Skip to content

Kansainväliset
kirjailijavieraat
2023

Helsingin Kirjamessuille saapuu tänä vuonna useita kansainvälisiä kirjailijavieraita yhdestätoista eri maasta

Helsingin Kirjamessuille saapuu suosikkeja USA:sta Italiaan ja Ukrainasta Iso Britanniaan – lähes 30 kansainvälistä kirjailijatähteä yhdestätoista eri maasta.

Nimekkäimpiä kansainvälisiä kirjailijavieraita tänä vuonna ovat venäläistaustainen, nykyisin Sveitsissä asuva Mihail Šiškin, juuri teoksestaan Luotto kaunokirjallisuuden Pulitzerilla palkittu Hernan Diaz Yhdysvalloista, Italian kirjallisuuden maailmantähti Paolo Giordano, toimittaja- tietokirjailija Åsne Seierstad Norjasta, suomalaisyleisönkin rakastama Alex Schulman Ruotsista, sekä äitinsä Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan loppuun kirjoittanut Harry Whittaker Iso-Britanniasta.  Šiškinin ohella Ukrainan tilannetta pohtivat toimittajat Maxim Fedorov (YLE) ja Luke Harding (The Guardian). Lisäksi saamme perjantaina vieraaksi ukrainalaisen kirjailijan Oleksandr Mykhedin, jota haastattelee Senaatintori-lavalla Sofi Oksanen.

Katso alta täydellinen lista kansainvälisistä vieraista. Esiintymisajat löydät ohjelmasta hakemalla esiintyjän nimeä.

OHJELMA

Belgia

David van Reybrouck

Alankomaiden ja Itä-Intiaksi kutsutun saaristoryhmän välinen konflikti johti Indonesian itsenäisyystaisteluun 1940-luvulla.

Revolusi avaa kaoottisen ja monimutkaisen konfliktin taustoja ja kertoo, kuinka Indonesian tapahtumat inspiroivat itsenäisyysliikkeitä globaalisti niin Aasiassa, Afrikassa kuin arabimaissa.

Kirja liittää Indonesian dekolonisaation laajempaan perspektiiviin, osaksi maailmanhistoriaa. Teos perustuu kirjallisuuden ja tutkimustyön lisäksi lukuisiin sodassa mukana olleiden haastatteluihin.

Van Reybrouck (s. 1971) tunnetaan Suomessa myös kirjastaan Kongo, historia.

Teos: Revolusi – Indonesia ja modernin maailman synty.

Iso-Britannia

Luke Harding

Luke Harding on toimittaja, kirjailija ja Guardian-lehden palkittu kirjeenvaihtaja. Hän on työskennellyt Delhissä, Berliinissä ja Moskovassa sekä raportoinut sotatoimista Afganistanissa, Irakissa, Libyassa ja Syyriassa. Vuosina 2007–2011 hän toimi Guardianin Moskovan toimiston johtajana. Kreml karkotti hänet maasta ensimmäisenä tapauksena sitten kylmän sodan. Vuonna 2014 hän voitti arvostetun James Cameron -palkinnon.

Luke Hardingin aiempi teos Venäjän vakoojaverkosto oli yksi myydyimmistä tietokirjoista Suomessa vuonna 2021. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja, kuten New York Timesin bestsellerlistan kärkeen nousseen teoksen Salajuoni: kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon.

Teos: Hyökkäys – Venäjän verinen sota ja Ukrainan selviytymistaistelu (Into)

Harry Whittaker

Harry Whittaker vietti lapsuutensa läntisen Irlannin maaseudulla. Äitinsä, rakastetun Lucinda Rileyn jalanjäljissä Whittaker on luonut uraa kirjailijana, näyttelijänä ja radiojuontajana. Hän on viimeistellyt Rileyn muistiinpanojen pohjalta Seitsemän sisarta -sarjan päätösosan Atlas, Papa Saltin tarina.

Teos: Lucinda Riley & Harry Whittaker: Atlas, Papa Saltin tarina (Bazar)

Annie Lyons

Annie Lyons on brittiläinen bestseller-kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Ennen kirjailijanuraansa hän on toiminut muun muassa kirjakauppiaana. Pommisuojan lukupiiri on hänen ensimmäinen suomennettu kirjansa.

Teos: Pommisuojan lukupiiri (Aula & Co)

Islanti

Lilja Sigurdardóttir

Lilja Sigurðardóttir (s. 1972) on islantilainen dekkaristi ja näytelmäkirjailija, joka on palkittu kahdesti vuoden parhaasta dekkarista Islannissa. Hänen kirjojensa käännösoikeuksia on myyty yli 15 maahan.

Auroran tutkimuksia -sarjan ensimmäinen osa Jääkylmä aurinko (Docendo, 2023) julkaistiin suomeksi keväällä 2023 ja toinen osa Verenpunainen meri (Docendo, 2023) syksyllä 2023.

Rán Flygenring

Rán Flygenring syntyi Norjassa vuonna 1987 ja varttui Islannissa. Hän opiskeli Reykjavikissa, Oslossa ja Berliinissä ja on valmistunut Islannin taideakatemiasta. Hän työskentelee freelance-kuvittajana, matkustaa ympäri maailmaa ja on harvoin yhdessä paikassa pitkään. Rán Flygenring on kuvittanut Finn-Ole Heinrichin teoksen Ferk, zu Werk!

Hänelle on myönnetty muun muassa Luchs (Radio Bremen ja DIE ZEIT) sekä Saksan nuorisokirjallisuuspalkinto.

Italia

Paolo Giordano

Paolo Giordano on kansainvälisesti tunnettu italialainen kirjailija ja teoreettisen fysiikan tohtori. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa esikoisromaanistaan Alkulukujen yksinäisyys, joka oli kansainvälinen menestys ja josta tehtiin myös elokuva.

Teos: Tasmania (Aula &Co)

Norja

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad (s. 1970) on norjalainen toimittaja ja kertovan tietokirjallisuuden uranuurtaja, joka tunnetaan erityisesti työstään sota-alueilla. Hänelle on myönnetty muun muassa Norjan suuri journalistipalkinto, Norjan arvostetuin kirjallisuuspalkinto Brageprisen sekä lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Hänen vuonna 2002 ilmestynyt teoksensa Kabulin kirjakauppias pysytteli yli vuoden ajan Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian bestseller-listoilla.

Teos: Afgaanit (Gummerus)

 

Svein Nyhus

Svein Nyhus (s. 23. tammikuuta 1962) syntyi Tønsbergissä pilapiirtäjä Egil Nyhusin kaksoisveljenä. Hän opiskeli Norjan kansallisessa käsityö- ja taideteollisuusakatemiassa vuosina 1981–1985.

Hänen kirjojansa on käännetty useille kielille; Vuonna 2004 hän kuvitti Norjan prinsessa Märtha Louisen kirjoittaman kuvakirjan Why Kings and Queens Don’t Wear Crowns. Vuonna 2013 Svein Nyhus kuvitti What Does the Fox Say?, lasten kuvakirjan, joka perustuu Ylviksen YouTube-hittiin The Fox. Kirja debytoi ennen joulua New York Timesin bestseller-listan ykkösenä. Nyhus kuvitti myös vaimonsa Gro Dahlen kirjoittaman kuvakirjan Sina Mannista (Angryman, 2004), joka kertoo perheväkivaltaa todistavasta pojasta. Se julkaistiin englanniksi 2019.

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord on norjalais-saamelainen näytelmäkirjailija, kirjailija ja esiintyvä taiteilija Finnmarkin Kjøllefjordista. Vuodesta 2011 lähtien hän on asunut Pariisissa. Nedrejord kirjoittaa norjaksi. Hän debytoi kirjailijana vuonna 2010 romaanilla Transit.

Ruotsi

Alex Schulman

Alex Schulman on ruotsalainen kirjailija. Hänen suomalainen isänsä Allan oli tunnettu tv-tuottaja ja toimittaja. Alex vetää yhdessä kirjailija Sigge Eklundin kanssa yhtä Ruotsin suosituinta podcastia, jolla on 750 000 kuuntelijaa. Alex & Sigge -nimellä tehdään myös liveshow’ta.

Teos: Kiirehdi rakkain (Otava)

Teresa Glad

Teresa Glad on kuvittaja, käsikirjoittaja ja animaattori, joka on julkaissut kuvakirjoja ja tehnyt lyhytanimaatioita. Hänen esikoiskirjansa Pella och pinnarna ilmestyi vuonna 2016. Hän opettaa kaikkia kolmea erikoisalaansa ja käynnisti muun muassa yksivuotisen kuvakirjakoulutuksen Sörängens folkhögskola -kansanopistossa vuonna 2018.

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf on ruotsinsuomalainen koomikko, näyttelijä ja kirjailija. Hän opiskeli Göteborgin teatterikorkeakoulussa ja on esiintynyt teattereissa Tukholmassa ja Göteborgissa sekä Ylellä näytetyissä ruotsalaisissa draamasarjoissa. Koomikkona hän on tullut tunnetuksi feministisestä satiiristaan. Kirjeitä miehille on hänen esikoiskirjansa. Se oli ehdokkaana vuoden parhaaksi tietokirjaksi (Adlibrispriset 2021). Kronlöf palkittiin vuoden äänenä 2022. Ruotsinkielinen äänikirja oli Storytel Awards -finalisti.

Teos: Kirjeitä miehille (Into)

Joanna Rubin Dranger

Joanna Rubin Dranger (Anna Joanna Dranger) on ruotsalainen sarjakuvapiirtäjä, lastenkirjailija ja kuvittaja. Hänen Fröken Livrädd & Kärleken oli ensimmäinen useista arvostetuista sarjakuvista, joissa sadut ja sosiaaliset käsitteet asetetaan perspektiiviin. Syksystä 2007 lähtien hän on toiminut kuvituksen professorina Konstfackin graafisen suunnittelun ja kuvituksen laitoksella Tukholmassa. Hän on toinen Konstfackin mestariryhmän Storytelling kahdesta taiteellisesta johtajasta.

Vuoden 1989 Arg!-lastenkirjan ensimmäisen palkinnon jälkeen Rubin Dranger on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 2000 hän sai Stora Svenska Illustratörspriset -palkinnon, jonka motiivina oli: ”koska hän pystyy viehätysvoimallaan, älykkyydellään ja huumorillaan kuvaamaan jokapäiväisen elämämme muutoksia”. Hän sai Urhundenin parhaasta ruotsalaisesta alkuperäisalbumista 2001, jonka Seriefrämjandet myönsi Miss Märkvärdig &; careerenille. Vuonna 2003 hän sai Tukholman kaupungin taiteilija-apurahan.

Sofia Torell

Sofia Torell on ruotsalainen kirjailija ja Gunilla Bergströmin, suositun lastenkirjahahmon Alfons Åbergin (Mikko Mallikas suomeksi) luojan, veljentytär. Hän on myös yksi Bok-Makaren AB:n omistajista, perheyrityksestä, joka hallinnoi kaikkia oikeuksia Alfons Åbergiin ja hänen maailmansa hahmoihin. Hän on kirjoittanut kirjan Alfons Åbergin 50-vuotisesta historiasta, jonka nimi on Hurra för Alfons Åberg, 50 år! (Eläköön Alfons Åberg, 50 vuotta!). Hän on myös kertonut joitakin äänikirjoja ruotsiksi.

Martin Österdahl

Martin Österdahl on Ruotsin television ohjelmajohtaja ja tv-tuottaja ja opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta ja taloustieteitä. Hän asui Venäjällä 1990-luvulla ja seurasi vierestä, kun Neuvostoliiton jälkeiset muutokset muovasivat maata. Vuosi 1996 oli hänen mielestään suorastaan kriittinen maan kehityksen suhteen. Armoton todellisuus on hänen esikoisromaaninsa ja ensimmäinen osa sarjasta, jossa karismaattinen Max Anger taistelee itäisiä voimia vastaan. Seuraavat osat sarjasta ovat Kymmenen on kuoltava ja Rautaenkelit.

Teos: Uudenvuodenjuhlat (Aula)

David JP Phillips

David JP Phillips on kansainvälisesti tunnettu ruotsalainen luennoitsija, jonka koulutuspalveluja käyttävät mm. sellaiset suuryritykset kuin Google, Microsoft, Dell, Oracle ja Hewlett Packard. David JP Phillipsin erikoisalaa on kommunikaatio.

Tanska

Niels Frank

Niels Frank (s. 25. helmikuuta 1963) on tanskalainen runoilija ja kirjailija. Frank on saanut Otto Rungin kirjailijastipendin (1993), Emil Aarestrupin mitalin (1995), Otto Gelsted -palkinnon (1999), Georg Brandes -palkinnon (2007), Montanan kirjallisuuspalkinnon (2008) ja kriitikkopalkinnon (2013).

Kirjoittamisen lisäksi hän on toiminut Den Blå Port -lehden toimittajana ja kirjailijakoulun rehtorina. Hän on myös Tanskan taidesäätiön kolmihenkisen kirjallisuuskomitean jäsen sekä Promenaden-blogikollektiivin jäsen ja perustajajäsen.

Niels Frank on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Vilma Sandnes Johansson

Vilma Sandnes Johansson on tanskalainen vuonna 2000 syntynyt kirjailija. Hän on kirjoittanut rohkean ja vakuuttavan nuortenromaanin Tænk ikke på mig (Älä ajattele minua, suomentamaton), joka on omaelämäkerrallinen kertomus siitä, miten hän menetti äitinsä syövälle 13-vuotiaana. Teos on saanut paljon kiitosta ja huomiota sekä Tanskassa että muissa Pohjoismaissa.  Se on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnolle ja se on voittanut Kulturministeriets Forfatterpris -palkinnon. Sandnes Johansson työskentelee myös toimittajana ja kolumnistina eri lehdille ja aikakausjulkaisuille. Hän asuu Kööpenhaminassa ja opiskelee retoriikkaa Københavns Universitetissa.

Ukraina

Oleksandr Mykhed

Ukrainalainen kirjailija, jota pidetään yhtenä sukupolvensa vaikutusvaltaisimmista ja joka tunnetaan Ukrainassa erityisesti romaanistaan Astra ja tietokirjastaan Ya zmishayu tvoyu krov iz vuhillyam (”sekoittaa veresi hiileen”).

Maxim Fedorov

Maxim Fedorov on toimittaja, joka tuli töihin Ylelle, kun se vuonna 2013 aloitti venäjänkieliset uutiset. Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi helmikuussa 2022, hän siirtyi toukokuussa sinne yhdeksi Ylen ulkomaankirjeenvaihtajista. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta suomen kielen ja kulttuurin maisteriksi vuonna 2010 pro gradulla Sarjakuvaimitatiivit ja niiden käyttö.

Teos: Minun Ukrainani (Minerva)

Venäjä

Mihail Šiškin

Mihail Šiškin (18. tammikuuta 1961) on venäläinen kirjailija, jota pidetään yhtenä Venäjän nykykirjallisuuden merkittävimpiin kuuluvana nimenä.

Šiškin teki kirjallisen debyyttinsä vuonna 1993 novellilla ”Kaunokirjoituksen oppitunti” (ilmestynyt suomeksi kokoelmassa Kaunokirjoituksia). Sitä ennen hän työskenteli toimittajana, tulkkina ja opettajana. Šiškiniä on verrattu Dostojevskiin psykologisena ja tarkkanäköisenä kirjailijana, ja häntä pidetään taitavana venäjän kielen käyttäjänä. Hän on saanut useita palkintoja, muun muassa teoksestaan Vzjatije Izmaila (”Ismailin valloitus”, ei suomennettu) Venäjän Booker-palkinnon vuonna 2000.

Teos: Sota vai rauha – kirjoituksia Venäjästä ja lännestä (WSOY)

Viro

Tiit Aleksejev

Tiit Aleksejev (s. 26. heinäkuuta 1968) on virolainen kirjailija ja historioitsija. Aleksejev on opiskellut keskiajan historiaa ja valmistunut Tarton yliopistosta. Aleksejev on kirjailijauran lisäksi työskennellyt myös diplomaattina Pariisissa ja Brysselissä.

Teos: Puutarha vailla muureja (Enostone)

Mart Kivastik

Mart Kivastik (s. 4. maaliskuuta 1963) on virolainen kirjailija.

Hän valmistui Tarton lukiosta nro 5 vuonna 1981 ja Heino Ellerin musiikkikoulusta vuonna 1984 pääaineenaan kuoronjohto (erikoisopettaja Alo Ritsing). Vuonna 1989 hän valmistui Tarton yliopiston filologisesta tiedekunnasta pääaineenaan viron kieli ja kirjallisuus. Vuosina 1989–1991 hän työskenteli elokuvastudio Tallinnfilmissä. Hän on sittemmin toiminut vapaana kirjailijana, näytelmäkirjailijana ja elokuvaohjaajana.

Teos: Barbarus (Atrain & Nord)

Tõnu Õnnepalu

Tõnu Õnnepalu (s. 13. syyskuuta 1962) on virolainen kirjailija, runoilija ja kääntäjä, joka on julkaissut teoksia myös salanimillä Emil Tode ja Anton Nigov.

Õnnepalu opiskeli Tarton yliopistossa kasvitiedettä ja ekologiaa vuosina 1980–1985 ja työskenteli Hiidenmaalla Laukan koulussa biologian ja kemian opettajana vuodet 1985–1987. Hän julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa vuonna 1985 ja on sittemmin työskennellyt vapaana kirjailijana, kääntäjänä ja toimittajana (vuosina 1989–1990 Vikerkaar-lehdessä).

Õnnepalu saavutti maailmanlaajuista kuuluisuutta vuonna 1993 esikoisromaanillaan Enkelten siemen (vir. Piiririik). Romaani käännettiin 14 kielelle.

Elo Viiding

Tallinnalainen Elo Viiding (s. 1974) on virolaisen nykyrunouden tärkeimpiä tekijöitä. Kulttuurisukuun kuuluva Viiding julkaisi esikoiskokoelmansa jo 16-vuotiaana. Kolmessa ensimmäisessä teoksessaan hän käytti pseudonyymiä Elo Vee, mutta luopui tästä myöhemmin.

Tähän mennessä Viidingiltä on ilmestynyt kaksitoista runokokoelmaa, joista viimeisin on vuonna 2019 ilmestynyt Assisi luulet. Viiding on terävä yhteiskunnallisen ajattelija, joka ei päästä lukijaansa vähällä. Ironisen otteen lisäksi hänen runoissaan on riemastuttavaa kepeyttä ja leikillisyyttä, johon feministisen ja yhteiskunnallisen kritiikin pureva kärki on usein puettu.

Teos: Tuhannelle äänelle (Parkko)

Sirje Olesk

Sirje Olesk, o.s. Mägar (s. 24. elokuuta 1954) on virolainen kirjallisuudentutkija. Hän on tutkinut erityisesti virolaista kirjallisuutta ja kulttuuria sekä Viron ja Suomen välisiä kulttuurisuhteita.

Olesk opiskeli Tarton yliopistossa viron kieltä ja kirjallisuutta ja valmistui tohtoriksi 1989.

Työurallaan Olesk on työskennellyt viron kielen ja kirjallisuuden opettajana sekä eri tehtävissä Viron kirjallisuusmuseossa Tartossa vuodesta 1980. Hän on toiminut Helsingin yliopiston Viron kulttuurin vierailevana yliopistonlehtorina vuosina 2008–2010 ja 2015–2019.

Vastaanpanemisen kulttuurihistoria – Viron kirjallisuuden verkostoja 1940-luvulta nykyaikaan

Yhdysvallat

Hernan Diaz

Argentiinalaissyntyinen Hernan Diaz (s. 1973) kasvoi Ruotsissa, mutta on asunut suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa. Hän kirjoittaa englanniksi ja on julkaissut kaksi palkittua romaania, jotka ovat nousseet arvostelumenestyksiksi ja tärkeiden kirjallisuuspalkintojen ehdokkaiksi. Hänen teoksiaan on käännetty 34 kielelle. Luotto valittiin Yhdysvalloissa vuoden 2022 parhaaksi kirjaksi, ja se oli myös Barack Obaman suosikkilistalla. Teoksesta on tekeillä TV-sarja HBO:lle.

Teos: Luotto (Gummerus)