Ohjelmavinkkejä
Messuilla on luvassa jälleen upea ohjelmakattaus – lähes 1 000 ohjelmanumeroa ja yli 1 500 esiintyjää 17 eri lavalla! Uusia lavoja on kaksi – mm. käsityö- ja harrastuskirjallisuuteen keskittyvä Arabia-lava ja ruotsinkielisen lasten ohjelman Busholmen. Suomalaisten vuoden 2024 tähtikirjailijoiden lisäksi messuilla esiintyy yli 30 kansainvälistä kirjailijavierasta.
Tästä joukosta voi olla työlästä löytää juuri ne itselle sopivimmat puheenvuorot. Niinpä kokosimme avuksesi ohjelmavinkkejä eri teemojen mukaan!
Kansainvälisiä tähtiä
Kotimaisia tähtiä
Tulevaisuus-keskusteluja
Rakastettuja kertojia
Journalismia
Yhteiskunnallisia keskustelijoita
Viihteen tähtiä
Dekkareita
Sarjakuvan tähtiä
Lapsille
Ruotsinkielisia kirjailijoita
Päiväkohtaisia tärppejä
Torstai 24.10.
Perjantai 25.10.
Lauantai 26.10.
Sunnuntai 27.10.
Kansainvälisiä tähtiä
30 kansainvälistä kirjailijatähteä yhdeksästä maasta: Helsingin Kirjamessuille saapuu suosikkeja Färsaarilta Sveitsiin ja Ukrainasta Iso Britanniaan.
Johannes Anyuru: Ixelles
Pe 25.10. klo 12.30–13.00, Senaatintori-lava
Ruotsalaisen August-palkitun Johannes Anyurun uusin romaani Ixelles käsittelee aikamme suuria kysymyksiä valeuutisista, manipuloidusta mediamaisemasta sekä köyhyyden ja huumeiden aiheuttamasta rikollisuuskierteestä. Ruotsissa Anyurua pidetään yhtenä parhaimmista luokkayhteiskunnan kuvaajista. Ixelles on myös on rakkauskirje kaunokirjallisuudelle, keksitylle elämälle ja kirjastoille.
Mihail Šiškin
Pe 25.10. klo 18.00–18.30, Esplanadi-lava
Mihail Šiškin avaa kirjassaan taiteen, kulttuurin ja uskonnon monimutkaista suhdetta valtaan ja vastarintaan Venäjällä
Mihail Šiškinin uusi esseekokoelma jatkaa Venäjän kansan ja valtaapitävien sokeiden pisteiden avaamista sekä pohtii, mikä merkitys taiteella ja kirjallisuudella voi olla tyrannian vastustamisessa. Šiškin kirjoittaa muun muassa Putinin sielunmaisemasta, natseja vastustaneen Thomas Mannin ajankohtaisuudesta, Venäjän hallitusvallan suhteesta taiteeseen ja kirjallisuuteen sekä Venäjän ortodoksikirkon roolista sodan oikeuttajana.
Sarah Lark: Tulikukkien aika
La 26.10. klo 11.30–12.00, Senaatintori-lava
Tulikukkien aika on unohtumaton kertomus kahdesta sinnikkäästä naisesta, jotka etsivät omaa tietään 1800-luvun Uudessa-Seelannissa. Romaani aloittaa rakastetun Sarah Larkin toisen Uuteen-Seelantiin sijoittuvan historiallisen sukusaagan.
Ingeborg Arvola: Jäämeren laulu
La 26.10. klo 13.30–14.00, Senaatintori-lava
Syksyn suurin romaanitapaus kertoo lumoavasti ja verevästi suomensukuisista kveeneistä ja heidän karusta ympäristöstään.
Vuosi 1859. Priita-Kaisa laittaa sukset jalkaansa ja lähtee kahden poikansa kanssa pitkälle matkalle Sodankylästä Norjaan ruoan perässä. Hän on joutunut kirkon kurinpidon kohteeksi suhteesta naimisissa olevaan mieheen. Jäämeren laulu kertoo suomensukuisen norjalaiskirjailijan Ingeborg Arvolan isoisoisoäidin tarinan. Teos voitti Norjan suurimman kirjallisuuspalkinnon Bragen vuonna 2022.
Donna Leon: Hyvissä nimissä
La 26.10. klo 16.00–16.30, Senaatintori-lava
Brunetti saa yhteydenoton perhetutultaan, jonka Flora-tytär saattaa olla vaarassa. Hän lupautuu selvittämään asiaa epävirallisesti, ja suurennuslasin alle joutuu Floran kirjanpitäjänä toimiva aviomies. Aluksi kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, eikä asiakkaiden kirjanpidosta löydy mitään epäilyttävää. Pian tapahtumat saavat yllättävän käänteen, ja yksityinen tutkimus muuttuu poliisioperaatioksi, jonka keskiössä on kunniakkaana pidetty hyväntekeväisyysinstituutio. Donna Leonin älykäs ja tunnelmallinen rikosmysteeri tuo päivänvaloon uusia seikkoja Brunettin menneisyydestä.
Kotimaisia tähtiä
Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä
La 26.10. klo 14.00–14.30, Senaatintori-lava
Vuonna 1996 Suomessa kasvanut poika viettää Kosovossa kesän, jonka eriskummalliset tapahtumat eivät jätä rauhaan. Aikuisena hän matkustaa synnyinseudulleen, sodasta kituvaan maahan, jossa pelko yhä ohjaa ihmisten arkea. Matka pakottaa katsomaan toden ja kuvitellun taa, hajonneiden muistojen ja sairauden pimeään. Minkä kaiken voi antaa anteeksi, entä kostaa? Voiko oikein edes muistaa?
Lehmä synnyttää yöllä on ihmeellinen, raju ja hengästyttävän kaunis teos ihmisistä ilman turvaa, vaaran kodikkuudesta sekä elämästä josta valot on sammutettu.
Kari Hotakainen: Helmi
La 26.10. klo 17.00–17.30, Senaatintori-lava
Lapsettomuudesta kärsivän pariskunnan sieniretki muuttaa heidän koko elämänsä. Suppilovahveroiden sijaan he löytävät metsästä iäkkään naisen, joka ei aluksi muista edes omaa nimeään.
Anni Kytömäki: Mirabilis
Su 27.10. klo 15.00–15.30, Senaatintori-lava
Lukijoiden rakastaman, Finlandia-palkitun Anni Kytömäen uutuus on suuri romaani elämästä ja kuolemasta. Mirabilis sijoittuu 1800–1900-luvun vaihteeseen ja kuvaa maailmankatsomuksellista murrosta, jolloin luonnontiede osoittaa, ettei ihminen olekaan luomakunnan kruunu. Väkevä kirjallinen seikkailu kuljettaa nälkävuosista Amurinmaan suomalaiseen siirtokuntaan, vuorille ja villeihin metsiin ja takaisin kotimaan harjumaisemiin. Romaani on maailmanluokan kirjallisuutta, jossa kerronnan lumo uppoaa mielen syvyyksiin ja saa katsomaan luonnon haurautta ja voimaa uusin silmin.
Riikka Pulkkinen: Viimeinen yhteinen leikki
Su 27.10. klo 15.30–16.00, Senaatintori-lava
Nuori perheenisä Eelis sanoo lähtevänsä päivystykseen huimauksen vuoksi, mutta katoaa jäljettömiin. Puoliso Mai ei voi käsittää mitä on tapahtunut, kunnes ovelle ilmaantuu nainen, joka on tuntenut Eeliksen lapsena. Nainen kantaa mukanaan Eeliksen tarinaa siitä, mitä lapsuudenystäville tapahtui vuosia sitten. Alkaa kahden naisen roadtrip, joka johtaa huoltoasemille, lentokenttähotellin hääsviittiin sekä vanhaan sairaalaan, jossa lapset kauan sitten leikkivät kesän vihreydessä leireillä rakkautta ja kuolemaa.
Viimeinen yhteinen leikki on upea romaani ihmisen toiveesta löytää parannuskeino paitsi sairauksiin myös elämään.
Mikko Kauppila
Yle Kulttuuricocktail Kirjat: Kaksi kirjaa neuroottisista miehistä
Pe 25.10. klo 16.00–16.30, Töölönlahti-lava
Mikä tekee miehestä neuroottisen? Mikko Kauppilan esikoisromaanissa Terveisin K, alle kolmekymppinen päähenkilö tarkkailee syömistään. Jani Niemisen Äijähaarassa perheenisä tarkkailee melkein kaikkea itsessään. Kauppila ja Nieminen pohtivat Anna Tuluston kanssa, tekeekö nykyaika miehistä neuroottisia vai painavatko heitä myös ylisukupolviset taakat? Auttavatko omien tunteiden sanoittamisen taito ja tunnesipulien kuoriminen kirjojen miehiä?
Tulevaisuus-keskusteluja
Tulevaisuudesta keskustellaan mm. Tiedetorin ohjelmassa Kruununhakalavalla sekä Töölönlahti-lavalla, jossa puhuttavat erityisesti äänikirjat, tekoäly ja kirjallisuuden uudet muodot. Senaatintori-lavalla järjestetään joka päivä klo 12 Helsingin Sanomien ja Helsingin Kirjamessujen yhteiset tulevaisuuskeskustelut, joissa kurkotetaan lukemisen, kirjoittamisen ja suomalaisen kirjallisuuden vuoteen 2064. Keskustelujen moderaattoreina toimivat Helsingin Sanomien Aino Miikkulainen ja Helsingin Kirjamessujen Ville Blåfield. Nämä keskustelut striimataan myös hs.fihin.
Vuonna 2064: Lukemisen tulevaisuus
To 24.10. klo 12.00–12.30, Senaatintori-lava
Keskustelemassa Silvia Hosseini, Paula Noronen, Aleksis Salusjärvi.
Vuonna 2064: Kirjoittamisen tulevaisuus
Pe 25.10. klo 12.00–12.30, Senaatintori-lava
Keskustelemassa Niklas Ahnberg, Emmi-Liia Sjöholm, Niko Hallikainen.
Vuonna 2064: Tulevaisuus kirjallisuudessa
La 26.10. klo 12.00–12.30, Senaatintori-lava
Keskustelemassa Hannu Rajaniemi, Otto Tähkäpää, Matti Kangaskoski.
Vuonna 2064: Suomalaisen kirjallisuuden tulevaisuus
Su 27.10. klo 12.00–12.30, Senaatintori-lava
Keskustelemassa Anni Kytömäki, Harry Salmenniemi, Maija Vilkkumaa.
Rakastettuja kertojia
Anja Snellman
Helsingin Sanomat: Kirjeitä sotapäällikölle
To 24.10. klo 14.00–14.30, Senaatintori-lava
Tietomurron kohteeksi joutuneessa psykoterapiakeskuksessa pitkään työskennellyt kirjailija-terapeutti alkaa seurata oikeudenkäyntiä, jossa teosta on epäiltynä mies, jonka etunimet saavat kirjailijan ajattelemaan historian kuuluisia sotapäälliköitä.
Olli Jalonen: Olli Jalosen lukijat meillä ja muualla
Pe 25.10. klo 15.30–16.00, Töölö-lava
Rakastetun kirjailijan Olli Jalosen teoksia on käännetty lukuisille kielille. Stefan Moster on kääntänyt menestyksekkäästi saksaksi Jalosen 1600-luvulle sijoittuvat romaanit Merenpeitto (2023) ja Taivaanpallo (2021). Miten yleisö saksankielisessä Euroopassa on vastaanottanut Jalosen romaanit? Miten eri tavoilla lukijat ja kriitikot ovat kirjoja lukeneet Suomessa ja Saksassa? Kirjallisuuden vastaanotosta meillä ja muualla keskustelemassa Olli Jalonen ja Stefan Moster.
Keskustelu on osa FILIn It’s Finland Again! -hanketta.
Merja Mäki: Itki toisenkin
Pe 25.10. klo 18.30–19.00, Hakaniemi-lava
Tunteikas romaani jatkosodan miehitysvaiheesta, sota-ajan rakkaudesta, rajakarjalaisten naisten ja lasten kohtaloista, itkuvirsistä sekä kielen, koulutuksen ja kulttuurin merkityksestä. Teos nostaa esiin historiankirjoituksessamme vähälle huomiolle jääneen aiheen: suomalaissotilaiden ja karjalaisnaisten romanssit jatkosodan miehitysvaiheen aikana ja näistä suhteista syntyneet lapset.
Tommi Kinnunen
Helsingin Sanomat: Kaarna
La 26.10. klo 15.00–15.30, Senaatintori-lava
Ihminen ei voi tulla entisekseen, jos ei tiedä, kuka on ollut. Kaarna on tiheätunnelmainen ja vangitsevasti kirjoitettu romaani naisten sodasta, luopumisen vaikeudesta ja siitä, kuinka kuoleman läheisyys muuttaa ihmistä.
Saara Turunen: Hyeenan päivät
La 26.10. klo 15.30–16.00, Senaatintori-lava
Onko mahdollista saada lapsi ja säilyttää silti itsensä? Hyeenan päivät on tarkka ja suorasukainen tarina lapsettomuudesta ja lisääntymisen ristiriitaisuudesta. Se kuvaa elämän yllätyksellisyyttä, ruumiiseen liittyvää häpeää sekä ajankulun väistämättömyyttä.
Journalismia
Maaria Ylikangas ja Oskari Onninen, haastattelija Vesa Rantama
Onko tulevaisuudessa kritiikkiä?
To 24.10. klo 11.00–11.30, Lonna-sali
Taidekeskustelu sosiaalisen median aikakaudella on joko kavereiden julkkareissa ja avajaisissa poseeraamista tai yleistävää kaiken haukkumista. Onko ajatuksia herättäville kriittisille huomioille enää tilaa, kun kulttuurikentän tila kurjistuu entisestään? Minkälainen kirjallisuus ja kirjallisuuskeskustelu ovat puolustamisen arvoisia? Nuoren Voiman Liitto (NVL) yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton (SARV) kanssa.
Alexander Stubb, Peter Wolodarski, Kalle Silfverberg
HBL 160 år: Vart är Sverige och Finland på väg?
To 24.10. klo 15.30–16.00, Fiskehamnen
Finlands president Alexander Stubb och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i samtal med HBL:s chefredaktör Kalle Silfverberg kring framtiden för Finland och Sverige som länder och gemenskap.
Olli Seuri, Laura Saarikoski, Matti Rönkä
Uusi Juttu: Voiko media herättää toivoa?
Pe 25.10. klo 10.30–11.00, Töölönlahti-lava
Yhä useampi välttelee uutisia, lehtiä myydään kauhukuvilla ja otsikoiden perusteella tuntuu kuin maailma olisi vain askeleen päässä katastrofista. Media ei voi sulkea silmiään ikäviltä uutisilta, mutta voisiko se olla myönteinen voima yhteiskunnassa? Uuden Jutun Olli Seuri haastattelee journalistiikan työelämäprofessoria Laura Saarikoskea ja kirjailija Matti Rönkää.
Anu Partanen, Aki-Petteri Lehtinen, Miia Saari ja Jussi Huhtala
Journalismi nykypäivänä
Pe 25.10. klo 14.30–15.00, Hakaniemi-lava
Kolme Enostonen uutuuskirjaa käsittelee toimittajan työtä eri näkökulmista. Keskustelu kirjoista ja toimittajan työstä.
Johanna Aatsalo
Helsingin Sanomat: Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa
La 26.10. klo 10.30–11.00, Senaatintori-lava
Vuonna 1998 Johanna Aatsalo kirjoittaa uutisen: ”Suomalaista mieshiihtäjää epäillään dopingista.” Uutisen julkaisusta alkaa trilleri, jonka aikana hiihtoliiton johto pyrkii tuhoamaan Aatsalon uran. Todistaakseen syyttömyytensä hän alkaa kuumeisesti etsiä lisätodisteita.
Yhteiskunnallisia keskustelijoita
Koko Hubara: Mitä Israel pelkää?
To 24.10. klo 14.00–14.30, Arabia-lava
Palestiinalaisen pitkän linjan ihmisoikeusjuristi Raja Shehadehin teoksen kääntänyt Koko Hubara ja suomenkielisen laitoksen esipuheen kirjoittanut Noora Dadu keskustelevat Shehadehin esseissään avaamasta näkymästä palestiinalaisten historiaan ja tulevaisuuteen, sekä Suomen osallisuudesta nykytilanteeseen.
Alexander Stubb
HBL 160 år: Vart är Sverige och Finland på väg?
To 24.10. klo 15.30–16.00, Fiskehamnen
Finlands president Alexander Stubb och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i samtal med HBL:s chefredaktör Kalle Silfverberg kring framtiden för Finland och Sverige som länder och gemenskap.
Alexander Stubb: Presidentin kirjahyllyllä
To 24.10. klo 16.30–17.00, Hakaniemi-lava
Tasavallan presidentti Alexander Stubb haastattelussa suomalaisen kirjallisuuden merkityksestä ja presidentin omaan ajatteluun tänä vuonna vaikuttaneista teoksista. Ohjelmajohtaja Ville Blåfield haastattelee.
Millariikka Rytkönen: Täysin auki
La 26.10. klo 17.30–18.00, Esplanadi-lava
Millariikka Rytkönen on porvoolainen kätilö, ay-pomo, feministi, äiti, puoliso, ystävä, karavaanari, Tehyn puheenjohtaja, mokailija – ihminen, joka uskoo vahvasti, että vitutus on voimavara ja että kaikki on mahdollista. Myös pyöröovesta hiihtäminen.
Timo Miettinen: Demokratian aika
La 26.10. klo 16.30–17.00, Senaatintori-lava
Mitä kaikkea demokratian aikakäsitykseen kätkeytyy? FT, dosentti Timo Miettisen teos Demokratian aika esittää uuden tulkinnan modernin kansanvallan ideasta ja historiasta.
Tarja Halonen & Meri Valkama
Helsingin Sanomat: Perinnönjako
La 26.10. klo 19.00–19.30, Senaatintori-lava
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, alkoi syyllisten etsiminen. Suomessa moni suuntasi syyttävän sormensa Tarja Haloseen, joka oli vuosia rakentanut hyviä suhteita Venäjään. Mitä tästä kaikesta ajattelee Halonen? Entä mikä saa hänet edelleen matkustamaan maailman konfliktialueille esimerkiksi Israel-Palestiinaan? Perinnönjako on maailmanpoliittinen keskustelukirja, jossa presidentti Halonen ja kirjailija Meri Valkama käyvät dialogia maailmasta Halosen presidenttiaikana ja nyt.
Viihteen tähtiä
Karri Miettinen
Paleface – Protestilaulaja
To 24.10. klo 15.00–15.30, Esplanadi-lava
Karri ”Paleface” Miettisen matka 1990-luvun underground-klubeilta kulttuurin moniheittäytyjäksi ja sanataistelijoiden kylänvanhimmaksi. Nyt hän avaa, kuinka suojatun keskiluokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali.
Jenni Pääskysaari: Martta – nainen joka kuoli eläessään
To 24.10. klo 18.00–18.30, Töölönlahti-lava
Jenni Pääskysaaren tosimysteeriä ja autofiktiota yhdistävä selviytymistarina hissiin kahdeksi viikoksi jumiin jääneestä siivoojasta. Yksi nainen katoaa, toinen kadottaa itsensä.
Hanna Pakarinen: Elämä naurattaa
Pe 25.10. klo 17.00–17.30, Esplanadi-lava
Jo lapsena Hanna Pakarinen uskoi onnistuvansa kaikessa, mihin ryhtyi. Luottamus omiin kykyihin ja vahva päättäväisyys veivät Hannan ensin Suomen ensimmäiseksi Idols-voittajaksi ja sitten euroviisuedustajaksi.
Antti Tuisku: Käännekohta
La 26.10. klo 18.00–18.30, Senaatintori-lava
Kun Antti Tuisku astui vuonna 2023 alas Ruisrockin päälavalta, päättyi samalla yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista urista. Tuiskun päiväkirjaan pohjautuvissa kirjoituksissa podetaan luopumista ja jätetään jäähyväisiä, mutta myös innostutaan uudesta ja arvaamattomasta.
Tinze
Su 27.10. klo 10.30–11.00, Senaatintori-lava
Tia-Maria Sokka paljastaa, miten rakensi yrityksensä ja brändinsä tanssistudioista kansainväliseen somepresenssiin sekä miten on kestänyt samalla kaikki henkilökohtaisen elämänsä huolet ahdistavista somekohuista lähisuhdeväkivaltaoikeudenkäynteihin.
Dekkareita
Max Seeck: Merkitty
To 24.10. klo 18.00–18.30, Senaatintori-lava
Merkitty on maailmanmenestykseen nousseen Max Seeckin piinaavan jännittävän Milo-sarjan avaus. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo ennen sen ilmestymistä lukuisiin maihin, ja lisäksi siitä on suunnitteilla tv-sarja.
Arne Dahl: Pahan piirissä
Pe 25.10. klo 17.00–17.30, Senaatintori-lava
Jännityksen mestarin uuden sarjan henkeäsalpaava aloitus! Pahan piirissä kiidättää syvälle Ruotsin metsiin jahtaamaan maan vaarallisinta rikollista. Kuka on pahan piirin ytimessä, ja onnistuuko keskusrikospoliisin NOVA-erikoisryhmä löytämään hänet ennen kuin on liian myöhäistä? Teos tempaa mukaansa jännityksen ja vaaran poluille niin kuin vain Dahlin rikosromaani voi tehdä.
Arne Dahl on yksi Pohjoismaiden parhaista rikoskirjailijoista. Hänen kirjojaan on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty yli 32 kielelle. Dahl on palkittu Saksan, Tanskan ja Ruotsin tärkeimmillä rikoskirjailijapalkinnoilla. Pahan piirissä aloittaa Dahlin uuden, pitkään odotetun NOVA-sarjan.
Satu Rämö: Jakob
La 26.10. klo 13.00–13.30, Senaatintori-lava
Satu Rämö (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Hildur on ollut yleisö- ja raatimenestys. Kirjasta on tekeillä tv-sarja ja sarjan käännösoikeuksia on myyty seitsemään maahan: Saksaan, Hollantiin, Tanskaan, Ruotsiin, Norjaan, Viroon ja Latviaan.
Tuomas Niskakangas
YHTEISOHJELMA: Kymmenen haavaa Amerikan sydämessä & Kotka
La 26.10. klo 15.00–15.30, Hakaniemi-lava
Valaiseva kirja auttaa lukijaa ymmärtämään, miksi aborttikysymys kuumentaa amerikkalaisia, millaista on pelätä aseväkivaltaa kotikadulla ja miksi Yhdysvalloissa ihonväri yhä jakaa ihmisiä. Se vie lukijan amerikkalaisten keittiöihin ja baaritiskeille, sotilastukikohtiin ja kirkkoihin, mielenosoituksiin ja eliitin pariin. Suurvallan sisäiset ongelmat säteilevät kaikkialle ja myös Suomeen, jonka turvallisuus on Nato-jäsenenä tiukasti sidoksissa Yhdysvaltoihin.
Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajana toiminut Anna-Sofia Berner kuvaa Yhdysvaltojen murrostilaa kosketusetäisyydeltä.
Kotka:
Kun Suomen epätoivoinen valtiojohto kuulee, että Washingtoniin muuttanut miljardööri Leo Koski on presidentti Tylerin koripallokaveri, Koski löytää itsensä Valkoisesta talosta. Kesken kokouksen presidentti romahtaa maahan. Leo Kosken tytär siepataan ja häntä kiristetään pettämään kotimaansa. Kun kaikki sortuu, Kosken on ratkaistava yhdessä päivässä arvoitus: Kuka myrkytti presidentti Tylerin. Ja miksi?
Outi Pakkanen: Salaisuuksia selvittämässä
La 26.10. klo 15.00–15.30, Esplanadi-lava
Outi Mäkinen selvittää, näkyykö kolmen konkarikirjailijan päähenkilöissä kirjailijan oma maailmankuva – ja jos näkyy, niin miten ja miksi.
Kirjat:
Eppu Nuotio (Gummerus): Pitkäsoitto
Outi Pakkanen (Otava): Kylmä talo
Pauliina Susi (Tammi): Polttopiste
Sarjakuvan tähtiä
Ville Ranta: Viininjuojat
La 26.10. klo 18.00–18.30, Esplanadi-lava
Ville Ranta palaa uudessa sarjakuvaromaanissa uransa avainvuosiin pienen kulttuurilehden toimituksessa. Viininjuojat on omaelämäkerrallinen ja itseironinen kuvaus ystävyydestä, nuoruuden urotöistä, elämän katkerista pettymyksistä – sekä ihanan viinin juomisesta.
Pertti Jarla: Fingerpori 17
To 24.10. klo 16.00–16.30, Senaatintori-lava
17. Fingerpori-kokoelman kantta koristaa Petri Malja, monet liemet keittänyt Fingerpolin retrotutkija ja Heimo Vesan työkaveri. Pertti Jarla on omin käsin koonnut vuoden hauskimmat fingerstripit koko kansan riemupakkaukseksi. Ihmekaupunki Fingerporin tutut hahmot tulkitsevat vuoden tapahtumat omintakeisella tyylillään.
Kari Korhonen: Ankka-taiteilija Kari Korhonen
La 26.10. klo 19.00–19.30, Esplanadi-lava
Kari Korhonen on espoolainen sarjakuvataiteilija, joka on tehnyt merkittävän uran Disneyn parissa sekä kuvittajana että käsikirjoittajana. Hänen kädenjälkeään on päästy ihailemaan Aku Ankka -lehdessä kansainvälisesti jo kolmen vuosikymmenen ajan, ja hänet tunnetaan esimerkiksi Klondiken-päiväkirjoista, joissa matkataan Roope Ankan menneisyyteen, sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tekemistään Aku Ankka ja Suomi -sarjakuvistaan.
Liliia Omelianenko: Accessible Through Pictures
La 26.10. klo 15.30–16.00, Lonna-sali
(englanninkielinen ohjelma)
Due to increased demand for visual media, pictures play a very important role in conveying thoughts and ideas. The use of illustrated stories such as “Maus” and “Persepolis” make difficult historical topics more accessible. Another is ”Short History of a Long War with Russia” by “Vydavnytstvo” (Ukraine), written by Mariam Naiem, a Ukrainian of Afghan origin. We’d like to discuss the input of contemporary media, multiculturalism, and feminism in shaping our perception of the world. In cooperation with Finnish comic publishers.
Lapsille
Paula Noronen & Minna Kivelä: Älyttömän hulluja satuja
To 24.10. klo 11.00–11.30, Senaatintori-lava
Pidelkää käsinojista kiinni, nyt tulee sitä itseään – odotettu neljäs kokoelma kreisejä Hulluja satuja! Niissä ystävämme Kakkakikkare selittää selittämistään ja järjestää kaikkien aikojen parhaat synttärit.
Venny Helén: Rambon talli
To 24.10. klo 12.00–12.30, Kumpula-lava
Fanitetun Schleichtalli Rambo -YouTube-kanavan seikkailut jatkuvat nyt myös kirjoina! Sarjan ensimmäinen osa kertoo suosikkihahmo Elinan saapumisesta Rambon tallille. Venny Helén on 19-vuotias tubettaja, joka tekee suosittuja Schleichtalli Rambo -lyhytelokuvia.
Konstaapeli Daniel: Konstaapeli Gorilla ja kadonnut keksipurkki
Pe 25.10. klo 11.00–11.30, Kumpula-lava
Tiktokin rakastaman konstaapeli Danielin uudessa lastenkirjasarjassa innokas Gorilla ratkoo rikoksia. Kun herkkupuodista katoaa suuri keksipurkki, konstaapeli Gorilla tietää heti, mitä tehdä. Koko kylän arvostama jämerä ammattilainen tarttuu poliisin tarvikkeisiinsa, tutkii johtolankoja, kuulustelee asukkaita ja pääsee pian ratkaisun jäljille. Hauskasti kuvitettu tarina vastaa lapsia kiinnostaviin kysymyksiin, kuten miksi näpistäminen on väärin ja mitä siitä seuraa. Eläinten lempeä esimerkki kannustaa rehellisyyteen ja muiden huomioimiseen. Uusi kotimainen, helppolukuinen sarja tutustuttaa poliisin ammattiin.
Mauri Kunnas: Iik! Varokaa mörköjä!
Su 27.10. klo 11.00–11.30, Esplanadi-lava
Nyt valppaana! Mörköjä on liikkeellä! IIK, miten ihanaa! Luuranko Leo päättää pistäytyä ostoksilla, faarao Hakk-a-Rain muumio kärsii pahasta kutinasta, Mörkö-Matti pelastaa vahingossa taiteilijan maineen ja Tyrannosaurus Reiska päätyy leikkipuiston vetonaulaksi. Paljastuu myös, miksi halloween on kaikkien mörköjen ja kummitusten inhokkipäivä. Mauri Kunnaksen hurjan hauskan uutuuskirjan lyhyissä, hyväntuulisissa tarinoissa möröistä ja hirviöistä on pelkkää iloa. Pelkääminen ei ole koskaan ollut näin kivaa!IIK! Varokaa mörköjä! on sukua Mauri Kunnaksen klassikolle Hui kauhistus! ja jatkaa kirjasta Pippendorfin kirjavat kummitukset (2022) alkunsa saanutta Herra Hakkaraisen haamukirjastoa.
Supermarsu
Hahmoparaati, su 27.10. klo 12.00
Supermarsun voi tavata messujen sunnuntaina klo 12 järjestettävässä Hahmoparaatissa, jossa ovat tavattavissa mm. Supermarsu, Kakkakikkare, Tatu ja Patu sekä Herra Hakkarainen.
Ruotsinkielisia kirjailijoita
Johannes Anyuru: Ixelles
Pe 25.10. klo 12.30–13.00, Senaatintori-lava
Ruotsalaisen August-palkitun Johannes Anyurun uusin romaani Ixelles käsittelee aikamme suuria kysymyksiä valeuutisista, manipuloidusta mediamaisemasta sekä köyhyyden ja huumeiden aiheuttamasta rikollisuuskierteestä. Ruotsissa Anyurua pidetään yhtenä parhaimmista luokkayhteiskunnan kuvaajista. Ixelles on myös on rakkauskirje kaunokirjallisuudelle, keksitylle elämälle ja kirjastoille.
Rosanna Fellman: Jävla Jakobstad!
Pe 25.10. klo 16.30–17.00, Fiskehamnen
I hela tre av höstens nyhetsböcker skildras en uppväxt i småstaden Jakobstad. Philip Teir, Rosanna Fellman och Lars Sund diskuterar hemortens roll i sitt författarskap och varför det är så viktigt för dem att bearbeta sin uppväxt i textform. Diskussionen leds av Wivan Nygård-Fagrudd.
Arne Dahl: Pahan piirissä
Pe 25.10. klo 17.00–17.30, Senaatintori-lava
Jännityksen mestarin uuden sarjan henkeäsalpaava aloitus! Pahan piirissä kiidättää syvälle Ruotsin metsiin jahtaamaan maan vaarallisinta rikollista. Kuka on pahan piirin ytimessä, ja onnistuuko keskusrikospoliisin NOVA-erikoisryhmä löytämään hänet ennen kuin on liian myöhäistä? Teos tempaa mukaansa jännityksen ja vaaran poluille niin kuin vain Dahlin rikosromaani voi tehdä.
Arne Dahl on yksi Pohjoismaiden parhaista rikoskirjailijoista. Hänen kirjojaan on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty yli 32 kielelle. Dahl on palkittu Saksan, Tanskan ja Ruotsin tärkeimmillä rikoskirjailijapalkinnoilla. Pahan piirissä aloittaa Dahlin uuden, pitkään odotetun NOVA-sarjan.
Kaj Korkea-aho: Familjen
Su 27.10. klo 14.00–14.30, Fiskehamnen
Trots en ökad tolerans präglas synen på hur en familj skall se ut fortfarande av heteronormativitet och traditionalism. Kaj Korkea-aho och Anna Härmälä samtalar om hur det är att vara förälder på sina egna villkor.
Merete Mazzarella: Att lära sig falla. Om kärlek och andra känslor
Su 27.10. klo 14.00–14.30, Blåbärslandet
Efter två äktenskap hittar Merete Mazzarella den stora kärleken vid 64 års ålder. I sin nya bok reflekterar hon över litteraturen och filosofin kring kärlek, känslor och kropp. Speciellt intresserad blir hon av forskningen kring romancelitteratur som kommit fram till att det för läsarna är allra viktigast att få ett garanterat lyckligt slut.
Päiväkohtaisia tärppejä
Tärppejä torstaille 24.10.
Paula Noronen & Minna Kivelä: Älyttömän hulluja satuja
To 24.10. klo 11.00–11.30, Senaatintori-lava
Pidelkää käsinojista kiinni, nyt tulee sitä itseään – odotettu neljäs kokoelma kreisejä Hulluja satuja! Niissä ystävämme Kakkakikkare selittää selittämistään ja järjestää kaikkien aikojen parhaat synttärit.
Jari Tervo, Kati Tervo: Ukko ja Mökki
To 24.10. klo 13.00–13.30, Senaatintori-lava
Kirjailijapariskunta viettää pitkää kesää mökillä. Ukko on jo aikuinen, mutta rakastaa silti punaisen frisbeen perässä juoksemista. Hän vahtii sohvan selkänojalla istuen valtakuntaansa, kyttää iskän sukkia, haukkuu pihaan ajavat autot ja telkkarissa vilahtavat lajikumppanit. Mökin rakennusprojekteissa riittää tarkkailtavaa. Kirsu väristen hän haistelee tuulen suuntia ja seuraa sorsien lipumista ruokojen seassa. Ukon perhe ei kaipaa täältä minnekään.
Jenni Haukio: Kirsi Kunnas 100 – runovallankumous
To 24.10. klo 13.30–14.00, Senaatintori-lava
Kirsi Kunnas 100 -juhlavuonna juhlitaan runoa! Kustantaja Paula Halkola, tohtori Jenni Haukio ja Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu keskustelevat Kunnaksen merkityksestä, lukutaidosta ja runoudesta. Ohjelmassa kuullaan myös rakastettuja runoja.
Jukka Viikilä: Helsingin Sanomat: Hiekkalinnat
To 24.10. klo 14.30–15.00, Senaatintori-lava
Nainen on jättänyt Helsingin ja muuttanut Pärnuun. Kolmantena kesänä hän tapaa suomalaisen arkkitehdin. He kävelevät rannoilla, tupakoivat puutarhassa ja harrastavat seksiä. Mies rakentaa Pärnuun loma-asuntoa, nainen kirjoittaa romaania, tyhjentävää selontekoa rakkauden ihanuuksista ja kauheuksista.
60 vuotta myöhemmin nainen asuu yksin liki tuntemattomaksi muuttuneessa Helsingissä. Moni asia on kadonnut, mutta tulitikunmittaisen suhteen valo loistaa kirkkaana läpi vuosien. Hiekkalinnat on kuin ujon vieraan ihanan julkea kuiskaus juhlien tärkeimmällä hetkellä.
Max Seeck: Merkitty
To 24.10. klo 18.00–18.30, Senaatintori-lava
Merkitty on maailmanmenestykseen nousseen Max Seeckin piinaavan jännittävän Milo-sarjan avaus. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo ennen sen ilmestymistä lukuisiin maihin, ja lisäksi siitä on suunnitteilla tv-sarja.
Tärppejä perjantaille 25.10.
Niko Hallikainen: Vuonna 2064: Kirjoittamisen tulevaisuus
Pe 25.10. klo 12.00–12.30, Senaatintori-lava
Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteisissä tulevaisuuskeskusteluissa katsotaan neljän vuosikymmenen päähän. Tässä keskustelussa pohditaan, miten kirjoittaminen muuttuu? Mitä uusia muotoja sanataide tulevaisuudessa saa, ja miten kirjoittajan ammattitaito, työn reunaehdot ja tekniikat muuttuvat?
Johannes Anyuru: Ixelles
Pe 25.10. klo 12.30–13.00, Senaatintori-lava
Ruotsalaisen August-palkitun Johannes Anyurun uusin romaani Ixelles käsittelee aikamme suuria kysymyksiä valeuutisista, manipuloidusta mediamaisemasta sekä köyhyyden ja huumeiden aiheuttamasta rikollisuuskierteestä. Ruotsissa Anyurua pidetään yhtenä parhaimmista luokkayhteiskunnan kuvaajista. Ixelles on myös on rakkauskirje kaunokirjallisuudelle, keksitylle elämälle ja kirjastoille.
Helmi Kekkonen: Lukupiiri: Liv!
Pe 25.10. klo 15.30–16.30, Lonna-sali
Arne Dahl: Pahan piirissä
Pe 25.10. klo 17.00–17.30, Senaatintori-lava
Jännityksen mestarin uuden sarjan henkeäsalpaava aloitus! Pahan piirissä kiidättää syvälle Ruotsin metsiin jahtaamaan maan vaarallisinta rikollista. Kuka on pahan piirin ytimessä, ja onnistuuko keskusrikospoliisin NOVA-erikoisryhmä löytämään hänet ennen kuin on liian myöhäistä? Teos tempaa mukaansa jännityksen ja vaaran poluille niin kuin vain Dahlin rikosromaani voi tehdä.
Arne Dahl on yksi Pohjoismaiden parhaista rikoskirjailijoista. Hänen kirjojaan on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty yli 32 kielelle. Dahl on palkittu Saksan, Tanskan ja Ruotsin tärkeimmillä rikoskirjailijapalkinnoilla. Pahan piirissä aloittaa Dahlin uuden, pitkään odotetun NOVA-sarjan.
Kersti Juva kertoo Jane Austenin suomentamisesta
Pe 25.10. klo 18.30–19.00, Töölö-lava
Legendaarinen suomentaja Kersti Juva kertoo, millaista on Jane Austenin teosten kääntäminen. Miten 1800-luvun maailma kääntyy nykypäivän suomeksi? Entä miksi Juva päätti uusimmassa Austen-suomennoksessaan muuttaa ”viisastelevan” sydämen ”arkailevaksi”?
Tärppejä lauantaille 26.10.
Jenni Kokander: Äidit palaavat aina
La 26.10. klo 11.30–12.00, Esplanadi-lava
Psykologinen jännitysromaani äideistä ja heidän lapsistaan. Yksi katoaa, toinen toivoo äitinsä kuolemaa ja kolmas ei pääse irti menneisyydestään. Kokanderin teos kertoo äärimmäisistä ratkaisuista ja siitä, kuinka vaikeaa läheisintäkin ihmistä on joskus rakastaa.
Satu Rämö: Jakob
La 26.10. klo 13.00–13.30, Senaatintori-lava
Satu Rämö (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Hildur on ollut yleisö- ja raatimenestys. Kirjasta on tekeillä tv-sarja ja sarjan käännösoikeuksia on myyty seitsemään maahan: Saksaan, Hollantiin, Tanskaan, Ruotsiin, Norjaan, Viroon ja Latviaan.
Ingeborg Arvola: Jäämeren laulu
La 26.10. klo 13.30–14.00, Senaatintori-lava
Syksyn suurin romaanitapaus kertoo lumoavasti ja verevästi suomensukuisista kveeneistä ja heidän karusta ympäristöstään.
Vuosi 1859. Priita-Kaisa laittaa sukset jalkaansa ja lähtee kahden poikansa kanssa pitkälle matkalle Sodankylästä Norjaan ruoan perässä. Hän on joutunut kirkon kurinpidon kohteeksi suhteesta naimisissa olevaan mieheen. Jäämeren laulu kertoo suomensukuisen norjalaiskirjailijan Ingeborg Arvolan isoisoisoäidin tarinan. Teos voitti Norjan suurimman kirjallisuuspalkinnon Bragen vuonna 2022.
Antti Tuisku & Esa Saarinen
La 26.10. klo 18.00–18.30, Senaatintori-lava
”Meissä on enemmän hyvää kuin mitä näkyy päälle.” Esa Saarinen ja Antti Tuisku ovat oman sukupolvensa keskeisimpiä kulttuurivaikuttajia, joiden elämä on antanut ja ottanut. Mitä he ajattelevat elämästä ja sen tarjoamasta matkasta?
Timo Miettinen: Demokratian aika
La 26.10. klo 16.30–17.00, Senaatintori-lava
Mitä kaikkea demokratian aikakäsitykseen kätkeytyy? FT, dosentti Timo Miettisen teos Demokratian aika esittää uuden tulkinnan modernin kansanvallan ideasta ja historiasta.
Tärppejä sunnuntaille 27.10.
Supermarsu: Hahmoparaati!
Su 27.10. klo 12.00 alkaen
Supermarsun voi tavata messujen sunnuntaina klo 12 järjestettävässä Hahmoparaatissa, jossa ovat tavattavissa mm. Supermarsu, Kakkakikkare, Tatu ja Patu sekä Herra Hakkarainen. Kulkue starttaa hallin 6 rappusilta ja suuntaa lastenalueelle, jossa hahmoja pääsee tapaamaan klo 12.30.
Pirkka-Pekka Petelius: Ensilento ja Viimeinen mohikaani
Su 27.10. klo 13.00–13.30, Esplanadi-lava
Pirkka-Pekka Peteliuksen hurmaavia muistikuvia lapsuudesta 1950–60-luvun Suomessa.
Martti Suosalo & Juha Kauppinen: Starman
Su 27.10. klo 14.00–14.30, Esplanadi-lava
Särmikäs monologinäytelmä luontokadosta. Näyttelijä Martti Suosalo on kiertänyt esittämässä näytelmää eri puolilla Suomea 300 henkeä vetävässä sirkusteltassa.
Merete Mazzarella: Att lära sig falla. Om kärlek och andra känslor
Su 27.10. klo 14.00–14.30, Blåbärslandet
Efter två äktenskap hittar Merete Mazzarella den stora kärleken vid 64 års ålder. I sin nya bok reflekterar hon över litteraturen och filosofin kring kärlek, känslor och kropp. Speciellt intresserad blir hon av forskningen kring romancelitteratur som kommit fram till att det för läsarna är allra viktigast att få ett garanterat lyckligt slut.
Riikka Pulkkinen: Helsingin Sanomat: Viimeinen yhteinen leikki
Su 27.10. klo 15.30–16.00, Senaatintori-lava
Nuori perheenisä Eelis sanoo lähtevänsä päivystykseen huimauksen vuoksi, mutta katoaa jäljettömiin. Puoliso Mai ei voi käsittää mitä on tapahtunut, kunnes ovelle ilmaantuu nainen, joka on tuntenut Eeliksen lapsena. Nainen kantaa mukanaan Eeliksen tarinaa siitä, mitä lapsuudenystäville tapahtui vuosia sitten.
Alkaa kahden naisen roadtrip, joka johtaa huoltoasemille, lentokenttähotellin hääsviittiin sekä vanhaan sairaalaan, jossa lapset kauan sitten leikkivät kesän vihreydessä leireillä rakkautta ja kuolemaa.
Viimeinen yhteinen leikki on upea romaani ihmisen toiveesta löytää parannuskeino paitsi sairauksiin myös elämään.