Salla Simukka -

Unelmieni kirjakauppa

Minulla on unelma.

Se on unelma kirjakaupasta. Uskon, että kaikilla kirjojen ja kirjallisuuden rakastajilla on oma unelmiensa kirjakauppa, jollaisen haaveilisi olevan olemassa. Koska unelmissa on se hyvä puoli, ettei niitä tarvitse pienentää realismin vaatimusten tähden, maalaan nyt vapaasti ja kaikkia värejä käyttäen kuvan juuri minun unelmieni kaupasta:

Ensinnäkin kirjakauppa olisi tarpeeksi iso. Ei sellaisella ahdistavalla hypermarket-tavalla iso vaan sellainen, että sieltä löytyisi tilaa erilaisille osastoille ja nurkkauksille ja tunnelmille. Ihanteellisinta olisi, jos kauppa voisi olla useassa kerroksessa, joihin pääsisi hissin lisäksi vanhoja kierreportaita pitkin. Unelmieni kirjakaupassa olisi paljon kirjoja, erilaisia kirjoja, ei vain tämän ja viime vuoden kirjoja vaan vanhempiakin. Siellä olisi vähän hämyisä, ystävällinen valo ja rauhallinen tunnelma. Kirjakauppa olisi keidas hektisen elämän keskellä. Mukavat tuolit ja sohvat houkuttelisivat istahtamaan hetkeksi lukemaan ja rentoutumaan.

Unelmieni kirjakaupassa olisi vaihtuvia näyttelyitä lastenkirjakuvittajilta, fanitaidetta lukijoilta kirjojen hahmoista ja maailmoista, kirjailijoiden tervehdyksiä, henkilökunnan ja lukijoiden kirjavinkkejä koottuna isoon kirjapuuhun ja sujautettuina kirjojen väliin tai hyllynreunaan. Uskon, että ne innostaisivat ihmisiä tarttumaan myös sellaisiin kirjoihin, joista he eivät ole koskaan kuulleetkaan. Lastenkirjaosasto olisi tehty osin myös lasten ehdoilla, niin että heille olisi siellä ihmeteltävää. Kirjakauppa olisi paikka, jonne tultaisiin viettämään aikaa, olemaan, viihtymään. Ei mikään ruokakauppa, josta käydään nopeasti hakemassa vain se, mitä listalla lukee.

Unelmieni kirjakaupassa olisi toisinaan ryhmitelty kirjoja myyntipöydille hyvin yllätyksellisesti ja rohkeasti. Yhdellä pöydällä voisi olla sinisiä kirjoja, toisella keltaisia. Jonkun pöydän yläotsikko voisi olla suru tai rohkeus. Lasten- ja aikuistenkirjat voisivat näissä olla sulassa sovussa vierekkäin. Tunteet eivät katso ikää. Vuodenajat näkyisivät nostoissa, samoin maailman tapahtumat. Kirjakauppa hengittäisi samaa ilmaa kuin siellä käyvät ihmiset.

Kirjailijahaastatteluiden lisäksi unelmieni kirjakaupassa olisi ääneen luentaa, niin lyriikkaa kuin proosaakin. Lapsille olisi satutuokioita. Toisinaan jokin bändi voisi olla soittamassa. Kirjavinkkausta myös aivan livenä olisi unelmieni kirjakaupassa ihan säännöllisesti, niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Kirjavinkkauskin voisi olla välillä teemoittain: rakkauskirjoja, pelosta kertovia kirjoja, erotiikkavinkkausta, sotakirjavinkkausta…

Vaikka unelmieni kirjakaupassa olisi keskitytty tietenkin juuri kirjoihin, siellä olisi myös oheistavaramyyntiä. Paperiosasto nyt tietenkin, mutta myös muuta. Oheistavarat olisi kuitenkin valittu huolella niin, että ne kaikki liittyisivät elegantilla ja esteettisellä ja hauskalla tavalla kirjallisuuteen. T-paitoja klassikkokirjojen kansista, kirjallisuusjulisteita, sitaattimagneetteja, kahvi- ja teesekoituksia, joiden nimet tulisivat kirjallisuudesta… Maailmalla näitä näkee paljonkin, mutta jostain syystä Suomessa oheismyynti tuntuu olevan lähinnä karkkia ja krääsää.

Unelmieni kirjakauppa olisi paikka, jonne tahdottaisiin tulla muulloinkin kuin silloin, kun mielessä on jonkin tietyn kirjan osto. Jotta fyysiset kirjakaupat voisivat elää yhä Suomessa, näen, että unelmastani olisi tehtävä todellisuutta. Nettikirjakaupat ja marketit vievät muuten ne viimeisetkin kirjanostajat. Ja tällä hetkellä Suomessa on erittäin suuri ongelma, ettei ihmisiä saada houkuteltua kirjakauppoihin sisälle. Unelmieni kirjakauppa olisi sellainen, jonka kynnyksen yli ei voisi olla astumatta. Toivon, että näkisin unelmani toteutuvan.

Salla Simukka