-lava

Millaisia mahdollisuuksia spekulatiivinen fiktio antaa aikamme ilmastohuolen ja ympäristöongelmien käsittelylle? Voisiko lähitulevaisuus näyttää dystopian sijaan toiveikkaalta? Mia Myllymäen Huomistarhurissa kaupunkiviljelijät asuvat vehreissä kerrostaloissa, bosco verticaleissa. Anni Kuu Nupposen Sydänmeri on vedenpaisumusmyyteistä ammentava maaginen romaani merensuojelusta.

Esiintyjät: Mia Myllymäki, Anni Kuu Nupponen

 

Korvaamattomat – kertomuksia maailman avainlajeista

La 28.10. 15.30–16.00, Suomenlinna-sali

Visuaalisesti loistokas retki elävän luonnon solmukohtiin. Tiettävästi ensimmäinen populaari tietokirja, joka esittelee koko maailman avainlajeja.

Esiintyjät: Juha Kauppinen, Janne Toriseva

 

Ilmasto-oivalluksia

La 28.10. 17.00–17.30, Vallisaari-sali

Ilmasto on muutoksessa. Nyt on meidän vuoromme muuttua. Välitön mielihyvä houkuttelee helposti, mutta ihmismielessä on ansojen lisäksi supervoimia, jotka voidaan valjastaa ilmastokatastrofin torjumiseen ja suurten ongelmien selättämiseen. Ilmastotutkija ja tiedeviestinnän asiantuntija Mira Hulkkonen johdattaa tunnistamaan ihmismielen vahvuudet sekä jipot, joiden avulla vältämme ansat ja ylitämme esteet matkalla parempaan tulevaisuuteen. Haastattelijana Tiina Raevaara.

Esiintyjät: Mira Hulkkonen, Tiina Raevaara

 

Likainen työ

La 28.10. 17.30–18.00, Hakaniemi-lava

Poliitikot ja konsultit räätälöivät Helsingissä pelastuspaketteja turvetuottajille. Samaan aikaan maakunnissa suunnitellaan rekkamielenosoituksia ja laaditaan kansalaisaloitteita turpeennoston jatkamiseksi. Palkitut journalistit sulkevat Twitterin, ottavat auton alle ja lähtevät katsomaan, miltä ilmastokriisi näyttää ja tuntuu Kehä kolmosen ulkopuolella. Itsekriittinen maakuntamatka kuvaa valokuvan ja reportaasin keinoin elämää vihreän politiikan etulinjassa.

Esiintyjät: Minea Koskinen, Karoliina Paananen, Miikka Pirinen

 

KirjaKallio: Toivo tuhon aikakaudella

Su 29.10. 12.00–13.00, Kallio-lava

Luonnon tuho, sota ja pandemiat ovat koetelleet meitä viime vuosina. Henkilökohtaisessa elämässäkin joutuu kohtaamaan pettymyksiä. Mistä löytää toivoa, kun asiat eivät mene niin kuin haluaisi?

 

Helsingin Sanomat: Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje & Vaivan arvoista

Su 29.10. 15.30–16.00, Senaatintori-lava

Ville-Juhani Sutinen voitti Tieto-Finlandian 2022 esseekokoelmallaan Vaivan arvoista. Uutuuskirjassaan Hajonneen maailman käyttöohje Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa elämään ekokatastrofin keskellä.

Miksi me luemme pitkiä ja vaikeita kirjoja? Onko se pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä lyhyemmät ja helpommat teokset eivät voi tarjota? Vaivan arvoista tarkastelee kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta. Esseet tutkivat, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa ja tähän aikaan. Kenties poikkeukselliset kirjat auttavat meitä käsittelemään paremmin poikkeuksellisia aikoja?

Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin? Hajonneen maailman käyttöohje on kriittinen mutta toiveikas matka sienimetsään, hylättyyn huvipuistoon ja lapsettomuusklinikalle, sieltä metsäpalojen Kaliforniaan, kelluviin konttitaloihin ja lopulta mayaraunioiden kautta Islannin laavakentille etsimään keinoja, joilla elämä voi jatkua.

#KIRJAMESSUT X #KIRJASOME

Helsingin Kirjamessut nostaa tänä vuonna Töölönlahti-lavalla esiin kaikkia kirjan digitaalisia muotoja ja lukemisen someyhteisöjä. Lavalla keskustellaan ääni- ja e-kirjoista, kirjapodcasteista, kirjagramista, booktokista ja kirjablogeista.

Torstaina lavalla ovat äänessä kirjapodcastit, lauantaina keskustellaan siitä, mikä booktok-menestyskirjassa vetoaa lukijoihin ja pohditaan kirjagramin merkitystä kirjailijoille. Sunnuntaina keskustellaan vanhojen ja vaikeiden kirjojen arvosta ja kirjamessut päätetään kirjasomen keskusteluun messujen suosikeista ja salaisista aarteista.

Kirjasomella on Töölönlahti-lavan yhteydessä myös oma kohtaamispaikka. Tule tapaamaan muita kirjasomettajia tai kysymään eri someyhteisöjen aktiiveilta lisää! Jaa messukokemuksesi #KIRJAMESSUT!

 

Äänessä kirjapodcastit

To 26.10. 14.00 – 14.30, Töölönlahti-lava

Kirjapodcasteista on tullut tärkeitä lukijoiden yhdistäjiä ja kirjallisen kentän keskustelijoita. Helsingin Kirjamessujen kirjapodikeskustelussa audion voimasta, viehätyksestä ja vallasta keskustelemassa Pieni karanteenikirjakerho, Takakansi, Sivumennen ja Kirja käteen!

Esiintyjät: Elisa Hurmerinta, Johanna Laitinen, Sisko Savonlahti, Marko Suomi, Taru Torikka

 

R.F. Kuang: Babel – Mikä #booktok-menestyskirjassa vetoaa lukijoihin?

La 28.10. 14.30 – 15.00, Töölönlahti-lava

Kiinalais-amerikkalaisen Rebecca F. Kuangin romaani Babel on kansainvälinen bestseller ja sosiaalisessa mediassa valtaisa #kirjagram- ja #booktok- hitti. ”Aikuisten Harry Potteriksi” kutsuttu tarina sijoittuu 1800-luvun Englantiin. Orpopoika Robin Swift pääsee töihin Oxfordin maineikkaaseen Kuninkaalliseen Kieliakatemiaan – joka tunnetaan myös nimellä Babel. Työ Babelissa herättää kuitenkin Robinissa ristiriitaisia ajatuksia. Onko oikein, että kielitaitoisia lapsia imperiumin kaikista kolkista tuodaan Babeliin työskentelemään rikkaan eliitin hyväksi? Kirjan kieli on täynnä akateemisia termejä ja alaviitteitä – mutta tämä ei ole hidastanut kirjan suosiota. Mikä kirjassa vetoaa lukijoihin? Kirjasomettajat keskustelevat aiheesta #kirjagram-vaikuttaja Vehka Kurjenmiekan johdolla.

Esiintyjät: Meri Jaakola, Aija Keskiväli, Vehka Kurjenmiekka, Eedi Tynnyrinen

Kirjagramin merkitys kirjailijoille: valtaa, tukea ja yhteisöllisyyttä

La 28.10. 16.30 – 17.00, Töölönlahti-lava

Viime vuosina kirjagramin eli kirjallisuuteen painottuvien instagram-tilien vaikutus kirjallisuuskentällä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kirjoista käydään kiivasta keskustelua, kirjoitetaan arvosteluja ja jaetaan lukukokemuksia. Samalla kun kirjallisuuden tila esimerkiksi lehdissä on kaventunut, eikä kritiikkejä juuri julkaista, kirjasomen rooli ja vaikuttavuus on vastaavasti saanut enemmän painoarvoa. Kirjagrammaajien nostamat kirjat saavat näkyvyyttä, mutta samaan aikaan myös kirjailijoiden oman somekäyttäytymisen ja -roolin merkitys on muuttunut. Kirjagramissa kirjailijat ovat usein läsnä lukijoiden keskellä, mutta millaisen roolin he ottavat? Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita kirjagram tarjoaa kirjailijoille? Entä millaisena kirjailijoiden rooli kirjagramissa näyttäytyy kirjagrammaajan silmin?

Aiheesta keskustelemassa ovat lukuinnostaja, journalisti Ulla Lehtinen (@tarinannuppuja), kirjailija Elina Pitkäkangas (@elinapitkakangas) sekä esikoiskirjailija Anna Pölkki (@kirjojajakakkuja). Keskustelua luotsaa kirjagrammaaja Nea Lahtinen (@siperiankirjat).

Ulla Lehtinen on kirjoittaja, journalisti, lukuinnostaja ja sisällöntuottaja. Hän on ollut aktiivinen vaikuttaja kirjasomessa jo vuodesta 2017. Ullan löytää Instagramista ja Tiktokista tilillä @tarinannuppuja.

Anna Pölkin esikoiskirja kirjallisuudesta ja kakuista Kakkuja salaisesta puutarhasta ilmestyi toukokuussa 2023. Häneltä on tulossa kuvakirja lapsille tammikuussa 2024.

Elina Pitkäkangas on suomalainen nuortenkirjailija. Hänen viimeisin teoksensa Sang (WSOY, 2022) voitti Topelius-palkinnon tammikuussa 2023. Sangin jatko-osa, Naraka, ilmestyy keväällä 2024

Nea Lahtinen on aktiivinen kirjagrammaaja ja muun muassa yksi Queer-lukuhaasteen ylläpitäjistä.

Esiintyjät: Ulla Lehtinen, Elina Pitkäkangas, Anna Pölkki

 

Klassikolla päähän! – eli vanhojen ja vaikeiden kirjojen arvo

Su 29.10. 12.30 – 13.00, Töölönlahti-lava

Nykypäivän kirjamarkkinoilla kirjan elinkaari on lyhyt, ja suurin osa kirjallisuuspodcasteista tai mediajutuista keskittyy uutuusteoksiin. Kirja pysyy pinnalla vuoden, hyvässä lykyssä kaksi. Vaikka kouluissa luetaankin edelleen klassikkoja, kirjallisuuskeskustelun ytimessä niitä ei juuri nähdä. Miksi vanhemmat kirjat ja klassikot jäävät useimmiten sivuun? Kuinka lukijat saataisiin löytämään niiden äärelle? Miksi vanhoja, vaikeita kirjoja kannattaa edelleen lukea? Entä miten pitkästä kaanonista tai sen ulkopuolelta saisi valittua juuri itselle sopivan kirjan? Milloin kannattaa jatkaa lukemista, vaikka kirja maistuu puulta?

Aiheesta keskustelemassa ovat Nobel tai ei mitään! -podcastin tuottajakaksikko, Vehka Kurjenmiekka ja Rasmus Tillander, sekä Takakansi-podcastin tuottaja Marko Suomi. Luvassa on teräviä kysymyksiä, uusia näkökulmia ja rautainen puolustuspuhe klassikkokirjallisuuden puolesta.

Nobel tai ei mitään! -podcastissa tutustutaan yksi kerrallaan kaikkiin kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajiin ja heidän tuotantoonsa.
Takakansi-podcastin tavoitteena on tuoda monipuolisia näkökulmia lukemiseen ja jakaa erilaisia keinoja avartaa omaa lukemista. Vieraina on lukijoita, kirjailijoita, asiantuntijoita ja muutenkin kiinnostavia ihmisiä.

Esiintyjät: Vehka Kurjenmiekka, Marko Suomi, Rasmus Tillander

 

Valtava maailma kirjamessuilla: suosikit ja salaiset aarteet

Su 29.10. 17.00 – 17.30, Töölönlahti-lava

Mikä oli tämän vuoden kirjamessujen inspiroivin keskustelu, mistä löytyivät parhaat aarteet, ja mikä voisi olla ensi vuoden kuumin kirjatrendi? Mukana keskustelemassa värikkäästi lukevat ja monipuolisesti eri sosiaalisen median alustoilla kirjallisuudesta keskustelevat
Heidi Airaksinen @heidi_airaksinen
Jenny Kangasvuo @jennykangasvuo, @teeta.ja.teksteja
Katja Lariola @worlds_between_the_sheets
Tuulia Hörkkö @tuuliareads
Minna Koo @lukemattomienkirjojenkerho

Esiintyjät: Heidi Airaksinen, Tuulia Hörkkö, Jenny Kangasvuo, Minna Kekkonen, Katja Lariola

Kirjailija kohtaa kääntäjän

Suomalaiskirjailija kohtaa kääntäjänsä Helsingin Kirjamessuilla Kirjallisuuden vientikeskus FILI:n keskusteluissa:

 

Kirjailija ja kääntäjä samalla sivulla

To 26.10. 18.00–18.30, Töölö-lava

Vuonna 2023 valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon saanut Claire Saint-Germain on kääntänyt ranskaksi kirjailija Pajtim Statovcin kaikki romaanit. Saint-Germain kuvailee, että kääntäjä kulkee edestakaisin kahden maailman merkkien ja merkitysten välissä. Käännöstyössä täytyy hallita se, miten merkityksiä kuljetetaan ja käännetään kielellisestä ja kulttuurisesta systeemistä toiseen. Minkälaista on olla mukana kirjailijan uran eri vaiheissa alusta alkaen? Miten kirjat ja käännökset syntyvät?

Esiintyjät: Claire Saint-Germain, Pajtim Statovci

 

Väylällä Suomesta Ruotsiin

Pe 27.10. 15.00–15.30, Töölö-lava

Finlandia-palkitun kirjailijan Rosa Liksomin tuorein teos Väylä kertoo kymmenien tuhansien ihmisten pakomatkasta Lapin sodan jaloista Ruotsiin. Kirja on julkaistu jo seitsemällä kielellä, myös ruotsiksi. Ruotsin mediassa kirjasta on julkaistu kymmeniä arvioita. Onko tämä poikkeus, vai miten suomalainen kirjallisuus näkyy Ruotsin kirjamarkkinoilla? Väylästä ja suomalaisesta kirjallisuudesta Ruotsissa keskustelevat kirjailija Rosa Liksom ja kääntäjä Janina Orlov.

Esiintyjät: Rosa Liksom, Janina Orlov

Sarjakuvataiteilijoita

Helsingin Kirjamessuilla on lauantaina 28.10. laaja sarjakuvaohjelma.

 

Bo Haglund ja mielikuvituksen ihmemaa

La 28.10. 12.00–12.30, Lonna-sali

Bo Haglund on ennen kuvataiteilijanuraansa ollut lavastaja, muotoilija ja sarjakuvapiirtäjä. Hänen maalauksensa ovat mielikuvituksellinen sekoitus kantaaottavuutta, eskapismia ja vinoa huumoria. Taidekriitikko Sini Mononen haastattelee taiteilijaa.

 

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä

La 28.10. 14.00–14.30, Kallio-lava

Tervetuloa matkalle Danten jalanjäljissä. Matka kulkee ihmisen runtelemien maisemien läpi. Sarjakuva Finlandia-voittaja Donner humoristisesti ja vakavasti siitä, kuinka ihmisen tuhoamisvimma vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin luonnossa asuviin.

 

Mestareita ja opetuslapsia -sarjakuva

La 28.10. 14.30–15.00, Lonna-sali

Taavi Kassilan jännittävä matka henkisten opettajien maailmassa jatkuu. Tässä sarjakuvatrilogian 2. osassa hän matkustaa Sveitsin Alpeille tapaamaan Beatles-yhtyeen guruna maailmanmaineeseen noussutta Maharishi Mahesh Yogia. Himalajan vuoristossa Taavi saa haastatella hänen pyhyttään Dalai-lamaa Suomen televisioon. Taavi jatkaa seikkailuaan kameramiehensä kanssa joogien maailman pääkaupunkiin, Rishikeshiin, missä hän haastattelee Hansraja Maharajita sekä Lucknow’hun, missä hän kohtaa kuuluisan tiedon tien opettajan, Poonjajin, joka kertoo hänelle uskomatonta tarinaansa valaistumisen tavoittelusta. Suurimman vaikutuksen Taaviin tekee kuitenkin vähemmän tunnettu mystikko Annamalayi Swami, joka joka saavutti valaistumisen oman aikansa suuriman opettajan Ramana Maharshin ohjauksessa. Joukkoon mahtuu yksi suomalinenkin mestari, aivotutkija Matti Bergström, joka kertoo Taaville tv-haastattelun aikana missä kohtaa aivoja Jumala koetaan

Esiintyjät: Taavi Kassila ja Kati Hannila

 

Praedor – yksi maailma, kolme taiteenlajia ja monta tekijää

La 28.10. 15.00–15.30, Lonna-sali

Sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen loi Jaconian fantasiamaailman Praedor-sarjakuviaan varten 1980-luvun puolivälissä. Sen jälkeen muut tekijät ovat luoneet Praedor-roolipelin, Praedor-romaanja ja novelleja. Praedor on poikkeuksellinen ilmiö suomalaisessa fiktiossa.
Miltä tuntuu kirjoittaa tarinoitaan toisen luomaan maailmaan – ja miltä maailman luojasta tuntuu, kun muut tarttuvat hänen luomukseensa? Entä voisiko Praedorista tulla tv-sarja tai elokuva? Keskustelua vetää Kaisa Ranta.

Esiintyjät: Petri Hiltunen, Erkka Leppänen, Kristel Nyberg

 

Pertti Jarla: Fingerpori 16 & Säästäväisen elämän Fingerpori

La 28.10. 16.00–16.30, Esplanadi-lava

Fingerpori 16: Raikas ilopaketti kohtuudella naurettavaksi! Kokoelmassa ovat mukana kaikki tutut fingerkansalaiset esittelemässä tuoreita letkauksiaan ja toilailujaan. Pertti Jarla on jälleen omin käsin valikoinut vuoden suosituimmat huumorin hedelmät.

Säästäväisen elämän Fingerpori: Kun kansa on väsynyt säästämiseen, se kaipaa lohtua, iloa ja kanssakulkemista. Säästäväisen elämän Fingerpori on Marttojen ja Fingerporin yhteinen löytölaari aiheen pariin.

 

Juba Tuomola: Viivi ja Wagner | Fyffe käy kirjastossa

La 28.10. 17.00–17.30, Lonna-sali

Viivi ja Wagner- Viivi ja Wagner tuskailevat rahan riittävyyden sekä siisteysvaatimustensa eroavuuksien kanssa. Mutta niin kauan kuin kalja kuohuu kolpakossa ja vaimo vänkää vastaan joka asiassa, on sian ja naisen liitossa kaikki kunnossa.
Fyffe käy kirjastossa- Sympaattinen Fyffe-hauva näyttää perheen pienimmille, mitä kaikkea kirjastosta voi löytää.

 

Kamala luonto- oman elämänsä sankarit

La 28.10. 17.30–18.00, Lonna-sali

Jokaisen on omasta elämästään tavalla tai toisella selvittävä, ja sen taidon ovat ilves, kärppä, kettu, majava ja kumppanit kukin tahoillaan oppineet. Ainakin joten kuten. Tämä albumi kokoaa yksiin kansiin jälleen uuden herkullisen annoksen sanomalehdistä tuttuja Kamala luonto -strippejä, jotka ovat jo tuiki tärkeä osa lukuisten sarjakuvanystävien elämää.

Esiintyjät: Marja Lappalainen, Jarkko Vehniäinen

 

Hannu Leimu: Aavikon reiteillä

La 28.10.2023 18.00–18.30, Lonna-sali

Vartija kuljettaa mittaamattoman arvokasta rahtia seuranaan ihmisenkaltainen mutta täysin tunteeton robotti. Hän tietää henkensä olevan halpa armottomalla aavikolla. Toisaalla pieni poika lähtee etsimään autioituneelle paimentolaiskylälleen suojelijaa rosvojoukkoja vastaan. Vartijan ja pojan polut kohtaavat, ja heidän välilleen muodostuu vahva side. Pian vartijan on päätettävä, mikä on tavoittelemisen arvoista.

 

Anita Bang: Sarjakuvaluentaa: Tule kokemaan sarjakuvaa uudella tavalla!

La 28.10. 19.00–19.30, Lonna-sali

Tapahtuma on 6-12-vuotiaille lapsille suunnattu lukuhetki, jossa esiintyjä lukee sarjakuvaa ääneen yleisölle. Samalla yleisö voi seurata sarjakuvan ruutuja näytöltä. Luettava teos on kesäkuussa 2022 ilmestynyt Jukka Tilsan ja Teemu Palosaaren Runoja lapsille ja muille älyköille. Esitys kestää n. 30min, se on suomeksi. Lukijana toimii valloittava drag queen Anita Bang.

Lastenohjelmaa

Kirjamessujen uudistunut lasten alue – tervetuloa urbaanille retkelle!

Rakastetulla lastenalueella on kaksi ohjelmalavaa: musiikkia, visailuja ja muita esityksiä tarjoava KUMPULA sekä työpajojen ja askartelujen TOUKOLA. Messuilla vierailee tänäkin vuonna tuttuja hahmoja, kuten Ryhmä Hau, Tatu ja Patu, Apo Apponen, Supermarsu, Herra Hakkarainen ja Mikko Mallikas. Messuilla pääsee halimaan myös Pikku Kakkosesta tuttua Albi Lumiukkoa ja tapaamaan vaikuttajat Mandimain sekä Joona Hellmanin.

Lapset pääsevät HS Lasten Uutisten kanssa askartelemaan oman uutisaukeaman ja harjoittelemaan uutistenlukijan työtä. Lasten uutisten toimittajat ovat myös tavattavissa messuilla.

YLE Mix tarjoaa uutisia lapsille. Yle Mixin toimittajat kertovat, miten uutisista ja ilmiöistä syntyy kouluikäisten fanittamia videoita Yle Areenaan, YouTubeen ja TikTokiin. Kirjamessuilta löytyy myös kirjastoauto!

Lasten kierroksella löytyy hauskaa tekemistä osastoilta ympäri messuja. Nappaa kierroksen kartta mukaasi lastenalueelta!

Tutustu lastenalueen koko ohjelman täällä

Nousevia kirjailijatähtiä

Uusia nimiä ja puheenaihekirjoja kirjamessuilla: Helsingin Kirjamessujen lavoille nousee suuri joukko esikoiskirjailijoita ja tuoreita nimiä, joiden kynästä ovat syntyneet monet tämän vuoden puheenaihekirjat.

 

Sara Al Husaini: Huono tyttö

To 26.10. 11.30–12.00, Töölö-lava

Huono tyttö on hämmästyttävän rehellinen ja todistusvoimainen kertomus naisen alistamisen ja vaientamisen historiasta. Uskon hylkäämisestä, pakkoavioliitosta, islamilaisesta neitsytkultista, vapauden hinnasta. Ja ennen kaikkea pelottomasta naisesta, joka tahtoo selviytyä ja muuttaa maailmaa.

 

Aino Frilander: Los Angeles –esseet

To 26.10. 16.30–17.00, Töölönlahti-lava

Millainen on Aino Frilanderin, Eve Babitzin ja Joan Didionin Los Angeles? Frilanderin rakastetuissa esseissä uppoudutaan kulttuuriin ja taiteeseen, tutustutaan 70-luvun boheemien seurapiireihin, pohditaan kehollisuutta tanssin kautta ja kävellään ikonisen kaupungin jalkakäytävättömillä kaduilla. Kirjailijaa haastattelee Helmi Kekkonen.

 

Rasmus Arikka: Homoromaani

To 26.10. 17.00–17.30, Kallio-lava

Homoromaani on kaunistelematon kuvaus rakkauden etsimisestä ja väkivallasta sekä peloista ja häpeästä, jotka estävät päästämästä toista ihmistä lähelle. Arikka (s. 1994) viimeistelee dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen opintojaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

 

Alina Tomnikov: Käännä hirviö kylkiasentoon

La 28.10.2023 18.30–19.00, Kallio-lava

Helena on juuri juhlinut häitään ja muuttanut ihanaan asuntoon rakastavan ja niin kovin täydellisen aviomiehen kanssa. Kaiken pitäisi olla hyvin, mutta äkkiä vastuunkantoon tottunut Helena ei osaa tehdä pienintäkään omaa elämäänsä koskevaa päätöstä. Kun ahdistus purkautuu väkivaltaisuutena aviomiestä kohtaan, Helena pakenee kotoaan ja astuu junaan. Hän matkustaa Turun ja Oulun kautta Moskovaan ja Pietariin, lapsuuteen ja menneisiin suhteisiin.

 

Sonja Saarikoski: Naisvangit

Su 29.10. 10.30–11.00, Hakaniemi-lava

Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa. Millaiset polut johtavat telkien taakse? Laajaan taustatyöhön ja haastatteluihin perustuva kirja tuo naisvangit ja vankilaelämän lähelle lukijaa.

 

Torstai

 

Anna-Leena Härkönen: Huomenna hän ei tule

13.30–14.00, Senaatintori-lava

Leskeksi jäänyt Elsa oli yrittänyt korvata miehelleen Hannulle lapsettomuuden antamalla tälle loputtomasti vapauksia, vaikka jatkuva pettäminen satutti häntä. Uutena vuotena Elsa järjestää juhlat, joihin ei tule kukaan. Hän päätyy yksin kännissä talonsa pihalle ilman kenkiä, aikomuksenaan mennä karaokebaariin. Paikalle sattuu Valtteri, joka saattelee Elsan kotiin. Ennen lähtöään Valtteri paljastaa olevansa seksityöntekijä ja jättää yhteystietonsa.

 

Leena Lehtolainen: Pimeän risteys

15.30–16.00, Senaatintori-lava

16. Maria Kallio! Espoota piinaa merkkivaatteita ja puhelimia ryöstelevä nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntyyliä ja roadman-kulttuuria. Kun yksi jengin jäsenistä surmaa toisen nuoren, Maria Kallio saa selvältä näyttävän jutun tutkittavakseen.

 

Juha Itkonen: Teoriani perheestä

17.00–17.30, Senaatintori-lava

Teoriani perheestä vie lukijan Itkosen lapsuudenperheen yhteisistä hetkistä 1970- ja 80-lukujen Hämeenlinnassa 2000-luvulle, keskelle nelilapsisen helsinkiläisperheen täyttä elämää. Kirkkaista muistikuvista sekä kevyistä ja painavista hetkistä kutoutuva kertomus näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumisen 1970-luvulta tähän päivään. Se ylistää jokapäiväisiä ihmeitä ja tarjoaa vahvoja samaistumiskohtia kaikille perheissä eläville ja eläneille.
Haastattelijana Susanna Laari

 

Rasmus Arikka: Homoromaani

17.00–17.30, Kallio-lava

Homoromaani on kaunistelematon kuvaus rakkauden etsimisestä ja väkivallasta sekä peloista ja häpeästä, jotka estävät päästämästä toista ihmistä lähelle. Arikka (s. 1994) viimeistelee dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen opintojaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

 

Någonting större

18.00–18.30, Fiskehamnen

De största frågorna av alla handlar om livet och döden. Någonstans där kommer också tron och sanningen. Men vad innebär det att tro? Finns det en absolut sanning som gäller för alla människor i alla tider? Och hur ser livet efter döden ut i litteraturen?

Esiintyjät: Merete Mazzarella, Caterina Stenius

Perjantai

 

Mauri Kunnas: Tassulan lasten iltasatukirja

14.30–15.00, Senaatintori-lava

Tassulan lasten iltasadut kokoaa Mauri Kunnaksen tuotannosta kymmenen takuuhauskan sadun valikoiman. Sopivasti iltasadun mittaisissa tarinoissa ovat mukana mm. Tarina hiiden peurasta, Saunatonttu, Tuhkimo ja Lumimies.

 

Satu Rämö: Rósa & Björk

17.30–18.00, Senaatintori-lava

Rósa & Björk on toinen osa nordic bluelle uskollista Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa. Satu Rämö on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Sarjan avausosa on ollut yleisö- ja raatimenestys.

 

Niko Hallikainen: Suuri märkä salaisuus

17.30–18.00, Hakaniemi-lava

”Televisio on yöllä kirkas kuin taivas päivisin ja ihan samanvärinen.” Poika jää yksin kotiin laman jälkeisessä lähiössä. Hän ahmii yöt herkkuja, katsoo videoita ja yrittää muodostaa yhteyttä tuonpuoleiseen. Puberteetin tärisyttämä keho kantaa häiritseviä arvoituksia sisällään ostoskeskuksen läpi kouluun, missä poika saa kokea ihastumisen huumaavan draaman ja pakokauhun kiihtyvien luokkaerojen puristuksessa.

 

Pirkko Saisio – Sopimaton

18.00–18.30, Senaatintori-lava

Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio. Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Vaikka hän on ammentanut ylistettyihin romaaneihinsa omaa elämäänsä, on persoona taiteilijan takana jäänyt monille arvoitukseksi.

 

Esa Saarinen

18.30–19.00, Senaatintori-lava

Avautuvuus-sarjan osa 2.

Lauantai

 

Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta

12.00–12.30, Hakaniemi-lava

Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo soturin tarinan. Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee.

 

Alex Schulman: Kiirehdi rakkaani

15.00–15.30, Senaatintori-lava

Kun isä on kuollut, aikuinen poika vetäytyy kesämökille. Hänen mieleensä alkaa nousta muistoja: Alex pitää isälle seuraa, kun tämä putsaa kalaverkkoja. Alex istuu isän vieressä, kun tätä haastatellaan. Alex salakuljettaa isälle rapuja ja viskiä hoitokotiin. Kirja kertoo isän ja pojan rakastavasta suhteesta sekä isän vanhenemisesta ja kuolemasta.

 

Mihail Šiškin: Sota vai rauha

16.00–16.30, Senaatintori-lava

Mihail Šiškin osasi ennustaa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jo vuonna 2019. Tässä kirjassa arvostettu emigranttikirjailija käy kiinni hänelle toistuvasti esitettyihin kysymyksiin. Mihin Venäjä oikein on matkalla?

 

Vilkkumaa

16.30–17.00, Senaatintori-lava

Kuinka Maija Vilkkumaasta tuli sukupolvensa suurin suomalainen naisartisti? Rehellinen ja sympaattinen omaelämäkerta taiteilijuudesta, naisen asemasta, suosiosta, bändin johtamisesta, perheestä ja biisien kirjoittamisesta 50 vuotta täyttävältä Maija Vilkkumaalta. Yhdessä kirjailija Miina Supisen kanssa kirjoitettu kirja ilmestyy Helsingin kirjamessuilla. Haastattelijana Anna Tulusto.

Esiintyjät: Miina Supinen, Anna Tulusto, Maija Vilkkumaa

 

Sofi Oksanen: Samaan virtaan – Putinin sota naisia vastaan

17.30–18.00, Senaatintori-lava

Venäjä ei ole koskaan käynyt läpi imperialistista menneisyyttään. Sen sijaan Kreml on keskittynyt luomaan viholliskuvia ja pohjustanut niillä sodassa käyttämäänsä seksuaalista väkivaltaa ja ihmisoikeusrikoksien uhreiksi joutuvien epäinhimillistämistä. Tasa-arvokehitys on Putinin Venäjällä alennustilassa. Venäjä vaientaa naisia, käyttää raiskausta aseena ja nöyryyttää uhrejaan mediajulkisuudessa uhaten heitä uusilla raiskauksilla. Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen Ruotsin Akatemian konferenssissa.

Sunnuntai

 

Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä

11.30–12.00, Senaatintori-lava

Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Haukio kertoo avoimesti vuosistaan ja vie tilanteisiin, joista julkisuudessa nähtyjen kuvien taakse kätkeytyy runsaasti aiemmin sanomatonta.

 

Eevan kirjaklubi: Huokauksia luokasta

12.30–13.00, Hakaniemi-lava

Eevan kirjaklubi: Teos koostuu vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, jota kuitenkin varjostavat rakenteelliset haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat.

Esiintyjät: Tommi Kinnunen, Minna Rytisalo

 

Pontus Purokuru: Haavamaa

13.30–14.00, Kallio-lava

Mitä on ihmisyys tuhon koittaessa? Kirjailija, pop-filosofi ja Mikä meitä vaivaa -podcastista tutun Pontus Purokurun teos Haavamaa on kaksipuolinen kääntökirja, jonka proosamaisemat ja runoteos muodostavat kokonaisen kuvan ekologisen ja sosiaalisen tuhon vastaanottamisesta, ihmissuhteen loppumisesta, kaipuusta maan yhteyteen ja epätoivon keskelläkin kajastavasta katarttisesta nautinnosta ja ilosta.

 

Hernan Diaz: Luotto

14.00–14.30, Senaatintori-lava

Pulitzer-palkittu rahaa ja totuutta mestarillisesti käsittelevä Luotto kertoo vuoden 1929 suuresta pörssiromahduksesta. Nerokkaasti kirjoitettu romaani tarkastelee perhettä, vaurautta, kunnianhimoa ja kapitalismia toisiinsa lomittuvien ja kirjallisuuden eri tyylejä edustavien tarinoiden avulla. Haastattelija: Ville Blåfield

 

Elina Hirvonen: Katri Helena

14.30–15.00, Senaatintori-lava

Kirjailija Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena kertoo tarinansa omasta näkökulmastaan ja omalla äänellään. Kuvia kumartamatta ja vaiettuja asioita kaihtamatta. Mitä laulaja on ajatellut silloin, kun omia ajatuksia ei ole voinut sanoa ääneen? Mikä on ollut elämässä tärkeää, ja kuka on Katri Helena?

Esiintyjät: Elina Hirvonen, Helena Katri, Katri Makkonen