28.10.2023 16:30 - 17:00 · Töölönlahti-lava · Muu

Kirjagramin merkitys kirjailijoille: valtaa, tukea ja yhteisöllisyyttä

Viime vuosina kirjagramin eli kirjallisuuteen painottuvien instagram-tilien vaikutus kirjallisuuskentällä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kirjoista käydään kiivasta keskustelua, kirjoitetaan arvosteluja ja jaetaan lukukokemuksia. Samalla kun kirjallisuuden tila esimerkiksi lehdissä on kaventunut, eikä kritiikkejä juuri julkaista, kirjasomen rooli ja vaikuttavuus on vastaavasti saanut enemmän painoarvoa. Kirjagrammaajien nostamat kirjat saavat näkyvyyttä, mutta samaan aikaan myös kirjailijoiden oman somekäyttäytymisen ja -roolin merkitys on muuttunut. Kirjagramissa kirjailijat ovat usein läsnä lukijoiden keskellä, mutta millaisen roolin he ottavat? Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita kirjagram tarjoaa kirjailijoille? Entä millaisena kirjailijoiden rooli kirjagramissa näyttäytyy kirjagrammaajan silmin?

Aiheesta keskustelemassa ovat lukuinnostaja, journalisti Ulla Lehtinen (@tarinannuppuja), kirjailija Elina Pitkäkangas (@elinapitkakangas) sekä esikoiskirjailija Anna Pölkki (@kirjojajakakkuja). Keskustelua luotsaa kirjagrammaaja Nea Lahtinen (@siperiankirjat).

Ulla Lehtinen on kirjoittaja, journalisti, lukuinnostaja ja sisällöntuottaja. Hän on ollut aktiivinen vaikuttaja kirjasomessa jo vuodesta 2017. Ullan löytää Instagramista ja Tiktokista tilillä @tarinannuppuja.

Anna Pölkin esikoiskirja kirjallisuudesta ja kakuista Kakkuja salaisesta puutarhasta ilmestyi toukokuussa 2023. Häneltä on tulossa kuvakirja lapsille tammikuussa 2024.

Elina Pitkäkangas on suomalainen nuortenkirjailija. Hänen viimeisin teoksensa Sang (WSOY, 2022) voitti Topelius-palkinnon tammikuussa 2023. Sangin jatko-osa, Naraka, ilmestyy keväällä 2024

Nea Lahtinen on aktiivinen kirjagrammaaja ja muun muassa yksi Queer-lukuhaasteen ylläpitäjistä.

  • Aika: 28.10.2023 16:30 - 17:00
  • Paikka: Töölönlahti-lava
  • Esiintyjät: Ulla Lehtinen, Elina Pitkäkangas, Anna Pölkki