29.10.2023 15:30 - 16:00 · Senaatintori-lava · Luonto

Helsingin Sanomat: Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje & Vaivan arvoista

Ville-Juhani Sutinen voitti Tieto-Finlandian 2022 esseekokoelmallaan Vaivan arvoista. Uutuuskirjassaan Hajonneen maailman käyttöohje Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa elämään ekokatastrofin keskellä.

Miksi me luemme pitkiä ja vaikeita kirjoja? Onko se pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä lyhyemmät ja helpommat teokset eivät voi tarjota? Vaivan arvoista tarkastelee kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta. Esseet tutkivat, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa ja tähän aikaan. Kenties poikkeukselliset kirjat auttavat meitä käsittelemään paremmin poikkeuksellisia aikoja?

Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin? Hajonneen maailman käyttöohje on kriittinen mutta toiveikas matka sienimetsään, hylättyyn huvipuistoon ja lapsettomuusklinikalle, sieltä metsäpalojen Kaliforniaan, kelluviin konttitaloihin ja lopulta mayaraunioiden kautta Islannin laavakentille etsimään keinoja, joilla elämä voi jatkua.

Haastattelija: Arla Kanerva

  • Aika: 29.10.2023 15:30 - 16:00
  • Paikka: Senaatintori-lava
  • Esiintyjät: Arla Kanerva, Ville-Juhani Sutinen